Skrevet af: Jørgen Rasmussen

Et stykke med efterår - Græskar på menuen med 2 lækre opskrifter

Efteråret er på vej. Og du kan godt glæde dig. Det er der selvfølgelig en hel del årsager til, men den lækreste af dem må være: Græskar.

De kan bruges til meget andet end at lyse din fortrappe op. Derfor serverer vi naturligvis to lækre opskrifter med den orange kæmpe som hovedingrediens.  Læs med og få et stykke med efterår.   

Først lidt facts. Den fortrinlige spise er faktisk et stort bær, hvis form og farve kan variere. Sorten hokkaido er et rødligt, orange eller let brunt græskar, der tilhører familien Curcubita Maxima. Sammenlignet med andre typer græskar er hokkaido græskar forholdsvis små (Kan du ikke vente længere kan du se opskrifter sidst i artiklen)    

I dag dyrkes hokkaido græskar bl.a. i Japan, Mexico, New Zealand, Sydafrika, Frankrig - og i Danmark. Hokkaido græskarret kan høstes i Danmark i september og oktober.  

De flotte farver og den lækre smag er ikke de eneste fordele, som hokkaido græskar render rundt med. Du får også en helt eminent ernæringsmæssig sammensætning – blandt andet med en god kilde til både A, B og C-vitaminer. Derudover en hel del kostfibre og mineraler som calcium, kalium og jern.  

Ønsker du vægttab eller reduktion i fedtprocent? Så læs endelig videre.  

Med dét ønske er det nemlig ingen hemmelighed, at grøntsager og frugt er vigtigt i dit daglige indtag. Her får du god fylde for færre kalorier, hvilket er med til give dig mæthed og et kontrolleret kalorieindtag.  

Et regelmæssigt indtag af grøntsager og frugt er samtidig medvirkende til et stabilt blodsukker og energiniveau i løbet af dagen, pga. de langsomtoptagelige kulhydrater. 

Så gnav du endelig bare løs i det græskar.  

Skal vi gå til bords og smage på sagerne?  

 

Opskrift 1: Bagt hokkaido græskar med urter og hvidløg     

Ingredienser (4 personer)  

- ½ hokkaido græskar  

- 2 gulerødder  

- ½ knoldselleri  

- 1 porre  

- 1 fed hvidløg  

- 3 kviste timian  

- 1 spsk. olivenolie  

- salt og peber  

 

Fremgangsmåde  

1. Tænd ovnen på 160 grader  

2. Halvér hokkaidoen og skrab kernerne ud med en ske. Skrællen kan sagtens spises når den er skyllet grundigt (Alle de gode vitaminer, mineraler og kostfibre sidder i skrællen)  

3. Skær græskar, gulerødder og knoldselleri i grove stykker, skær porren i 1 cm tykke skiver   

4. Hak hvidløg fint  

5. Bland grøntsager og hvidløg i et ildfast fad og krydr med timian, olivenolie, salt og peber  

6. Bag grøntsagerne i 45 min. til de er møre. Drys med fx ristede græskarkerner og servér dem som tilbehør  

 

Opskrift 2: Hokkaido Græskarsuppe med karry og mørksej 

Ingredienser (4 personer) 

Fisk 

- Mørksej/torsk rå, 600-800 g 

Suppe 

- Skalotteløg, 50 g 

- Hvidløg, rå, 3 mellem fed 

- Græskar, hokkaido, 700-800 g 

- Grøn karry pasta, 12 g 

- Grøntsagsbouillon 1 terning  

- Vand, 0,5 liter 

- Kokosmælk light, dåse, 400 g 

 Pynt 

- Græskarkerner, 25 g 

- evt. Brøndkarse eller hvad du lige har i haven 

 

Fremgangsmåde 

Fisken  

Skær mørksejen ud i portionsstørrelser af ca. 150-200 g pr person, læg dem i et fad eller på en bageplade med smurt bagepapir. Krydr med salt og peber og lad fisken hvile i ca. 5 min. Sæt den i en 160 grader forvarmet ovn i ca. 8-10 min. 

Hokkaidosuppe 

Rengør og forbered ingredienserne: 

- Skalotteløg (grofthakket) 

- Hokkaido græskar (skæres i store grove tern ca. 4x4 cm, skal ikke skrælles.) 

Sauter løg og hvidløg i en gryde i lidt olivenolie, tilsæt karrypasta (pas på, den er HOT, så hold lidt tilbage og juster styrken når suppen er blendet og skal smages til).  

Tilsæt græskar stykkerne og lad dem sautere med et par minutter. Tilsæt så vand og bouillon – lad det simre i 20 minutter under låg.  

Tilsæt kokosmælk og kog retten yderligere 5 minutter.  Blend suppen med en stavblender eller i blender og smag godt til med salt, peber og evt. lidt sukker og æbleeddike/syre. 

Ristede græskarkerner  

Kom græskarkernerne i en bagepapir beklædt plade, dryp med lidt olivenolie og drys med lidt fint salt. Bag dem i ovnen ved 180 grader til de er gyldne og begynder at poppe som popcorn. Køl ned. 

Ved anretning pyntes retten med brøndkarse og græskarkerner. 

Velbekomme! 

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar