Skrevet af: Oliver Thorgaard

Dit fitnessur’s kaloriemåler er ikke til at stole på!

Et studie fra Stanford viser at dit ur måler kalorieforbruget med en fejlmargen på 27-93%!   

Trænings- og smarture er populære værktøjer, der hjælper dig med at måle og spore din fysiske aktivitet. Men det er ikke et nøjagtigt måleværktøj! 

Dit ur er en generel guide, nærmere end en absolut sandhed. Det kan give et godt overblik over din daglige aktivitet og motivere dig til at bevæge dig mere. Men hvis du er særlig optaget af kalorieindtag og forbrænding i forbindelse med vægttab eller atletisk præstation, skal du måske tage dens estimater med et gran salt. 


Hvordan måler et fitness ur dit kalorieforbrug

Fitnessurer estimerer det antal kalorier, du forbrænder baseret på de data, de indsamler, såsom bevægelse, puls og nogle gange endda hudtemperatur. Men det er vigtigt at forstå, at disse estimater ikke nødvendigvis er 100% nøjagtige og ofte kan variere baseret på individuelle faktorer og urets teknologi. Her er nogle faktorer, der påvirker nøjagtigheden: 

1. Teknologi: Hvert fitnessur anvender forskellige algoritmer for at estimere kalorieforbrænding. Disse algoritmer tager hensyn til de indsamlede data og kombinerer dem med generelle sundhedsoplysninger, som du muligvis har indtastet (f.eks. alder, køn, vægt). 
Ikke alle algoritmer er ens eller lige gode; Forventeligt er de bedre, jo dyrere et ur du køber. 

2. Puls: Mange fitnessure bruger hjertefrekvens som en indikator for kalorieforbrænding. Selvom pulsen kan være en god indikator for arbejdsintensitet, er det ikke altid en direkte korrelation til kalorieforbrænding. To personer med samme puls under en træning kan forbrænde et forskelligt antal kalorier baseret på deres stofskifte, kropskomposition og fitnessniveau. 

3. Aktivitetstype: Uret kan være mere nøjagtigt for nogle aktiviteter end for andre. For eksempel kan det være mere nøjagtigt til at måle kalorieforbrænding under løb sammenlignet med styrketræning eller padeltennis. 

4. Individuelle forskelle: Stofskifte varierer fra person til person. Selvom to personer har samme vægt, højde og alder, kan de have forskellig basal metabolisk rate (BMR) og dermed forbrænde et forskelligt antal kalorier ved hvile og under aktivitet. 

5. Placering på kroppen: Fitnessure, der bæres på håndleddet, kan fejlagtigt tælle skridt, hvis du laver aktiviteter med dine hænder, som f.eks. at klappe, vaske op eller lignende. Sensorer på hofte eller fod kan være mere nøjagtige i skridttælling. 

6. Andre faktorer: Sved, kropsbygning, håndledsstørrelse og placering af uret på håndleddet kan påvirke nøjagtigheden. 

 

Vær opmærksom på...

Selvom fitnessure kan give en god indikation af, hvor mange kalorier du forbrænder, skal de betragtes som estimater og ikke som absolutte værdier.  

Lad os antage at dit ur estimerer din forbrænding til at være 2500 kcal på en dag, og du i gennemsnit spiser 2000 kcal om dagen. Hvis din kropsvægt så ikke falder over tid, så kan du forvente at dit ur viser for meget (det skal dog også siges at kalorietælling heller ikke er 100% nøjagtigt)

Hvis du vil læse hele studiet fra Stanford kan du finde det her: 

 

Vil du have hjælp til at få styr på dit energiforbrug og indtag så du kan tabe dig, så skriv til os her

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar