Skrevet af: Christian Kaae

Er McGills 3 øvelser effektive mod rygsmerter?

Rygproblemer er en udbredt lidelse, der påvirker millioner af mennesker over hele verden. I kampen mod rygsmerter er der blevet introduceret forskellige træningsmetoder og teknikker, herunder "McGill 3" øvelserne. Disse øvelser, der blev udviklet af Dr. Stuart McGill, hævdes at være effektive til at styrke kernen/core muskulaturen og reducere rygsmerter. Men er de virkelig så gavnlige som de hævdes? Lad os tage en kritisk tilgang til "McGill 3" og se på den evidens, der understøtter denne kritik.

 

McGills 3 øvelser - Grundlæggende teori

"McGill 3" øvelserne består af tre bevægelser: Curl-up, Side plank og Bird dog. Disse øvelser sigter mod at styrke de dybe muskler i kernen og skabe stabilitet omkring rygsøjlen. Dr. McGill hævder, at ved at opbygge stærke kernemuskler kan man reducere rygsmerter og forbedre ryggenes funktion (1). Men er denne teori tilstrækkeligt støttet af evidens? 

 

Er der tilstrækkelig med evidens til at bakke øvelsenes effektivt op?

Selvom "McGill 3" øvelserne har opnået en vis popularitet, er det vigtigt at bemærke, at det videnskabelige grundlag for deres effektivitet er begrænset. Der findes kun et begrænset antal studier, der specifikt undersøger effekten af disse øvelser på rygsmerter. Mange af disse studier er også af lav kvalitet eller har få deltagerantal, hvilket gør det svært at drage solide konklusioner. (2)(3).

 

Manglende overførbarhed til hverdagens funktioner

En anden bekymring er manglen på overførbarhed af "McGill 3" øvelserne til dagligdags bevægelser og funktioner. McGills øvelser fokuserer primært på statiske positioner og isolerede muskelkontraktioner, hvilket ikke nødvendigvis afspejler de krav, vi stiller til vores ryg i virkelighedens verden. For at forebygge rygsmerter og forbedre ryggenes funktion er det vigtigt at inddrage funktionelle og dynamiske øvelser, der efterligner virkelige bevægelser og aktiviteter (4)(5).

 

Ikke alle er ens - tænk individuelt

Mennesker er forskellige, og der er ingen enkelttilgang, der passer til alle, når det kommer til rygtræning. Den "one-size-fits-all" tilgang som "McGill 3" øvelserne repræsenterer, kan være ufuldstændig og ikke tage højde for individuelle variationer i anatomi, biomekanik og træningsbehov. En mere skræddersyet tilgang, der tager højde for den enkeltes specifikke problemstillinger og mål, kan være mere gavnlig på lang sigt(6)(7). 

 

Konklusion

Mens "McGill 3" øvelserne har været populære inden for rygtræning og har tiltrukket tilhængere, er det vigtigt at være kritisk og se på den tilgængelige evidens. Der er begrænset forskning, der specifikt undersøger effekten af disse øvelser på rygsmerter, og det er vigtigt at erkende, at der ikke er en universel tilgang til rygtræning, der passer til alle. En mere holistisk tilgang, der omfatter funktionelle øvelser og individuelle variationer, kan være nødvendig for at opnå optimale resultater i forebyggelsen og behandlingen af rygsmerter, samt en mere dyb forståelse af smerter og smertehåndtering.

Husk, at det altid er bedst at konsultere en kvalificeret sundhedsperson, f.eks. en fysioterapeut eller læge, før du påbegynder et træningsprogram eller søger behandling for rygsmerter. Kontakt en af vores fysioterapeuter for et forløb mod dine smerter. 

 

Referencer

1. McGill, S. M. (2007). Low back disorders: Evidence-based prevention and rehabilitation. Human Kinetics.

2. Marshall, P. W., & Murphy, B. A. (2005). Core stability exercises on and off a Swiss ball. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 86(2), 242-249.

3. Grenier, S. G., McGill, S. M., & Norman, R. W. (2004). Measurement of lumbar spine loads and motions during rotational exercise. Journal of Biomechanics, 37(3), 363-370

4. Vera-Garcia, F. J., Grenier, S. G., & McGill, S. M. (2000). Abdominal muscle response during curl-ups on both stable and labile surfaces. Physical Therapy, 80(6), 564-569.

5. Hodges, P. W., & Richardson, C. A. (1997). Contraction of the abdominal muscles associated with movement of the lower limb. Physical Therapy, 77(2), 132-144.

6. Hides, J. A., Jull, G. A., & Richardson, C. A. (2001). Long-term effects of specific stabilizing exercises for first-episode low back pain. Spine, 26(11), e243-e248.7

7. Shamsi, M. B., Sarrafzadeh, J., Jamshidi, A., & Eskandari, Z. (2015). Comparison of 3 different exercises on the functional status of patients with chronic low back pain: A randomized controlled trial. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 38(9), 637-643.

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar