Du leder måske efter nogen (eller noget) der kan fortælle dig hvad du skal spise for at tabe dig, stramme kroppen op og opbygge muskler, og glemmer de spørgsmål der bør komme før; hvorfor og hvordan.
Hvad, hvorfor og hvordan du spiser
Usundt handler som udgangspunkt ikke om hvilken type af mad du spiser, men mere om hvordan og hvorfor du spiser det.
Hvis du spiser salat til du er så fyldt at din mave gør ondt og du har det skidt, har du stadig overspist og gjort noget uhensigtsmæssigt, medmindre dit mål var at få ondt. Du kan derfor godt overspise grøntsager lige som alt andet. Dog er konsekvensen på vægten mindre ved at spise en stor mængde grøntsager, sammenlignet med f.eks. kage.
De største ændringer kommer med de sværeste spørgsmål og svar. Hvad du spiser, er kun spidsen af pyramiden. Har du styr på hvorfor- og hvordan du spiser, behøver du nødvendigvis ikke at ændre hvad du spiser.
Niveau 1 – Hvad
Det første niveau for ændring er hvad du spiser. Det er på dette niveau hvor du sikkert kender svarene på dine spørgsmål om hvad du ”bør” spise for at tabe dig. Men det er også her hvor der er en tendens til at forsøge at skabe store ændringer igennem små detaljer, som at justere på fordelingen imellem kulhydrat og fedt, eller om du spiser mættede eller umættede fedtsyrer, hvilket du måske allerede kender fra ”Low carb high fat” eller ”ketogen” diæt.
Den hurtige mulighed for at ændre hvad du spiser, overskygger hurtigt det mere mentalt udfordrende og omfattende hvordan.
Niveau 2 - Hvordan
Hvordan du spiser, handler om oplevelsen af at spise og hvordan du skaber dit madmiljø. Spiser du hurtigt, smager og dufter du til maden, spiser du uden distraktioner, laver du madplan og indkøbsliste osv. Dette (blandt mange andre faktorer) har indflydelse på hvordan du spiser og hvordan det påvirker dig og dine madvaner.
Hvordan har indflydelse på mæthed både fysisk og mentalt. Jo mere du engagerer dig i et måltid, desto mere fyldestgørende kan du forvente at det bliver. Og jo mere fyldestgørende du vænner dig til at spise, desto større bliver dine krav til både din mad og dit madmiljø.
Det betyder ikke at du ikke længere bryder dig om pizza, men at du næste gang venter med at spise den til du kan sidde ned og nyde den, frem for at folde den på midten og spise den på farten.
Niveau 3 – Hvorfor
Hvorfor du spiser, er niveauet hvor store og livslange ændringer bliver gjort. Mad kan være forbundet med meget som bl.a. følelser, steder, personer, ting eller tid. Derfor er den også forbundet til vores personlighed. Det kan være du føler dig som en dårlig vært, eller mor, hvis ikke du kan tilbyde dine gæster eller børn noget sødt, eller måske som uhøflig hvis ikke du spiser op.
At ændre hvorfor du spiser kommer ofte med en ændring af din personlighed.
Du kan læse mere om hvordan din identitet bliver reflekteret i dine vaner her
Skab bevidsthed og gør en forskel
Næste gang du spiser kan du spørge dig selv hvorfor du spiser. Hvis det er fordi du forsøger at få dækket et andet behov som trøst eller underholdning, er der sikkert bedre løsninger.
Her er nogle simple tips du kan afprøve:
- Hvis du føler dig alene kan du ringe/skrive til ene ven
- Keder du dig kan du prøve at installere et spil på din telefon eller lave nogle af de små opgaver i hjemmet (ligge tøj sammen, tømme opvaskeren eller starte på næste uges madplan)
- Har du behov for at koble fra kan du tage et varmt bad eller tage en gåtur med din yndlingsmusik eller podcast i ørene.
Hvis du spiser fordi det er planlagt eller fordi du er sulten, kan du spørge dig selv hvordan du spiser. Hvis du ikke kan spise under gode forhold, får du forventeligt ikke behovet for tilfredsstillelse eller mæthed.
Tips til at gøre dit måltid mere tilfredsstillende:
- Spis langsomt
- Smag og duft til hver bid
- Tag små bider
- Spis med andre
- Drik vand med maden
- Sid ned
- Fjern distraktioner som telefon, tablet, computer og TV
- Portionsanret
- Anret i køkkenet
Hvis du spiser under gode forhold, kan du begynde at tænke på hvad du spiser. Hvis ikke du spiser noget du bryder dig om, får du antageligt ikke dækket dine behov og kommer til at ”crave” eller søge hurtige løsninger som opfylder dine behov.
Tips til hvad du kan spise:
- Spis mere protein (kød, fisk, fjerkræ, æg, skyr hytteost)
- Spis mere frugt og grønt
- Spar på fedtet (fordi de er nemmere overspise ift. kalorier)
- Spar på stivelserne (fordi de er nemmere at overspise ift. kalorier)
Måske du kan genkende dig selv i nogle af udfordringer og godt ved hvor du skal sætte ind. Vi anbefaler at du starter småt, simpelt og let, så du får opbygget succes og selvtillid, til nye og mere udfordrende tiltag.
Hvis du ønsker hjælp til hvor du skal starte er du altid velkommen til at kontakte os.
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget