Skrevet af: Christian Kaae

Akutte rygsmerter - Det bliver som regel godt af sig selv igen

De fleste har nok, i et eller andet omfang, stiftet bekendtskab med akutte rygsmerter. 

Uanset hvordan du har oplevet akutte rygsmerter, så er det ofte både smertefuldt, chokerende og invaliderende, i den periode de står på. Men sjældent er akutte rygsmerter forbundet med alvorlig sygdom eller større vævskade. Din ryg er både stærk, bevægelig og modstandsdygtig overfor dagens forskellige belastninger, styrket af mange muskler og ledbånd. Du bør dog være opmærksom på visse symptomer (som vi beskriver længere nede i indlægget).

 

Her er de akutte rygsmerter som ofte ”går i sig selv” uden professionel hjælp

 • Smerterne er på et niveau som stadig tillader dig at passe dit arbejde og forstyrrer ikke nattesøvnen
 • Let ømhed og stivhed som kun er placeret i din ryg og giver ikke symptomer i benene som f.eks prikken, stikken eller snurren
 • Smerterne kan lindres ved bestemte bevægelser eller med smertestillende medicin
 • Smerterne vurderes til at være på et tolerabelt niveau 
 • Du føler dig generelt sund og rask

Disse smerter bør/kan behandles ved at du holder dig så aktiv du kan, uden at provokere dine smerter. Vær nysgerrig på hvilke bevægelser samt aktiviteter du kan udføre med uden at opleve stærkere smerte. Alt der kan holde dig aktiv er medicin, herunder gælder smertestillende medicin også, da kan hjælpe dig til at opretholde aktivitet. Derudover er det vigtigt at forblive positiv og optimistisk, langt de fleste rygsmerter heler sig selv. Prøv så vidt muligt at undgå sengeleje over længere tid, samt yderligere fremprovokation af stærke smerter. 

 

Der er dog visse symptomer du skal være opmærksom på, hvor professionel hjælp er nødvendig

 • Du har både rygsmerter og symptomer i baller og ben – symptomerne i benene er en prikkende, stikkende eller jagende smerter, med mulige føleforstyrrelser og tab af styrke
 • Smerterne er konstante hvor det er svært at finde aflastende stillinger
 • Smerterne er opstået under et løft eller et traume (fx fald) 
 • Smerterne er startet med rygsmerterne som dominerende, hvor de over tid er skiftet til dominerende smerter i ben/baller
 • Hvis du tidligere har haft eller stadig har alvorlige sygdomme som cancer, reumatologiske lidelser

 

Herunder nævnes en række symptomer hvor du bør kontakte vagtlæge eller skadestue

 • Føleforstyrrelser i området ved lyske og inderlår
 • Ændring i evnen til at holde på afføring og vand
 • Evnen til at styre benene under gang, så gangen bliver vaklende
 • Smerterne er opstået efter voldsomt traume f.eks. fald fra stillads, høj-energi kollision i forbindelse med sport eller lign.

 

Konklusion

Forsøg at opretholde et moderat aktivitetsniveau når smerterne er til stede, fremfor sengeleje og inaktivitet. Forbliv positiv og problemløsende da det påvirker prognosen i en positiv retning. Husk rygsmerter er normale og rammer ca. 85% af befolkningen og smerter ikke altid er lig med skade. Kun meget sjældent er det tegn på alvorlig skade. Undgå panik, din ryg er stærk!

 

Referencer

Casser HR, Seddigh S, Rauschmann M. M E D I C I N E Acute Lumbar Back Pain Investigation, Differential Diagnosis, and Treatment. 

Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for behandling af nyopstået lænderygssmerter [Internet]. Sundhedsstyrrelsen. 2014. 1–80 p. Available from: https://sundhedsstyrelsen.dk/da/udgivelser/2014/~/media/F3A5AAE7542049FE8854C25109E40D1C.ashx s.6-49.

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar