Et liv uden smerte, bevægeindskrænkninger eller frygt for bevægelse. Det lyder ønskværdigt, ikke? Der er ikke nogen måde at garantere det på, for der er desværre alt for mange faktorer der spiller ind, men i dette blogindlæg vil vi forsøge at give dig tre gode råd til hvordan du giver dig selv de bedste forudsætninger for at din egen krop aldrig bliver en hindring for dig.
Motioner og spis sundt - så simpelt er det ikke
Det er sådan set meget let. Motioner og spis sundt. The end. Nej så simpelt er det alligevel ikke, eller jo, men ikke så håndgribeligt. Jeg hørte engang en ”remse” med disse tre tilgange til motion og det har sat sig fast i hovedet på mig og lyder faktisk stadig klogt når jeg siger det højt. ”Move heavy stuff, movestuff fast, moveyourselfoften” Altså, flyt tunge ting, flyt ting hurtigt og flyt dig selv ofte. I dette blogindlæg vil vi nærmere uddybe disse tre trin, hvordan du kan tilgå det og hvorfor det er klogt.
Flyt tunge ting
Lad os starte med det første ”Flyt tunge ting”. Altså styrketræning og gerne TUNG styrketræning. Når du træner med vægte og progressivt øger belastningen, bliver du stærkere og opbygger en større muskelmasse. En større og stærkere motor får dig nemmere igennem dagligdagens udfordringer. Det vil forventeligt give dig et større overskud i dagligdagen, da mange ting vil blive nemmere, virke overkommelige da du er vant til at presse dig selv langt mere med større belastninger i træningscenteret og ting som at flytte indkøbsvarer, gå på trapper og lignende bliver mere trivielt. Især når man når lidt op i alderen, kan dette blive særdeles ønskværdigt, da man ikke behøver hjælp fra andre. Alle raske individer kan/bør træne tung. Det handler blot om at finde det rette sted at starte og gradvist øge belastningen.
Flyt ting hurtigt
Næste på listen er ”flyt ting hurtigt”. Et element der overses i mange træninger. Evnen til at flytte noget (kunne lige så godt være dig selv) hurtigt, kræver at du kan skabe et stort power-output hurtigt. Det kan du sagtens gøre med vægte, men det vil oftest kræve at du bremser din bevægelse igen. Der kan nu være mange gode effekter ved at lave øvelser hvor du ikke skal bremse bevægelsen igen. Eksempelvis ved at hoppe så højt du kan, så langt du kan eller kaste med noget. Dermed ikke sagt at du næste gang du kommer ned i centeret skal kyle en 10kg skive gennem lokalet som en dødbringende frisbee, men du kan lave wall-balls eller bare lave jump-squats hvor sky is the limit, eller loftet om ikke andet. Hurtigt/eksplosive øvelser som dette tillader dig at udforske din krop på en anden måde, du får en ide om hvor lang du kan hoppe eller hvad du kan nå hvis du giver dig fuldt ud i en kort periode. Hop, sprint, kast. Det er sjovt og det kommer til at gavne din hverdag og din øvrige træning for den sags skyld. Igen, når du kommer op i alderen, har du mere end nogensinde brug for evnen til at igangsætte bevægelse hurtigt. Balancen bliver dårligere og afværgeskridt kan være nødvendig på daglig basis. Et afværgeskridt virker bedst hvis du kommer rettidigt og ikke når du allerede er nede at ligge, og selv da kræver det hurtig udvikling af kraft at tage af med armene i stedet for med hovedet.
Flyt dig selv ofte
Sidst, men sandelig ikke mindst ”flyt dig selv ofte”. Få mere aktivitet ind i løbet af en dag. Det er fantastisk at træne et par timer, men hvis dagens resterende timer forgår stillesiddende/liggende er der stadig risiko for inaktivitet, med øm ryg og alle de andre følger der kan være. Så find på sjove måder at få lidt bevægelse ind på i løbet af dagen. Eksempelvis: Klokken slår 9, lav 9 push ups, klokken slå 10, lav 10 Squats. Eller når først du har rejst dig skal du lave 5 squats før du må sætte dig igen. Det kan lyde ligegyldigt, men over dage/uger/måneder bliver det til en hel masse og oppe dit daglige aktivitetsniveau betydeligt. Hold det interessant, for lige så sikkert som det kan føles motiverende og sjovt fra start, bliver det en sur pligt og et irritationsmoment senere. Ny uge, ny regel. Eller lav en masse regler, print, klip ud og træk lod. Få din arbejdsplads med på ideen, da fællesskabsfølelsen vil give bedre forpligtelse til opgaven.
Således tre anbefalinger til hvordan du kan udtænke din træning og aktivitet. Kan det garantere at du aldrig får ondt i ryggen? Nej! Ondt i ryggen og andre småskavanker kommer nærmest med garanti til at ramme dig på et eller andet tidspunkt, men hvis du træner er der en god chance for at du får et forløb, der er hurtigt overstået og allervigtigst af alt, ikke begrænser dig. Sidst er det lige værd at nævne at bare fordi konditionstræning ikke er nævnt, betyder det ikke at det ikke er nyttigt at bruge tiden på! Listen her er blot gode råd til hvordan du kan lære din krop godt at kende med henblik på at kunne klare dig igennem når den ikke fungerer som normalt, ikke nødvendigvis den ”gyldne standard” til hvordan du skal træne.
Træn med tunge vægte, træn med hurtige bevægelse og træn når du ikke træner!
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget