Skrevet af: Jørgen Rasmussen

Fordele ved æg, myten om kolesterol og to nye livretter

Vi har altid æg i køleskabet. I dette blogindlæg vil vi belyse hvorfor denne lille, næringsrige herlighed også altid burde være en del af dit, så.. prø’li’æg’hør’her’.   

Først og fremmest er de nemme at have til at stå i køleskabet, de er næringsrige, og derudover har de lang holdbarhed i forhold til andre animalske proteinkilder.  

Faktisk på helt op til flere måneder alt afhængigt af, hvordan de opbevares -  i Danmark er det dog blevet vedtaget, at holdbarhedsperioden på æg er 28 dage, hvis du opbevarer dem på køl.  

Så du kan roligt købe en stor bakke æg. Så er de let tilgængelige, og giver dig mulighed for, at du altid kan kokkerere en hurtig morgenmad, frokost eller aftensmad. Det vil vi hjælpe dig med senere i indlægget.  

 

Hvad indeholder æg? Fakta:  

  • Der er ca. 7 gram protein og 6 gram fedt i et æg, hvilket svarer til ca. 83 kalorier i et gennemsnitligt æg  
  • Æggets letoptagelige protein består af alle de ni essentielle aminosyrer, som din krop har brug for  
  • Æg er rigt på B12-vitamin, der bidrager til dit nerve- og immunsystems funktion, og dannelsen af røde blodlegemer  
  • B12 findes kun i animalske fødevarer  
  • Knogleopbygning kræver kalk, men kalk optages kun ordentligt, hvis det får selskab af D-vitamin  
  • Æg er en af de eneste madvarer, ud over fede fisk, der for alvor bidrager med D-vitamin  
  • Æg er desuden rig på mineralet jern, som din krop også har brug for til at danne røde blodlegemer, så du kan transportere ilt rundt i kroppen  

Æg er altså en god makker, kan du nok se, ægge?   

Proteinet i æg hjælper desuden kroppen med restitution, og med at opbygge muskelmasse. Ved styrketræning kan dit proteinbehov stige fra 0,75 op til 1,6-2,4 gram pr. kilo, du vejer.   

Ønsker du at vide mere om kroppens proteinbehov, kan du læse dette blogindlæg

 

Hvor mange æg må du indtage pr. dag, og hvordan er det nu med det der kolesterol?   

Det er en udbredt og sejlivet myte, at æg er skidt for kolesteroltallet. Det er ingen hemmelighed, at æg indeholder meget kolesterol (LDL-kolesterol) - hele 250 mg pr æg.   

Forskning har dog aflivet myten om, at kolesterolindholdet i vores mad, herunder æg, ikke har nogen videre betydning for kolesterolniveauet i blodet, da kroppen selv danner og regulerer kolesterol. 

Hvis du kun spiser en lille mængde kolesterol, danner din krop således selv mere kolesterol og omvendt. Forhøjet kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, og du kan ikke mærke, om dit kolesteroltal er for højt. Et forhøjet kolesteroltal kan dog alligevel være farligt, da det medvirker til udviklingen af åreforkalkning, men det hænger igen mere sammen med livsstil - mere end det hænger sammen med æg.  

I æg får du mættet fedt, og anbefalinger fra officiel side er, at vi holder os til ét æg om dagen i snit eller 3-4 om ugen. Dette hvis dit kolesteroltal allerede er forhøjet. 

Lever du i øvrigt sundt, løfter lette eller tunge vægte og dyrker konditionstræning, så kan du sagtens slippe af sted med at spise flere æg om dagen - så længe æggene indgår som en del af en varieret kost.  

Vil du gerne læse mere om forskellen på mættet og umættet fedt så se her: spar på fedtet, spar på kalorierne

 

Her er 2 lækre opskrifter med æg du kan prøve

To nye livretter: 

Omelet med spinat og ost  

Tidsforbrug: ca.12 minutter 

.. og hvad skal du så bruge?  

  • 3 æg (surprise)  
  • en håndfuld spinat/spidskål/grønkål eller lign.  
  • Evt. ost (mozzarella er lækkert, men brug endelig din egen yndlingsost)  
  • Varm en pande op og tilsæt ca. en teskefuld fedtstof  
  • Hæld din blanding på panden, og vent til bunden er fast og gyldenbrun  
  • Fold omeletten sammen på midten, og tilbered den indtil den bliver, som du ønsker  

 

Morgenmadsmuffins  

Tidsforbrug: ca. 15 min.   

.. og hvordan gør du så?  

  • Tænd ovnen og sæt den på 200 grader varmluft  
  • Slå ét æg ud i hver muffinform  
  • Tilsæt halvanden spiseske af forskellige sager fra dine skabe (løg, peberfrugt, bacon, frostgrønt osv.)  
  • Rør let rundt i muffinformene med en gaffel  
  • Giv dem 12 minutter i forvarmet ovn 

 

Du kan også læse om Anne’s morgenmadsmuffins her

Velbekomme!  

 

Referencer

Livsstil er skyld i øget risiko for hjertekarsygdomme - ikke æg

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar