Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Styrketræning til børn og unge - Nej det er ikke farligt

Styrketræning for børn og unge har i mange år været et udskældt emne, da mange (fejlagtig tror) at styrketræning er farligt, og vil hæmme væksten. Det er en myte! Der findes ingen studier der har vist, at styrketræning hverken er farlig, eller vil påvirke væksten. Tværtimod er styrketræning sikkert og effektivt, og har en masse gode fysiske, såvel som psykiske fordele, så længe de unge mennesker superviseres af en professionel og følger nogle konkrete retningslinjer. 

Så er du under 16 år og gerne vil i gang med at træne, eller læser du med som bekymret forældre, der har et barn/ung der gerne vil i gang med at træne, så læs med her og bliv klogere på de oftest stillede spørgsmål og konkrete guidelines, til styrketræning for børn. 

 

Er det sikkert for børn at styrketræne?

Det er sikkert for børn at styrketræne, så længe de bliver superviseret af en professionel og undervist i: 

  1. Korrekt teknik i de forskellige øvelser
  2. Hvordan et træningsprogram til børn skal opbygges
  3. Progression af belastning
  4. Hvordan de skal omgås i et træningscenter

Risikoen for at blive skadet i styrketræning er lille! I en undersøgelse af 13-16-årige, der trænede olympisk vægtløftning og styrketræning, var skadestilfældet 0.0012 pr. 100 timers træning. Det er mindre end fx fodbold, rugby og atletik. 

 

Hvornår kan børn starte med at styrketræne?

Der er ikke en nedre alder for hvornår børn kan starte med at styrketræne, det afhænger først og fremmest af om de har lyst til at træne, og om de er modne nok til at kunne følge de samme principper de bliver undervist i, når de træner alene. Vi anbefaler at børn ikke træner alene før de som minimum er 13-14 år og har været igennem flere timers undervisning og løbende supervision. De kan starte langt tidligere med at styrketræne, så længe alle træningstimer er superviseret.

 

Er der nogle fordele ved styrketræning for børn?

Som for voksne, er der mange sundhedsfordele ved at styrketræne. Først og fremmest bliver børn stærkere, opbygger muskelmasse og reducerer fedtmasse. De får en bedre koordination, fleksibilitet og knoglestyrke samt øger præstationen og reducerer skadesrisiko, i eventuelt andre sportsgrene. Vigtigst af alt hjælper styrketræning (og motion generelt), at børn udvikler livslange gode træningsvaner. Det er især relevant med den stigende grad af inaktivitet og overvægt som ses i verden. Et øget aktivitetsniveau er derfor meget vigtig for børn, fra aktiviteter de selv har lyst til at dyrke, og som de synes er underholdene. 

 

Retningslinjer for styrketræning til børn

undefined

*Inspireret af program guidelines fra Science and practice of strength training

 

Styrketræning er altså sikkert og effektivt for børn og unge, så længe træningen er korrekt superviseret. Det hæmmer ikke vækst eller er mere farligt end andre sportsgrene. 

Har du spørgsmål til træning for børn, så er du altid velkommen til at kontakte os her.

 

Referencer

Strength Training for Children and Adolescents: Benefits and Risks

Science and practice of strength training. 2nd edition. 

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar