Skrevet af: Oliver Thorgaard

Hvad bør du indtage under din træning?

Vi hører rigtig mange forskellige udsagn, myter og bud på hvad du bør indtage af mad og drikke under træning. Det kunne fx være at det er bedst træne uden mad fordi det skulle øge fedtforbrændingen, eller at du bør indtage BCAA (flydende aminosyrer) imens du træner, for at musklerne ikke bliver nedbrudt osv. Der er mange bud på det, og det kan være svært at skelne fakta fra anekdoter. 

Hvad bør du så gøre under træning? Det eneste rigtige, entydige svar du kan få er: ”det kommer an på”. Det afhænger i høj grad af dit mål og den type træning du dyrker, samt hvad du føler virker for dig. 

Hvad du bør så indtage under din træning?

 

Generelle guidelines 

  1. Drik væske under træning for at undgå at dehydrere, især hvis du sveder meget eller det er meget varmt. Læs mere om sved og rehydrering i dette indlæg
  2. Har du en kort træning under ca. 1-1,5 time så behøver du formentlig ikke spise noget under, da du gerne skulle have fyldte energilagre fra de måltider du har spist op til din træning
  3. Skal du træne i længere tid >1,5 time, kan du med fordel indtage nogle hurtig optagelige kulhydrater, for at have mest muligt energi igennem træningen. Derfor ser man fx ofte cykelryttere spise forskellige gels eller ’energidrikke’ med højt indhold af kulhydrat (det kunne også være i form af frugt eller lignende). Alt efter intensitet og længde af din træning/konkurrence, ser det ud til at du kan få effekt af helt op til 90g kulhydrat per time ved ultra-udholdenskonkurrencerHer kan du få et indblik i hvor meget kulhydrat du kan indtage med fordel, ift. hvor lang tid din træning er:

          undefined 

  1. Dyrker du ekstrem hård sport, skal du træne flere gange på kort tid, eller under ekstreme forhold som fx i 40 graders varme, kan du med fordel optimere din træning ved at putte elektrolytter såsom sodium (salt) i din væske, for at kroppen bedre kan holde en god væskebalance. Så er der større chance for at undgå at dehydrere. 

 

Meget simpelt, let og ligetil. Du behøver nemlig som udgangspunkt ikke nødvendigvis en masse forskellige aminosyrer, proteintilskud eller smarte elektrolytdrikke, især ikke hvis du dyrker almindelig motion og ikke elite-sport. 

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar