Skrevet af: Jørgen Rasmussen

Kål er kærlighed til kroppen

Har du kål i kikkerten? Indstil sigtet og lad os se nærmere på den, til tider, oversete grøntsag. 

 

Kålens knasende kvaliteter

De mørke måneder er kålens tid. Men den har faktisk fortjent en plads direkte i rampelyset. Hvorfor? Fordi den kan meget mere end de fleste af os går og tror.  

Kål er grøntsagernes kamæleon - den transformeres let til både velsmag og velbehag i mættende SuperShakes, salater og varme retter. Læs med og få serveret gode råd og gode opskrifter - og bliv endnu klogere på, hvorfor kål har fortjent en plads i både rampelys og indkøbskurv.

Kål er kort sagt: Kærlighed til kroppen!

Særligt i den kolde og mørke vinter, hvor den er tilgængelig i alle former og farver. Fordelene kan du dog høste året rundt - med lidt kokkerier og kreativitet i køkkenet.  

 

Hvad er det så kålhovedet kan?

  • De er rige på vitaminer, antioxidanter og mineraler 

  • Stor mæthed for meget få kalorier og rige på kostfibre 

  • Tilgængelige overalt - og endda til lav pris  

  • Et væld af anvendelsesmuligheder  

  • Holder i flere uger - hvis opbevaret mørkt og køligt  

 

En sundhedens soldat 

Sydens frugter, og dertilhørende A- og C-vitamin, bringes oftest i front, når det handler om at holde virus og bakterier på afstand. I krigen om sundhed kan du dog med fordel sende general grønkål i kamp.  

Grønkål indeholder faktisk mere C-vitamin end appelsiner. Og vidste du, at en skål spidskål er nok til at dække en hel dags behov for A-vitamin?  

Og fordele stopper slet ikke her.  

 

Fem forebyggende fordele

Grønkål, hvidkål, rødkål, broccoli, savoykål, spidskål, palmekål, blomkål, romanesco, rosenkål, kinakål.. og flere endnu. Fælles for dem alle er, at de er en del af korsblomstfamilien og er fuld af fordele. Her er fem af dem:  

1. Glucosinolater - styrker immunforsvaret 

Kål er beriget med glucosinolater. I kroppen omdannes glucosinolater til komponenter, der er i stand til at yde beskyttelse imod flere former for sygdomme - og tilmed styrkelse af dit  immunforsvar.  

2. Alfalinolensyre - god for hjerne og hjert 

Kål indeholder også alfalinolensyre, som er en omega-3 fedtsyre. En bonus til din hjerne, reducering af risikoen for diabetes 2, og forbedring af dit hjertes sundhed.   

3. Kalk - stærke knogler og bedre blodtryk 

Kalk bidrager til at opbygge stærke knogler, og har derudover en positiv indvirkning på dit blodtryk. Kalk forbindes oftest med indtagelse af vand, mælk eller endda som kosttilskud. 

Overraskende nok kan du faktisk opnå at få op til 20 % af dit daglige kalkbehov dækket ved indtagelse af 100 gram kål - til sammenligning giver mælk kun op til 12 % pr. 100 gram. 

4. Jern 

Når kroppen skal udfolde sig fysisk har den brug for mineralet jern. Jern hjælper til at transportere ilt. Også her giver kål din krop kærlighed. Tilberedt grønkål indeholder mere jern pr. 100 gram end oksekød.   

5. Superfood ift. vægttab 

Ens for alle kålsorter er at de er lave på kalorier - der er nærmest ingen i. Den gode mæthedsfornemmelse kommer af at du kan spise uanede mængder, og kålen er samtidig fuld af kostfibre, der sikree en god og lang mæthedsfornemmelse. 

 

Et par eksempler på fordel nr. 5  

  • 350 gram rå spidskål/hvidkål/rødkål indeholder samme antal kalorier som en skive rugbrød på 35 gram. Altså 10 gange mængden - for samme antal kalorier.   

  • 1 lille håndfuld peanuts (ca. 15 gram) eller 1 skefuld olivenolie (ca. 10 gram) - samme mængde som du evt. ville marinere din salat i - har altså lige så mange kalorier som den mængde salat, som du spiser  

  • Et lille spidskål på 500 gram har samme antal kalorier som en Grøn Tuborg på 33 cl. 

undefined

Fra indkøbskurv til middagsbord

Den sprøde kål kan tilberedes på mange vidt forskellige måder - alle velsmagende, og gode for krop og helbred. Her serverer vi tre af de hurtige opskrifter, der bringer den kongelige kål inden for i dit hjemmerige.  

BONUSINFO: Ved at tilberede dine grøntsager let øger du kroppens evne til at optage mineraler fra grøntsagerne. Eneste ulempe er at du mister de vandopløselige vitaminer. Derfor anbefaler vi altid at du spiser så varieret grønt som muligt - på den måde får du det bedste fra den rå, og den tilberedte, verden.  

 

Opskrifter

A: Rosenkålssalat  

Anne har her en sprød opskrift på en rosenkålsalat m. ristet blomkål og mandler. Denne salat fungerer godt som tilbehør til et stykke kød - eller som en lækker frokost, der endda kan klargøres dagen i forvejen.   

BBagt spidskål m. citron og mandler 

1 spidskål deles i 6 lige store dele, der lægges i et fad eller på en bageplade. Tag en skefuld fedtstof, gnid det på kålen, hak mandler og drys dem over. Derefter rives citronskal over spidskålen, citronsaft presses ud og salt drysses over. Bag i 20 min. v. 180 grader og server direkte. Denne fremgangsmåde kan bruges på alle kålsorter.  

C: SuperShake 

Forkæl dig selv med en SuperShake med grønkål og broccoli. Et solidt alternativ til din morgenmad. Her har du mulighed for enten at bruge frisk eller frossen kål. 

Start med at hælde væsken i din blender, da det giver kniven mulighed for at blende de friske eller frosne grøntsager bedst. Tilsæt gerne mere mælk, hvis du vil have den flydende og drikkeklar. Eller lidt mindre, hvis du vil spise den med ske - her kan du toppe den med hakkede mandler og havregryn. 

  • 3 dl mælk/plantemælk 

  • 1 banan 

  • 1 scoop vanilje proteinpulver 

  • 50 gram grønkål 

  • 50 gram broccoli  

Vores træner Anne har skrevet sin egen kogebog om SuperShakes: SuperShake - Et komplet blendet måltid, hvor du får 30 lækre opskrifter på SuperShakes. 

 

Velbekomme!

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar