Hvad er mæthedsfaktor?
Mæthedsfaktor er ikke det nye X-faktor show for madentusiaster selvom det kunne lyde sådan. Mæthedsfaktor er et forsøg på at angive hvor mæt man føler sig efter at have spist en fast mængde kalorier af en bestemt type mad.
Mæthed kan hjælpe dig med at tabe dig ved naturligt at sænke din appetit efter mere mad. Spiser du mindre taber du dig.
Fødevarer med en høj mæthedsfaktor
Mæthedsfaktor fungerer ved at en forsøgsgruppe spiser X-antal kalorier af en fødevare og løbende angive hvor mætte de er. Herefter får de fri mulighed for at spise fra en buffet, hvor der bliver målt hvor meget de spiser. Man sammenligner herefter hvor mætte de angiver de er og hvor meget de har spist ved buffeten, for at vurdere om den mæthed de har rapporteret stemmer overens med hvad de har spist.
Er de mætte og har spist lidt ved buffeten bliver maden de fik serveret før buffeten scoret højt i indekset og har dermed en høj mæthedsfaktor.
Holt, S.H.A. & Brand-Miller, Jennie & Petocz, Peter & Farmakalidis, E. (1995). A Satiety Index of common foods. European journal of clinical nutrition. 49. 675-90.
Sådan holder du dig mæt
Du kan prøve at se om der er nogle fødevarer du allerede spiser og kan prøve at bytte ud. F.eks. kan du:
- Erstatte dine peanuts om aftenen med popcorn i stedet
- Erstatte dine cornflakes med All-bran om morgenen.
- Eller vælge den grove pasta frem for den lyse.
Det kan også give inspiration til nye mættende hverdagsretter.
Tjek vores blog og Anne's madblog og se de mange sunde, lette og mættende opskrifter.
Det er vigtigt at huske på at det ikke er en 2-ugers kur hvor du spiser fuldkornspasta i en uge og taber dig 5 kg, men et aktivt valg om at ville være sundere og slankere udgave af dig selv hver dag!
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget