Skrevet af: Jørgen Rasmussen

5 gode grunde til at havregryn burde hedde havreguld

Havregryn har siden 1900-tallet været en favoriseret morgenmadsspise. Mange af os har tidligt i livet stiftet bekendtskab med havregryn. Måske har vi skovlet dem ind med mælk, sukker - og rosiner, hvis vi var heldige. Eller som en varm grød med en klat smør til de kolde vintermåneder. 

I nutidens kreative udviklingssamfund bruges de valsede gryn til meget mere end det. Det kan du smage lidt på nederst i indlægget. 

Du kan med fordel altid have havregryn i skabet eller skuffen. Og det er der 5 helt særlige grunde til. Læs med og få grynede guldkorn og gode grunde.

 

GRUND NR. 1: OPBEVARING, PRIS OG HOLDBARHED

Først og fremmest er de nemme at opbevare i skuffen eller skabet. Enten i den originale pakning, eller hvis du hælder dem over i dekorative og tillukkede glas. De står og passer sig selv, og du kan sagtens købe stort ind. Dels fordi prisen på havregryn oftest er lav, og dels fordi de har en lang holdbarhed. 

 

GRUND NR. 2: INDHOLDET 

Ja, hvad består havregryn så egentligt af?

Havregryn ser måske ikke ud af meget, men faktisk er de fulde af vigtige mineraler og vitaminer. Ved at spise en mængde, der svarer til 6 skefulde med top (ca. 75 g.) vil du få 272 kalorier. 

De kalorier fordeler sig på 10 g. protein, 43 g. kulhydrat og 5 g. fedt. Derudover er grynene især rige på mineralerne mangan, magnesium og zink samt de fleste B-vitaminer. 

En god portion mættende og næringsrig morgenmad - eller som et solidt mellemmåltid. 

 

GRUND NR. 3: FYSISKE FORDELE

Hvordan påvirker havregryn kroppen?

Havregryn er fulde af fibre, der først og fremmest er langsomt optagelige i tarmen. De hjælper desuden med at stabilisere dit kolesterol, da de indeholder en type fiber af navnet beta-glucan. Og hvad helt særligt er, så reducerer de opløselige fibre i grynene risikoen for hjerteproblemer. 

Det anbefalede daglige indtag af fibre er mellem 6-8 gram. Ved at spise ovenstående 6 skefulde (med top) vil du få 3 gram - så du kan få næsten halvdelen af det anbefalede allerede fra morgenstunden. Nemt! 

 

GRUND NR. 4: SULT-STILLEREN

Havregryn til kamp mod sulten! 

Kender du det med, at du har spist en fin morgenmad og starter din dag - og så går der ikke meget mere end et par timer, og så er du sulten igen? 

Typisk kan formiddagssult opstå fordi du ikke spiser en mættende og passende mængde morgenmad. Her er havregryn en ven i nød - ved blot at indtage 2-6 store skefulde havregryn kan du mindske trangen til overspisning og uhensigtsmæssige snacks i løbet af dagen, 

 

GRUND NR. 5: HAVREGRYN PÅ MENUEN

Som nævnt øverst i indlægget kan havregryn nydes med mælk og sukker - eller som en lækker grød. Men de kan meget mere end det. 

Ofte kan grynene erstatte det hvide mel i bagværk - endda med et noget lavere indhold af gluten. Derudover kan de bidrage til sprødhed og fylde til frikadellefarsen, pandekage- eller bolledejen. 

TIP: Grynene er bedst hvis de blødes op inden de tilføjes fx fars eller dej - ellers kan resultatet godt blive tørt og trist. 

 

Og hvad vil vi så anbefale dig, at du bruger havregrynene til?

JØRGENS SUPERGRØD

Det skal du bruge: 

 • 1 dl havregryn
 • 2 dl vand eller mælk/havremælk
 • 25 g. hakkede mandler
 • 1 tsk peanutbutter
 • ½  æble i små tern
 • Et drys kanel
 • Evt. 1 scoop chokolade proteinpulver

Havregryn og væske koges langsomt op til en cremet konsistens. Tilsæt herefter kanel, og top derefter med de andre ingredienser. Nyd den med en varm kaffe eller te. 

 

ANNES HAVRELÆKKERIER

Opskrift på havregrynskugler kan du finde her: Havregrynskugler 

Eller nogle lækre boller med havregryn

 

DEN HURTIGE MORGENGRØD

 • 1 dl havregryn
 • 2 dl vand 
 • 1 håndfuld frosne bær
 • 1 scoop proteinpulver (chokolade kan anbefales)
 • 1 knivspids flagesalt

Havregryn, bær og vand komme i en skål eller dyb tallerken og kommes i mikrobølgeovnen ved fuld effekt til du kan se at grynene ”rejser sig” (typisk 2-3 minutter).

Herefter røres proteinpulver og flagesalt i grøden. Skal det være ekstra lækkert kan den varme grød toppes med 1 spsk vanilieskyr.

Velbekomme! 

 

FULDKORNSFAKTA

Er det ovenstående så blot baseret på synsninger og gode grunde? Eller ligger der dokumentation bag? Det korte svar er: Ja. 

Forskere fra Harvard University har i et nyere studie fundet frem til, at det er særligt gavnligt for levealderen, hvis du indtager en større mængde fuldkorn - som du eksempelvis finder i havregryn. De fleste typer fuldkorn indeholder masser af fibre, vitaminer og mineraler, og holder dig mæt i længere tid. 

“Fuldkorn fremhæves for deres sundhedsfremmende egenskaber i forbindelse med hjerte-kar-sygdom, type 2-diabetes og nogle former for kræft”, skriver Fødevarestyrelsen blandt andet i deres anbefaling af fuldkorn.

Derfor.. Hvis du får 75 g. fuldkorn hver dag vil dit behov være dækket. Det svarer til et par skiver rugbrød og/eller eksempelvis en portion havregryn. Det lyder formentlig overkommeligt for de fleste. Faktisk var det, ifølge Hjerteforeningen, kun seks procent af alle danskere, der formåede at spise den anbefalede mængde fuldkorn hver dag, da foreningen indledte en undersøgelse i Fuldkornspartnerskabet. 

Spiser du dine fuldkorn? 

 

REFERENCER  

Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer. A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies

Videnskab: Spis havregryn til morgenmad, og lev længere

Hjerteforeningen: Danskerne spiser væsentligt mere fuldkorn

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar