Har du før har prøvet at komme i gang med at træne, men ikke har følt at tiden var til det, eller ikke har kunnet overskue at bruge resten af din fritid på at træne? Måske du allerede har tiden, men ikke får den udnyttet bedst mulig pga. ustruktureret, eller slet ingen planlægning. I dette indlæg kommer vi med nogle konkrete råd til, hvordan du kan skabe plads i din travle hverdag, hvordan du kan overkomme følelsen af ikke at have tid og gøre træningen mere tids-venlig.
Har du rent faktisk tid?
Ofte har vi alle sammen mere tid end vi går og tror, men fordi vi bruger tiden på små vaner som fx at se tv, og ofte gøre brug af overspringshandlinger, så føles det som om at tidsplanen er ved at sprænges.
Vi vil anbefale dig at prøve at sætte din hverdag op i et tidsskema, så du får en klar ide om hvor du rent faktisk bruger din tid… Og på hvad.
På en hel uge er der 168 timer, og de fleste opdager, at det er næsten umulig at komme på nok opgaver de laver, til at fylde alle de timer ud med. Du har derfor måske tiden til at træne, men det er mere et spørgsmål om at få det planlagt og lagt ind i et skema, hvilket vi kommer ind på om lidt.
Ofte er der også mere fritid i weekenden, hvor du slet ikke skal arbejde, og har endnu større mulighed for få trænet. Du har dog sikkert også arrangementer i weekenden en gang imellem, men det er så her at planlægningen kommer ind i billedet.
Hvornår har du så mulighed for at få trænet?
Først og fremmest er det en god ide at sætte et realistisk mål. Hvis du ikke plejer at træne, så er det måske ønsketænkning at prøve på at få trænet 6 gange om ugen i 2 timer ad gangen – Hvilket vi heller ikke vil anbefale til en nybegynder. 1-3 gange om ugen á 30-60 minutters varighed kan derfor være en overskuelig målsætning at starte ud med.
Hvis vi antager at du skal træne 3 gange om ugen, kræver det planlægning. Hvis du fx skal aflevere og hente børn hver dag, så er du nødt til at træne mens de er i institution, eller om aftenen når de er lagt i seng eller din partner passer dem. Alternativt kan du tage dem med til træning, hvis dit træningscenter tillader det.
Hvis du ikke skal aflevere eller hente hver dag, så kan du med fordel få trænet enten om morgenen, lige inden arbejde, eller om eftermiddagen lige efter arbejde. Jo nærmere du lægger det på din originale tidsplan, jo nemmere er det ofte at passe ind. Det betyder selvfølgelig at du skal lidt før op, eller kommer lidt senere hjem. Men hvis du gerne vil prioritere træning lidt, så er du nødt til at ”ofre” noget af sin afslapningstid.
Hvis du kun har 30 minutter i løbet af en dag, er det også fint. Så må din træning bare være kort og effektiv – En god træning er den der bliver til noget, ikke den du kun kan nå hver anden eller tredje gang, fordi du behøver 2+ timer.
Du har også weekenden at gøre godt med, her kan du nå eventuelle manglende træninger du ikke har nået i løbet af ugen. Det kan altså være din backup, i tilfælde af at du ikke har nået de træninger du ville.
Hvis du ved du har arrangementer i weekenden, så forsøg at komme dem på forkant. Konfirmation søndag kl. 10? Fint så træner du lørdag, eller står lidt tidligere op søndag og gør det inden. Chancen for at du tager ned og træner søndag eftermiddag/aften bagefter, er nemlig ikke så stor, som hvis du gør det på forkant.
Hvad skal du gøre fremover for at få trænet?
Spørg dig selv ”hvorfor”
Hvorfor vil jeg gerne træne og spise sundere? Hvis der ikke er noget klart svar på det, så er du højst sandsynligt ikke et sted i dit liv hvor du kan prioritere det højt nok. Finder du derimod en god grund til det, så er chancen for at du finder tid og overskud til det, meget mere sandsynlig.
Skab et overblik over din uge
Hvad du bruger din tid på? Og hvor kan du finde tid til træning. Selvom det blot er et hul på 45 minutter, så er det et godt sted at starte.
Lav en realistisk målsætning
Sæt et mål som du er sikker på at holde. Start fx med at komme afsted 2 gange om ugen á 30 minutter, og byg videre derfra.
Brug din kalender
Skriv det ind i din kalender og undgå gerne at gøre det til en ”når jeg har lyst” aktivitet. Planlæg det i stedet ind, som hvis det var arbejde, eller en middagsaftale.
Et studie har vist at du ved at planlægge tid og sted, får 2-3 gange større chance for rent faktisk at komme afsted til træning!
Forpligt dig
Det kan være til en træningspartner, til et hold, til familien, eller til en træner. Brug alle de midler du kan, for at komme afsted, selv på en kold og trist regnvejrsdag.
Sørg for at have støtte hjemmefra
Med en pakket hverdag, hvor der skal være tid til andre end dig selv, er det vigtigt at du samarbejder med dem du bor sammen med, så de kan hjælpe dig med at få prioriteret træning. Fx at din kæreste hver onsdag eftermiddag står for børnene, så du kan træne lige efter arbejde.
I sidste ende handler det om prioritering. Hvis du virkelig ikke har tid til træning, så er det fordi at du vægter nogle andre ting højere – Og det er også helt okay! Så må du lave plads til træning hvis det på et tidspunkt bliver en større prioritet for dig, eller du får mere tid i kalenderen.
Skal vi hjælpe dig med at få struktureret din hverdag, få gjort mere plads til træning, og holde dig forpligtet til at komme afsted? Så kontakt os for at høre mere omkring vores træningsforløb.
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget