Du har måske oplevet at se i et dameblad eller på nettet, overskrifter som ”Tab dig 10 kg på 10 dage” eller ”Rebecca tog sit liv tilbage med 5:2-kuren og tabte 20kg”. Disse overskrifter lyder fantastiske hver gang, og man kan hurtig blive inspireret til at prøve DENNE kur, for det lyder næsten for godt til at være sandt.
Lige præcis de kure, hvor det lyder for godt til at være sandt, skal du være EKSTRA kritisk overfor, for ting der kommer let, de har det med også at gå let. Hvis man går på en kur der giver et 10 kg vægttab på 10 dage, så er der stor sandsynlig for, at går man direkte tilbage til sin gamle kost og tager det hele på igen.
Størstedelen af et stort vægttab, som er opnået på kort tid, er typisk væske og udtømning af kulhydratdepoter, som man har tabt pga. strenge restriktioner, som kommer på igen, lige så snart man ikke har disse restriktioner længere.
Slankekur
De fleste slankekure har det til fælles, at de sætter restriktioner for hvor meget, hvor ofte, eller hvilke fødevarer du må spise, hvilket i sidste ende fører til et vægttab. Problemet med en slankekur opstår, hvis du foretager ændringer i sin kost som er svære at overholde.
Derfor er det vigtigt at du finder ud af, hvilken kur du kan holde, eller om du overhovedet behøver at gå på slankekur?
Her kommer der nogle af de mest kendte kure, hvortil vi kommer ind på både fordele og ulemper ved dem alle, og slutter af med hvad vi selv vil anbefale.
Stenalderkost eller Paleo
Tankegangen er at spise som vi gjorde i stenalderen (deraf navnet stenalderkost). Dvs. fødevarer som kan jages og findes i naturen, som fx kød, fisk, nødder, bladgrøntsager, lokale grøntsager og frø. Dermed er der altså ikke noget der hedder korn og stivelser i denne kur.
Fordele:
- Øget indtag af protein (som de fleste danskere får for lidt af)
- Begrænset forarbejdede fødevarer
- Gode næringsstoffer fra gode råvarer (proteinkilder, sundt fedt og masser af vitaminer og mineraler)
- Mange af fødevarerne giver høj mæthedsfornemmelse, som bremser overspisning
- Færre kulhydrater end i en typisk dansk kost, især ifht. hvidt brød og sukker, som giver en dårlig mæthed og er let at overspise
Ulemper:
- Begrænset udvalg af mad. Du må kun spise de fødevarer de spiste i stenaldertiden. Det øger kompleksiteten i at lave mad.
- Få kulhydrater. Kulhydrat er kroppens primære energikilde og er med til at skabe et stabilt energiniveau. Det er især vigtig hvis man samtidig dyrker meget motion.
- Få fibre. Fibre er med til at gøre en mæt, og hjælper til en sund tarmfunktion. Er man i fiberunderskud, kan man godt opleve forstoppelse og oppustethed
Pulverkuren
Dette er en speciel form for kur, da den hovedsageligt består af industrielt fremstillet produkter, som er let tilgængelige og kræver minimal tilberedelse. Det er ofte i form af:
Snackbarer, pulver der blandes op med vand/mælk og bliver til en shake, pulver der blandes op med kogende vand og bliver til en suppe og færdiglavede shakes.
Disse indeholder fibre, protein og nogle af de vigtigste næringsstoffer kroppen har brug for. Ideen er at man kun spiser disse, så det svarer til en ca. 5-600 kcal om dagen.
Fordele:
- Potentielt et højere proteinindtag end man ville få gennem den sædvanlige kost
- De forskellige produkter kan smage rigtig lækkert
- Nemt i en travl hverdag, da man ikke skal lave mad
Ulemper:
- Alt for lidt mad. En voksen kvinde skal i gennemsnit have ca. 1500kcal dagligt for at bibeholde vægten og en voksen mand skal ca. have 2000kcal. Når man kommer i så stort et energi-underskud, kan det medføre en masse bivirkninger såsom tab af muskelmasse, hovedpine, træthed, migræne, dårlig ånde og forstoppelse.
- Restriktiv og ensformigt da man ikke må spise ”almindelig mad”.
- Dårlig mæthed som ofte medfører overspisning på et andet tidspunkt
Atkins-kuren (Low Carb High Fat)
Kuren bandlyser alle former for kulhydrater, dvs. ingen brød, ris, pasta, kartofler eller stivelsesholdige grøntsager. Argumentet er, at kroppen forbrænder fedt, herunder kropsfedt som brændstof, i stedet for kulhydrater. Den består af 4 faser, som man selv kan læse nærmere om, men som udgangspunkt er der kun fokus på hvilken type af mad man må spise, samt mængden af kulhydrat (kun 20g de første 2-4 uger)
Fordele:
- Øget indtag af protein
- Nedskæring af kulhydrater, som er en stor del af kosten hos mange og kan reducere hvis det erstattes af f.eks. grøntsager
- Begrænser indtaget af mange snacks, som ofte er kulhydratholdige
- Lader dig spise mange lækre ting som æg, bacon, bøffer, flæsk o.lign.
Ulemper:
- MEGET restriktiv, det er næsten umuligt at spise så få kulhydrater, selvom man kun får dem fra grøntsager. Samtidig er der ikke plads til at spise nogen form for slik, frugt eller andre søde ting.
- Få kulhydrater. Samme begrundelse som i stenalderkosten. De fleste ville have godt af at skære ned på kulhydrat, men at fjerne det helt, kan gå ud over ens energiniveau og livskvalitet.
- Manglende retningslinjer for mængde. Du kan i og for sig æde 1 kg bacon om dagen, ifølge denne kur, da det jo stadig er ”low carb”. Sådan er kroppen dog desværre ikke skruet sammen. Man har brug for at være i et energiunderskud for at tabe sig, og det kan man ikke garantere med denne.
Pga. ovenstående er denne kur meget svær at holde, hvilket gør at mange enten ikke får succes med deres vægttab, eller ender med at tage det hele på igen, når de går tilbage til deres gamle livsstil.
Dukan-kuren
Minder meget om Atkins-kuren. Fokus er på at spise mere protein. I de første 5 dage må du kun spise proteinkilder. Man følger også en ganske bestemt madplan, men forskellige fastlagte opskrifter.
Fordele:
- Øget indtag af protein
- Begrænsning af kulhydrater, som er en stor del af kosten hos mange = Reduktion af kcal
- Begrænser indtaget af mange snacks, som ofte er kulhydratholdige
- Fast madplan med opskrifter, så man ikke selv behøver at være kreativ
Ulemper:
- Igen en meget restriktiv kur, hvor man skal spise efter en kostplan. 5 dage kun med proteinkilder er rigtig svært, så det gør det kun endnu sværere at holde
- Få kulhydrater
5:2 Kuren
Denne kur går ud på at man spiser almindelig 5 dage om ugen med 2 valgfrie faste dage. På faste dagene må man spise hvad der svarer til 5-600 kcal.
Fordele:
- Restriktion af kcal = Vægttab.
- Kan være lettere at forholde sig til, at man kun skal spise mindre 2 dage om ugen, og ikke skal fokusere på det hver dag.
Ulemper:
- Det er ofte ikke sjovt at faste en hel dag. Man føler sig sulten, træt, og man kan opleve hovedpine og sløvhed.
- Dagen efter faste kan man godt komme til at overspise fordi man har været meget sulten og endelig får lov. Hvis du spiser 1500 kcal mindre end du plejer om onsdagen, men så spiser 2000 kcal mere end du plejer om torsdagen, så kommer du til at tage på, i stedet for at tabe dig.
- Der mangler struktur og guidelines i forhold til hvad man bør ændre i sin kost. Det eneste man skal rette sig efter er bare at faste 2 dage om ugen.
- Når man er ”færdig” med kuren og spiser almindelig, så kommer man til at tage på igen, da man lige pludselig øger ens kcal indtag igen, måske endda til mere end det var før.
Suppekuren
Suppekuren lover at man taber rigtig mange kg hurtigt. I Suppekuren undlader man alt andet mad end suppe.
Fordele:
- Man får masse af gode mikronærringsstoffer
Ulemper:
- Mangel på fast føde kan være ubehageligt, da man ikke stimulerer tarmen.
- For lidt kulhydrat (igen). Især træthed kan ramme en under denne kur.
- Kortvarigt vægttab. Da det meste er væske, kommer det meste på igen, så snart man begynder på almindeligt mad.
- Meget begrænset udvalg af mad (kun suppe), kan være sup(p)er kedeligt
- For lidt protein, til kroppens basale funktioner (muskelopbygning, negle, hår osv.)
Hvilken kur skal du så vælge?
Det går efterhånden igen, at disse kure mangler noget for at kunne passe til alle. Ingen kroppe eller mennesker er ens. Nogle har succes med at følge en kur og andre har ikke.
Fælles for alle kure er, at de giver restriktioner på det mad som vi ofte spiser mest af (heraf bl.a. kulhydrater), eller simpelthen sætter begrænsning for hvor meget vi kan spise. Problemet opstår når det bliver FOR begrænset og vi slet ikke må spise noget af det vi plejer.
I de fleste tilfælde er en kur et ”quick-fix” til et hurtigt vægttab, ulempen er, at et varigt vægttab oftest TAGER TID. Det er ikke noget man gør fra den ene dag til den anden, og hvis nogen lover dette, så vær skeptisk. Hvis du laver ændringer i din kost, for at tabe dig, så stil dig selv spørgsmålet: ”Vil jeg kunne fortsætte med dette her om en måned, et år, resten af livet?” Hvis svaret er nej, så skal du ikke gøre det, fordi det kommer ikke til at holde.
Vores råd til dig er derfor: Følg "UP-tankegangen"
Her er der ikke noget som du ikke må, intet som er bandlyst, ingen magiske fødevarer eller hurtige vægttab der ikke holder. Vi forsøger at ændre folks vaner, ved gradvist at implementere nye gode vaner (som fx ekstra motion, mere grønt) samt udfase dårlige vaner lidt ad gangen (Vin hver dag bliver fx til vin 5 x om ugen eller kun i weekenden).
På denne måde kommer dit vægttab måske til at tage lidt længere tid, end hvis du lavede en komplet renovation af din kost, fra den ene dag til den anden. På den anden side kommer det højst sandsynligt til at blive et større og mere succesfuldt vægttab i sidste ende.
Hvis du vil få gode ideer til hvordan du kan begynde at ændre dine vaner, og starte med at tage små men fornuftige valg i din hverdag, så kan du sende en mail til info@unlimitedperformance.dk og booke et gratis uforpligtende møde.
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget