Skrevet af: Oliver Thorgaard

Lav flere fejl og gør din teknik bedre

Kan det lade sig gøre at blive bedre til en øvelse, ved bevidst at lave den mere forkert? Hvis du bevidst forværrer dine fejl, kan det hjælpe din indlæringsproces. 

 

Den traditionelle teknikindlæring 

Den traditionelle måde at rette teknik, og forbedre dine løft på, er at få pointeret de fejl du laver, og derefter forsøge at rette dem. Dette giver i teorien også god mening, da vi forsøger at identificere fejl, rette dem til, og altså lave et mere hensigtsmæssigt løft. Formålet er så at dette løft skal gentages til det bliver indlært. Men måske har du oplevet en fejl du har meget svært ved at komme af med? Uanset hvor meget du tænker over at rette det til, så bliver det bare ikke bedre! Det kan fx være det er svært at rette ryggen i en Dødløft, eller undgå at falde ind i knæene i en Squat. Hvordan kan du så lære at gøre det bedre? 

 

En anderledes tilgang – Overdriv fejlen 

Der er lavet et studie som prøver at teste hvorvidt denne klassiske rettelsesmetode virker for en gruppe vægtløftere der træner øvelsen ’Snatch’, op imod en anden metode hvor de i stedet for at forbedre fejlen, så skal prøve at gøre den værre. 

Hvis vi tager eksemplet med knæene der falder ind i Squat, så vil det være normalt at forklare at du skal presse knæene ud. I stedet kan du forsøge få dine knæ til at falde endnu mere ind, når du laver en Squat (det skal selvfølgelig ikke forsøges midt i et max-løft så du kommer til skade). Idéen er så at du oplever konsekvenserne ved din fejl, da de bliver mange gange forstærket ved at forværre teknikken. Du får dermed en bedre forståelse for mekanikken i øvelsen, og du får en bedre ide om hvordan du selv skal ændre din bevægelse.  

Der er selvfølgelig også andre variabler der spiller ind, hvis du har svært ved at lære en teknik. Forsøger du at rette ryggen i en Dødløft, men vægten er så tung at du ikke kan holde din ryg ret når du løfter, så er det ikke nødvendigvis din teknik der er et problem, men du er måske for svag i musklerne i øvre ryg, mellem skulderbladene eller i lænden. Derfor giver det her ikke mening at forstærke fejlen, men i stedet skal du lave supplerende øvelser for at styrke de muskler der ikke er stærke nok, og i mellemtiden løfte med en vægt hvor du kan holde den ellers gode teknik. 

Det skal også siges at denne teknikmetode ikke er blevet gennemtestet, men blot er blevet forsøgt på en enkelt træningssession, og det er derfor ikke nødvendigvis den dybe tallerken der er opfundet her. Det kan dog være et godt redskab til at rette genstridige fejl, og kan bruges i mange sammenhænge. Vi har selv god erfaring med metoden, da det tit giver en ”aha-oplevelse” for vores klienter, når de virkelig kan mærke hvorfor det kan være uhensigtsmæssigt at løfte på en given måde. 

Du kan derfor forsøge at få påpeget dine fejl, enten af en træner, en ven eller på video, og både forsøge at forværre fejlen, og derefter rette den til, og se om det kan være med til at forbedre din teknik! 

 

De typiske fejl du kan forværre og dermed rette 

Squat:  

Knæ falder ind = Forsøg at få knæene til at falde endnu mere ind.

Hofte løfter sig for hurtigt, så overkroppen falder forover = Skyd kun hoften op uden at løfte overkrop

Du kommer til at slippe luft ud i bunden = Pust helt ud i bunden så du har intet luft har at løfte med 

 

Dødløft:

Du runder meget i ryggen = Forsøg at løfte med så rundt ryg som muligt

Du løfter med stangen et par cm væk fra benene = Løft med stangen rigtig langt fra benene

Dine knæ kommer langt frem i bunden af øvelsen = Prøv at udføre øvelsen som ”Squat” 

 

Bænkpres:

Dine albuer er meget ud til siden = Prøv at løfte dem helt op til øre-højde

Du sænker stangen for højt på brystet = Sænk den helt op til halsen

Du sænker stangen alt for hurtigt så du ikke har kontrol = Prøv at sænke den så hurtigt du kan 

 

Der findes rigtig mange fejl i rigtig mange øvelser, så dette er blot et par af de hyppigste vi ser. 

 

Hvis du gerne vil have hjælp til din teknik, så du kan træne sikkert og effektivt, så kontakt os for en uforpligtende samtale og prøvetræning. 

God træning! 

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar