Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Bedste øvelsesrækkefølge for styrketræning

Måske du er typen der træner de øvelser du synes er sjovest først og det sure bagefter, eller omvendt. Men hvilken øvelsesrækkefølge du har i din træning er ikke ligegyldig for dine resultater.  

Det hele handler om træthed, både fysisk og mentalt. 

Forestil dig at løbe et maraton og afslutte med 100m sprint?! Tanken i sig selv kan næsten virke tåbelig, og sprinten bliver ikke din bedste!  

Kroppens evne til at præstere falder, og det samme gør din evne til at koncentrere og presse dig. En samling af 11 undersøgelser viste, at det er vigtigt hvad du laver som det første i din træning, fordi energien både mentalt og fysisk her er størst. Det giver dig de bedste præstationer, hvilket derved giver den bedste fremgang.  

Har du fokus på at få stærke ben, bør du derfor lægge din bentræning som det første i træningen. Det samme gør sig gældende med andre øvelser/muskelgrupper. Undersøgelserne viser dog stadig lidt usikkerhed omkring hvilken indflydelse øvelsesrækkefølge har på muskelopbygning, men vi anbefaler at du starter med at træne den muskelgruppe du synes er vigtigst. 

Der er dog nogle forholdsregler du bør tage. Øvelser med større teknisk sværhedsgrad, eller med store krav til stabilitet af ryggen, bør ligge først, da skadesrisiciene her er størst. Det kunne være øvelser som olympiske løft (Snatch og Clean and Jerk), Squat, Dødløft og variationer af disse.  

 

En øvelsesrækkefølge til baller/baglår kunne se således ud

  1. Dødløft – Romanian
  1. Hip Thrust
  1. Hyper Extensions  

I denne rækkefølge er der gradvist mindre og mindre vægt samt bevægelsesfrihed.

 

Hvis målet er kropshævninger Pullups/Chinups kunne rækkefølgen se således ud

  1. Pullup
  1. Lat Pull Down
  1. Biceps Curl 

Her er øvelsesrækkefølgen opbygget efter specificitet. Dvs. efter hvor meget øvelsen ligner det du gerne vil blive god til. Først er det selve øvelsen, derefter en mindre teknisk udgave af samme bevægelse og afslutningsvis en øvelse som kun bidrager til de muskler som arbejder under Pullups.  

Du kan med fordel allerede nu begynde at planlægge dine træninger så du træner den øvelse, eller muskelgruppe, der er vigtigst for dig først, så du kan få fordelene allerede fra din næste træning.  

 

Referencer  

What influence does resistance exercise order have on muscular strength gains and muscle hypertrophy? A systematic review and meta-analysis

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar