Skrevet af: Mads Wigh

Sådan håndterer du pludseligt opståede smerter

Alle har oplevet det og alle kommer til at opleve det igen. Enten under eller efter træningen er der et eller andet der gør ondt. Det kan være ryggen, skulderen, knæet eller noget helt fjerde. Tankerne farer rundt på hvad du dog har gjort forkert og hvordan du skal få det til at gå væk igen. I dette blogindlæg vil vi forsøge at give dig nogle gode råd til hvad du kan gøre, og endnu vigtigere, hvad du ikke skal gøre.

 

Kort om smerter

Allerførst, smerter er et område vi har snakket om før og endda gået ret meget i dybden med. Oftest anbefaler vi at slå koldt vand i blodet og ikke bekymre dig for meget. Det bliver også konklusionen ”up front” her, velvidende at det er lettere sagt end gjort. Det er nemlig ikke behageligt at have ondt og det er endnu værre ikke at kende årsagen eller udsigterne til smerterne. Det vil vi her forsøge at gøre dig klogere på.

Som tidligere fortalt her på bloggen, er smerte hjernens og nervesystemets alarmsystem, der skal fortælle dig og at du er kommet til skade eller du måske er på vej til det. Man kan altså sagtens have smerte uden skade. Systemet er ikke uden dets fejl, da det kan gøres mere sensitivt ud af tidligere oplevelser og egne forestillinger. Er smerte så bare noget man tænker sig til? Nej, det er altid virkelig! Det er hjernen der skaber smerten for at beskytte dig. Se det som en irriterende, men velmenende ven eller forældre som advarer dig om det ene eller det andet (eller insisterer på at følge dig de 150 meter til skolen til du er 12).

 

Hvad du IKKE skal gøre

I dette indlæg skal det handle om hvorfor det faktisk kan være skidt for dig at sætte himmel og jord i bevægelse fordi du har fået smerter efter en træning eller lignende. Lad os først tage et eksempel der næppe er fremmed for dig. Du mærker et stik i ryggen under træningen og en smerte der bliver tiltagende værre hen ad dagen eller aftenen. Hvad tænker du? Lad os komme med et flabet gæt: ”Satans også!” eller ”åh nej hvad har jeg gjort forkert?!” eller måske endda ”jeg skal have en kiropraktortid ASAP!”. Den første er fair nok, for vel er det irriterende! Med hensyn til om du har gjort noget forkert, så vil svaret temmelig sikkert være nej. Du har måske gjort noget nyt eller noget tungere som kan have udløst det, men medmindre du har forsøgt at sætte en 50kg dødløft rekord eller noget som objektivt set lyder dumt når man siger det højt, har du ikke gjort noget galt! Med hensyn til det med kiropraktoren, lægen eller fysioterapeuten, så er det her det kan gå hen og blive uheldigt for dig. Din allerværste fjende her er dig selv. Du vil sikkert rigtig gerne vide hvad der er i vejen. Næstværste fjende er førnævnte sundshedspersoner, for de vil uhyre nødigt fremstå uvidende og inkompetente, så de skal nok finde på noget at kalde det. Nu har noget som i langt de fleste tilfælde er harmløst pludselig fået et navn og du har måske endda fået noget behandling for det og er kommet ud fra kiropraktoren 600kr fattigere. Det sidste er hvad det er, men en unødvendig behandling eller diagnose kan potentielt forlænge et smerteforløb. En skade hvor ubetydelig eller alvorlig den måtte være, har det der hedder et ”naturligt forløb” eller en opheligsperiode, som din krop oftest klarer helt selv. Kroppen er klog, hjernen er desværre knap så klog. Føromtalte irriterende ven/mor er nu blevet bekræftet i at noget er galt og vil simpelthen gøre endnu mere for at beskytte dig fra hvad de opfatter som potentielt farligt. De taler kun et sprog og det er smerte. Selvom du har fået en lindring af dine smerter ved at få det famøse knæk hos kiropraktoren (husk på det ikke er så magisk 😉) Kan du altså trække forløbet i langdrag fordi du opretholder hjernens bekymring/ide om en skade eller fare. Det samme gælder for nåle og massage for den sags skyld. Det kaldes en ”Iatrogen effekt” og dækker over lidelser der egentlig er forårsaget eller forværret af kontakt med sundshedspersonale.

 

Hvad skal du gøre

Skal du så bare sidde og vente på det går over af sig selv? Kort sagt, ja (selvfølgelig ikke bare sidde). Du skal forventeligt ændre nogle ting i din træning, for det handler om ikke at provokere det alt for voldsomt gennem din træning eller aktivitet. Du må gerne kunne mærke det, men det skal ikke forværres til et punkt hvor du oplever det ikke er til at holde ud, men det må aldrig blive et succeskriterie at du ikke skal mærke noget under træning. Det må du gerne kunne, men det skal helt falde tilbage til ”baseline” i de efterfølgende timer. Det er forskelligt hvad der virker bedst. Det kan være at ændre i øvelsen, nedjustere i vægt eller hvis det bliver værre jo længere du når i træningen, kan du skære ned i sæt og gøre træningen kortere. Det er med at prøve sig frem eller have en kyndig træner ved sin side. Husk at fortælle din træner hvordan du oplever smerten, for han/hun kan ikke mærke det.

Læs mere om hvordan du bliver smertefri igen her.

 

For at opsummere:

  • Smerter er normale, uundgåelige og heldigvis oftest harmløse.
  • Giv ophelingen tid (dage-uger), lad være med at søge hjælp i den helt akuttefase, det kan forværre ophelingen
  • Juster din træning og aktivitet så smerterne er håndterbare for dig og vend gradvist tilbage til normalen som du bliver bedre.
  • Lad ikke smerterne slå dig ud. Hvis du tænker over det er det måske ikke smerterne der er problemet, men alle de ting du bliver forhindret i at gøre.
  • Smerter er til for at passe på dig, men kan blive overbeskyttende.
  • Du må gerne mærke dine smerter under træning, men de skal falde til ro efterfølgende

Endelig skal det nævnes at alt hvad der er skrevet om i dette indlæg omhandler de pludseligt opståede smerter og de første dage og uger efterfølgende. Varer de ved, bliver værre eller er helt ude af proportion med hvad du foretager dig, skal du overveje at søge hjælp. Rygsmerter kan sagtens tage flere uger om at blive bedre og op mod 6-8 uger før de klinger af igen er ikke unormalt. De fleste skader du pådrager dig ved at træne vil oftest relatere sig til muskelfibre og sener, da man ”rykker” rigtig meget i dem under træning. Skader på sener vil dog oftest oparbejde sig over tid, så det er der god mulighed for at imødekomme tidligt. Se den slags smerter som en hudafskrabning. Det heler fuldstændig af sig selv og hvis man piller alt for meget ved det, tager det længere tid.

God bekymringsfri træning!

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar