Endelig er de her! De røde, søde og saftige bær, der plukkes på dugfriske danske marker og serveres i et væld af versioner. De smager af sommer og har nærmest uendelige fordele, som du snildt kan snuppe et par stykker af. Læs med og få smag for en dansk favorit.
Det skal nemlig handle om: Jordbær
Jordbær er sommerfavoritten over dem alle, så lad os få det bedste ud af dem. I dette blogindlæg vil du få viden om, hvordan jordbær bedst håndteres samt hvilke fordele de har for din sundhed - og dine smagsløg. Nederst i blogindlægget serverer vi 2 måltider med jordbær som element.
Fornemme fordele
- Jordbær har et højt indhold af antioxidanter og har dermed en positiv effekt på nogle livsstilssygdomme
- Herunder forhøjet kolesterol og blodtryk
- Jordbær styrker immunforsvaret, idet de er sprængfyldt med C-vitamin
- En håndfuld jordbær er faktisk nok til at dække en hel dags behov for C-vitamin (66,9 mg. pr. 100 g).
- Jordbær indeholder fibre, som er gode for fordøjelsen og mæthedsfornemmelsen
- Jordbær er kaloriefattige (ca. 40 kalorier pr. 100 gram)
- Skift den tunge eftermiddagskage ud med jordbær - det vil du ikke fortryde!
Tips til tilberedning og opbevaring
-
Jordbær har en kort holdbarhed, og skal helst spises samme dag - de kan dog godt overleve 2-3 dage i køleskab v. højst 5 grader
-
Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene
-
Du kan med fordel fylde en balje med koldt vand, og lægge jordbærrene i en sigte, og sænk dem ned i vandet 2-3 gange. Dette er også med til at skylle eventuelle spøjtemidler af bærene
-
Jordbær kan fryses og anvendes i smoothies og shakes
En bid af sommer
Jordbær er i Danmark i sæson fra begyndelsen af juni og til slutningen af juli. I den periode anbefaler vi, at du nyder sommeren med jordbær som snacks til en god film, mellemmåltid på en lang køretur eller i salater som tilbehør til hovedretten. På den måde høster du både den gode smag, og de sundhedsmæssige fordele. I månederne uden for sæson anbefaler vi, at du bruger de frosne jordbær i blendede proteinshakes - et koldt og yderst nærende mellemmåltid, der til enhver tid kan hjælpe med at holde kalorieforbruget nede og knuse sukkertrangen.
Spis jordbær
Laks bagt med timian dertil salat af jordbær, feldsalat, feta, balsamico glace og ristede solsikkekerner
2 personer
- Ca. 400 g. laksefilet
- 4 kviste timian
- 300 g. friske jordbær
- 150 g. feldsalat
- 100 g. feta (eller salatost 3 % for at spare på kalorierne)
- 50 g. solsikkekerner
- 4 tsk. balsamico glace
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200 grader
- Skær laks ud i stykker á ca. 180 g. og placer på bageplade med bagepapir
- Laksen krydres med salt, peber og frisk eller tørret timian
- Placeres midt i ovnen - bag 10-12 min.
- På en anden bageplade med bagepapir fordeler du 50 g. solsikkekerner
- Placeres i bunden af ovnen
Imens laks og solsikkekerner hygger sig i ovnen forberedes salaten:
- Jordbær halveres
- Feldsalat skylles
- Anret i fad: Først feldsalat derefter jordbær, fetatern, drys med solsikkekerne og fuldend mesterværket med balsamico glace
Sommershake
- 150 g. frosne jordbær
- 1 scoop vaniljeprotein
- 250 ml. mælk/plantemælk
Hæld først mælk i en blender, derefter bær og vaniljeprotein og blend i 40 sekunder. Så har du en iskold, lækker og mættende jordbærmilkshake.
Den kan også serveres i en dyb tallerken, og nydes med havregryn som et alternativ til havregryn med mælk.
Velbekomme!
Referencer
Effect of natural food antioxidants against LDL and DNA oxidative changes
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget