Skrevet af: Jørgen Rasmussen

Gulerodens gavnlige gaver

Guleroden er gaven, der bliver ved med at give. Især hvis du håndterer den korrekt. Det lyder lidt vildt, tænker du måske. “Jamen, er det ikke bare en frisk grøntsag med en genkendelig farve?”, spørger du nok. Dertil kan vi kun sige:  

Læs med, og få stillet både sult og nysgerrighed.  

Fordelene ved gulerødder er flere end de fleste tror. Og dem deler vi naturligvis gerne ud af.  

 

Friske fordele 

  • Kan holde sig 2-3 uger hvis de opbevares mørkt, tørt og på køl 
  • De er sprængfyldt med vitaminer og mineraler 
  • Kan spises i store mængder for få kalorier 
  • Skær dem evt. i stænger og læg i vand i køleskabet (Så har du også altid en hurtig og sprød snack)  

Flere fordele kan du smage lidt på længere nede i indlægget. Herudover vil du få serveret tre forskellige måder hvorpå, du kan tilberede denne faste, sprøde grøntsag af sydeuropæisk oprindelse. Faktisk så godt klædt på, at du snildt kan spille “Kong Gulerod” i dit køkken.  

 

Friske facts   

Gulerødder har ry for at være gode for øjnene - og se, det er der faktisk en hel del om. Gulerod er rig på betakaroten som omdannes til A-vitamin ved optagelse. A-vitamin er særligt godt for syn, hud og immunforsvar.  

Betakaroten optages bedst, hvis guleroden varmebehandles - mere om det om lidt. Op til flere grøntsager bliver ganske enkelt sundere - eller mere fordelagtige - at indtage, når de koges og varmebehandles.  

"Man har lavet et studie, hvor de samme mennesker i perioder har fået udelukkende rå og siden kogte gulerødder samt spinat. Det gav 3 gange højere koncentration af betakaroten i blodet, at de spiste kogte grøntsager, så det kan endda være meget gavnligt at varme sin mad op til over 42 grader", fortæller Susanne Gjedsted Bügel, professor i sektion for klinisk og forebyggende ernæring på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.  

 

Hvad kan den ellers?  

Jo, nu skal du høre. Ikke nok med ovenstående, så er guleroden simpelthen også rig på kostfibre og kalium. Derudover jod, der blandt andet bidrager til at regulere blodsukkeret, optimere fordøjelsesprocessen - og forebygge hjertekarsygdomme. 

Og hvad vil vi så sige med al den snak om gulerodens gavnlige gaver? Det er ganske enkelt. Gør plads til guleroden på din tallerken - det fortjener den, og du.  

 

Tre tilberedte på tallerkenen  

Pandestegte gulerødder med timian  

Antal personer: 2  

Råvarer: 400 g. håndsorterede gulerødder (eller gulerødder skåret i lige store stænger), 7 kviste timian, 1 tsk. olivenolie eller smør 

Fremgangsmåde: Tænd din kogeplade på ca. niveau 6-7 og tilsæt olien, lad den blive varm og derefter på med gulerødder og timian. Steg dem til de bliver møre og gyldne, smag til med salt og peber og server fx til et lækkert stykke kød. 

 

Råkost af gulerod med mandler og æbler 

Antal personer: 2  

Råvarer: 4-5 mellemstore gulerødder, 2 æbler, 50 g. hakkede mandler 

Fremgangsmåde: Skræl gulerødderne og riv på den grove side af rivejernet, eller skær tynde julienne. Æblerne skæres i små tern, de hakkede mandler tilsættes og det hele vendes rundt. Kan bruges i madpakken med lidt kød fra dagen før, eller som side salad til et måltid.  

 

Gulerodssuppe med bagte gulerødder 

Antal: 4 personer 

Særligt værktøj: Blender eller stavblender 

Råvarer: 1 kg. gulerødder, 2 løg, 2 terninger hønsebouillon, 1 liter vand, 8 kviste timian, 2 fed hvidløg, salt og peber 

Fremgangsmåde: Skræl gulerødder og pil løg og hvidløg. Skær gulerødder og løg/hvidløg i tern, svits disse i en tsk. olie eller smør - uden at det tager farve. Tilsæt væsken, timian og bouillonterninger og kog til gulerødderne er møre, og det derefter kan blendes og smages til. 

 

Referencer

Nej, vitaminerne dør ikke af at blive kogt

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar