Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Dine målsætninger gør dig en bjørnetjeneste

Målsætninger er en rigtig god idé. De giver både retning og motivation, hvilket kan hjælpe de fleste af os. Men mål kan nogle gange være det der fjerner glæden eller sundheden fra din træning. 

 

Målsætning - Atlet vs. motionist tankegang

Har du et mål med tidsbestemte konkurrencer som halvmaraton, cykelløb eller crossfitkonkurrencer, kan du opleve perioder, hvor livet kommer i vejen for din træning. Det kan være møder på arbejde, syge børn eller forstyrrende studiegrupper som tager den tid du havde planlagt at bruge på din træning.     

Atleter træner og konkurrerer, hvilket deres liv er tilpasset efter. Når de ikke en træning, eller har spist for meget ift. deres vægtklasse, er der ikke andet at gøre end at arbejde dobbelt i en periode. Og den periode er sjældent sjov og kan tage hårdt på både krop og psyke.  

Her kommer dine måltsætninger ind i billedet! Målsætninger med en deadline betyder at du kan komme til at presse din krop og/eller din psyke mere end hvad den kan holde til, da din træning er tilpasset dit liv og ikke omvendt. Husk du ikke har noget at tabe.   

Forestil dig at du er tilmeldt et halvmaraton på en bestemt dato, men du er syg i 2 uger, hvor du kun træner minimalt eller slet ikke. Hvis du forsøger at indhente de tabte træningskilometer vil du komme i stor risiko for at ”løbe” ind i overbelastningsskader. Skipper du træningen for perioden og starter der hvor du burde være på træningsplanen bliver distancerne for store og du kommer igen i risiko for skader.  

Her er dine løsningsmuligheder:

1. Lav adfærdsmål 

I stedet for at lave et mål om at du vil løbe et halvmaraton X dato, så kan du i stedet lave et mål om at løbe f.eks. 3 gange om ugen frem til datoen for halvmaraton og vælge at deltage hvis du føler dig klar. Så målet bliver flyttet til handlingen. Du kan læse mere om adfærdsmål her.

 

2. Forvent modstand 

Giv dig selv plads til at der kommer dage (eller uger) hvor det ikke går efter planen. På den måde kan du holde planen og motivationen, selv hvis det ikke altid går efter hensigten. Hvor meget tid ekstra du skal give dig selv afhænger af hvor mange usikre faktorer du har, som f.eks. børn, overarbejde, sygdom og lignende. 

 

3. Gør datoen for dit mål fleksibel 

I stedet for at du skal have tabt 10kg til 1/6, så kan du ændre det til 10kg til et sted i mellem 1/6-1/7, hvilket giver dig 1 måned med utilregneligheder. 

 

4. Gør dit mål fleksibelt

I stedet for at du skal have tabt 10kg eller løbe 21km, så kan du i stedet angive et interval, så du f.eks. skal have tabt 6-10kg, eller kunne løbe 15-21km på en bestemt dato.    

 

Det er lige så vigtigt at være ambitiøs om dine mål, som det er at være realistisk omkring tiden det tager at nå dem. Selvom et mål på 10kg vægttab på 1 år ikke lyder sexet, så er det måske det tempo der skal til for at det kan lade sig gøre, og du ikke mister motivationen før du har nået dit mål! 

Vil du have hjælp til at nå dine mål med en realistisk plan kan du altid kontakte os og få en uforpligtende samtale og prøvetræning. 

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar