Skrevet af: Steven Zartov

Hovedpine – Træning kan være forebyggende

De fleste af os oplever hovedpine, på et eller andet tidspunkt i vores liv. Op imod 50% af befolkningen lider af en aktiv hovedpine og typisk rammes flere kvinder af hovedpine end mænd. Nogen oplever så voldsom/hyppig hovedpine, at det påvirker deres livskvalitets betydeligt. Der findes over 200 forskellige hovedpine typer og mange af dem minder om hinanden, hvor flere typer kan opstå samtidig. 

 

Hovedpine typer 

Overordnet deles hovepine op i to forskellige kategorier:  

1. Primær hovedpine, en hovedpine type, hvor hovedpinen er sygdommen i sig selv. 

2. Sekundær hovedpine, en hovedpine type, som er forsaget af noget.  

De primære hovedpinetyper dækker f.eks. over Migræne, Klynge hovedpine og Spænding hovedpine. Fælles karakteristika for denne type er, at man faktisk ikke helt ved hvorfor nogen får det. 

Den sekundære hovedpinetype dækker over f.eks alkoholinduceret hovedpine (tømmermænd), medicininduceret hovedpine (grundet for meget medicin over en længere periode) og cervikogen hovedpine (muskel, led og stillingsbetinget). 

 

Behandling 

Hvad gør man så ved sin hovedpine?? Rigtig mange af hovedpinetyperne har rådgivning og håndtering som den primære behandling, og overordnet er behandlingen afhængig af hvilken type hovedpine man har. Oplever man hovedpine, og ikke rigtig synes man kan slippe af med den, anbefales det at rådføre sig med egen læge. Dette for at afdække hvilken type man skulle have og hvad der kan gøres ved det. 

 

Træning 

Hvis rådgivning og håndtering er primær behandling, hvad kan træning så gøre?  

Ved nogen af hovedpinetyperne forværres hovedpinen ved træning, men hvorfor så træne? Træning er en af de ting der anbefales til alle hovedpine typer uanset om det er primær eller sekundær. Træning kan både lindre symptomer, samt kan træning fungere forbyggende. Undersøgelser lavet på folk der arbejder på kontor, med cervikogen hovedpine, har vist at helt ned til 2 minutters øvelser indlagt i arbejdsdagen, kan reducere symptomer. 

Om træningen er specifikke øvelser for nakken, eller mere generelle og helkrops øvelser har umildbart ikke vist sig afgørende. Dog skal det huskes at alle regler sine undtagelser!  

Træning skal i sammenhæng med hovedpine ikke kun ses som styrketræning! Ved forøgelse af din daglige aktivitet kan du også opnå lindring af hovedpine. Så tag trapperne i stedet for elevatoren, gå en tur, tag cyklen ned og handle, al bevægelse har sin ret. 

Ved du ikke helt hvad du skal træne, eller hvordan du skal træne, anbefaler vi at du rådgiver dig med egen læge, fysioterapeut eller kontakter os for et træningsforløb. 

 

Referencer

A Randomized Controlled Trial of Exercise and Manipulative Therapy for Cervicogenic Headache

Prevalence of headache in Europe: a review for the Eurolight project 

The Global Burden of Headache: A Documentation of Headache Prevalence and Disability Worldwide

Anxiety and depression associated with migraine: Influence on migraine subjects' disability and quality of life, and acute migraine management

Hovedpine. SDU.

National clinical guidelines for non-surgical treatment of patients with recent onset neck pain or cervical radiculopathy

Effect of brief daily exercise on headache among adults — secondary analysis of a randomized controlled trial  

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar