Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Når mad er din hammer

Mad er fantastisk! Det smager godt, det bringer os sammen og det kan være med til at skabe en helt speciel stemning. Vi hygger med mad, vi fejrer med mad og vi er sammen om mad. Mad er langt mere end bare bedøvelse til din sult!  

MEN, mad bliver ofte misbrugt til kortvarigt at flygte fra en følelse i kroppen, eller som overspringshandling. 

”Når du kun har en hammer (mad) ligner alting søm” 

Læs med og bliv bevidst om hvornår mad bliver din hammer, så du kan stoppe uønsket spisning. 

 

Madens mægtige magt 

Mad bliver brugt som hurtig løsning på mange udfordringer i hverdagen. Men mad er sjældent løsningen, den er nærmere en vej til midlertidig forglemmelse af din udfordring, som altid ender med at komme igen kort tid efter.

 

Du skal til at starte på den næste opgave på arbejde, i gang med at skrive dit projekt i skolen eller måske din næste jobansøgning. Det er ikke verdens sjoveste opgave(r), men det skal jo gøres. Men før du gør det, skal du lige have en snack, så du er klar.  

Madens evne til at skabe overspringshandlinger

 

Måske du sidder i sofaen efter en lang og udtrættende dag, og pendler frem og tilbage til køkkenet for at forsyne dig med snacks så kroppen laver præcis nok til at holde dig vågen. 

Madens evne til at glemme din træthed 

 

Du har 1.000 gøremål for dagen og telefonen bliver ved med at ringe og frarøve dig din dyrebare tid. Du må hellere lige spise lidt, så du kan få ro på nerverne og hovedet. 

Madens evne til at glemme følelser 

 

Mad er et stærkt redskab, men det er sjældent effektivt og ofte en kortvarig løsning. Det er blandt andet derfor du ofte vil finde dig selv i at gentage snack-rutinen om og om igen, indtil du vælger det rigtige værktøj.  

 

Brug det rigtige værktøj 

Det rigtige værktøj er ofte indlysende, men det er ikke sikkert at det virker som det mest attraktive i øjeblikket. Lad os vende tilbage til eksemplerne fra før.  

 

Overspringshandlingen: Mad kan kun være med til at udskyde følelsen indtil du har spist færdig og igen vil opleve samme følelse. Det eneste der kan løse angsten eller ubehaget, er at komme i gang med din opgave.  

Du kan i øvrigt læse mere om hvordan du undgår at udskyde træning og vægttab i vores blogindlæg: Træt af at udskyde dit vægttab

 

Træthed: Mad giver energi til kroppen og holder den kørende hele dagen. Mad kan også virke opkvikkende for hovedet, men kun i korte perioder. Både mental og fysisk træthed skal som regel løses med, du gættede rigtigt, søvn! 

Søvn er et af de mest effektive redskaber til at få succes med vægttab. Du kan læse mere om det i vores blog: Søvn og vægttab – Tab dig dobbelt så meget fed ved at sove mere

 

Følelser: Mad kan få os til at glemme ubehagelige følelser i korte perioder, men følelsen vender altid tilbage kort tid efter, medmindre det er sult, og kommer oftest forstærket af skylden fra at have spist noget du godt vidste du ikke burde. Følelsen vil kun forsvinde hvis du arbejder med roden til den.  

 

Hvis du nikker genkendende til nogle af eksemplerne, har du taget dit første skridt mod ændring: Skabt bevidsthed.  

Næste skridt er at skabe bevidsthed i øjeblikket, så du lærer at genkende situationerne, hvor mad bliver din hammer. Når du bliver bevidst i situationerne, giver du dig selv muligheden for at tage et valg. 

At vælge det rigtige værktøj er ofte ikke lige så rart som mad, men til gengæld fjerner du dit ubehag, i stedet for at det kommer igen og igen, som madens effekt aftager.  

Ændringer tager tid, vær tålmodig og tillad dig selv at fejle! 

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar