Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Søvn - Sov mere og sænk risikoen for at blive skadet

Søvn er vigtig og nødvendig for alle og giver kroppen en chance for at reparere sig selv, og regenerere fra dag til dag. 

Sover du for lidt, påvirker det alt fra din vægt, koncentration- og præstationsevne, til risiko for skader. 

Vi har tidligere skrevet et blogindlæg om at søvn er en af de mest undervurdere strategier til at opnå den krop du drømmer om. Ved at sove mere kan du tabe dobbelt så meget fedt og vedligeholde din muskelmasse under et vægttab.

Læs her: Tab dobbelt så meget fedt ved at sove mere

 

Søvn og skader

Kronisk mangel på søvn har vist sig at være forbundet med større risiko for sport- og muskuloskeletale skader. 

Sover du under 8 timer pr. nat, eller vågner du flere gange om natten, ser det ud til at forøge din risiko for at blive skadet. 

Undersøgelser lavet på unge atleter der sover under 8 timer pr. nat viser, at risikoen for at blive skadet stiger 1,7 gange i forhold til atleter som sover over 8 timer. 

Døjer du med skader og du din kost og træning er på plads, så kan det være det er din søvn du skal fokusere på. 

 

Daglige vaner for en bedre søvn

Stå op og gå i seng på det samme tidspunkt vær relativ konsistent i din søvnrutine, så lærer kroppen at udskille dine søvnhormoner når det er tid til at sove. 

Undgå koffein hvis du har svært ved at falde i søvn, kan det hjælpe at undgå, eller skære ned på dit indtag af koffein fra kaffe, the og sodavand. En tommelfingerregel er at undgå koffein efter eftermiddag.  

Stå tidlig op og undgå at sove lur i løbet af dagen hvis du ikke er træt når du skal til at sove om aftenen, kan det være fordi du ikke har haft nok vågen timer i løbet af dagen. Stå før op, og du vil være træt til aften. 

Vær fysisk aktiv så du bliver træt der er mange fordele ved at være fysisk aktiv. Når det kommer til søvn, vil motion gøre det nemmere for din hjerne at koble fra om aftenen. 

Koldt soveværelse de fleste sover bedst i et koldt rum. Den ideelle rumtemperatur er typisk mellem 18-21 grader. 

Mørklæg dit soveværelse vi mennesker er udviklet til at sove når det er mørkt og stå op når det lyst. I sommerperioden kan det være en fordel at mørklægge dit soveværelse enten ved mørklægningsgardiner, hænge et sort lagen over vinduet eller bruge en natmaske. 

Lyd et lydløst rum er både godt til at falde i søvn og til at forblive i en dyb søvn. Brug evt. ørepropper hvis du har udfordringer med støj. 

Undgå at bruge elektronik inden sengetid skærmlys har en opkvikkende effekt. Samtidig kan brug af sociale medier og mail inden sengetid, føre tankemylder og spekulationer med sig. 

Døjer du med skader og småskavanker, og du ikke ved hvordan du skal blive smertefri? Så book en gratis samtale om et træningsforløb og hør hvor vi kan hjælpe dig med dine smerter og samtidig opnå andre mål. 

 

Referencer 

Chronic lack of sleep is associated with increased sports injuries in adolescent athletes

Chronic lack of sleep is associated with increased sports injury in adolescents: A systematic review and meta-analysis

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar