Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Træning for muskelopbygning – på den simple måde

Det kan næsten lyde for simpelt til at være sandt, men resultaterne fra forskning begynder at være ret enige! Se her hvordan du kan prøve at gøre med din træning for muskelopbygning.

 

1. Vælg muskler du vil fokusere på

Første skridt er at vælge 1-2 muskler du vil give mest opmærksomhed. Du skal stadig træne de andre, men ikke i samme mængde. Det kan f.eks. være balder og triceps (bagside af overarm). 

 

2. Vælg dit niveau 

Herefter skal du vælge et antal sæt som du starter på. Er du ikke bekendt med hvor meget du laver til de gældende muskler lige nu, så anbefaler vi at du starter med følgende sæt pr. uge pr. muskel: 

Begynder: 10 sæt 

Øvet: 15 sæt 

Avanceret: 20 sæt

 

3. Tilpas ift. antal træningsdage 

Herefter skal du dele antallet af sæt ud på det antal dage du træner. Lad os antage at du er øvet og du laver de anbefalet 15 sæt pr. uge og træner 3 dage om ugen. Det tillader dig at lave flere muligheder for din fordeling. 

15 sæt på 1 dag 

8/7 sæt på 2 dage 

5/5/5 sæt på 3 dage 

Dit resultat er meget lidt påvirket af hvad du vælger, men vi anbefaler at du fordeler det ud på 2 gange pr. uge for den bedste oplevelse.    

Første uge kommer derfor til at se således ud: 

Dag 1: 8 sæt baller og 8 sæt triceps 

Dag 2: Andre muskler 

Dag 3: 7 sæt balder og 7 sæt triceps 

 

4. Vælg øvelser 

Sættene skal herefter fordeles ud på forskellige øvelser. Vi anbefaler at du mindst laver 3 og max 5 sæt af en øvelse pr. dag. Med ovenstående fordeling bliver det til 2 øvelser pr. dag, som gentages begge dage.  

Det kunne f.eks. være: 

Baller

 

Triceps 

 

5. Vælg gentagelser 

Antallet af gentagelser har vist sig at være irrelevant for muskelopbygning så længe du holder dig i mellem 5-25 gentagelser. Dog opfordre vi til, at de øvelser der involvere flere led i bevægelsen trænes mellem 5-10 gentagelser, f.eks. i Rumænsk Dødløft, og øvelser hvor kun 1 led bevæges anbefaler vi 8-15 gentagelser, f.eks. i Tricep Extension. 

 

6. Tilpas dine pauser ift. din tid til rådighed 

Pauser har begrænset indflydelse på muskel opbyging, derfor er det vigtigste at du får tilpasset dem så du kan nå alle dine sæt. Længere pauser gør det oftest muligt at løfte mere/flere fra sæt til sæt, men gør ikke signifikant bedre for muskelopbygning. Vi anbefaler længere pauser 2-3min til de øvelser der involvere 2 led eller flere, da du ofte vil være mere forpustet.  

Øvelser med kun 1 led, kan du nøjes med helt ned til 30 sekunder.  

 

7. Opbygning 

Herefter planlægges en opbygning i antallet af hårde sæt pr. uge, så programmet bliver mere og mere stimulerende for muskelopbygning.  

Vi lader (uanset niveau) antallet af hårde sæt stige med 2 sæt pr. uge. Opbygningen kommer til at se således ud over 4 uger.  

Begynder: 10->12->14->16 sæt 

Øvet: 15->17->19->21 sæt 

Avanceret: 20->22->24->26 sæt. 

Holder vi det nuværende eksempel med den øvede kunne fordelingen af sæt se således ud: 

 

9. Det færdige program EKSEMPEL 

Træningsdag 1:

undefined

 

Træningsdag 2: 

undefined

  

Prøv at bruge principperne i din egen træning og se hvordan det påvirker dine resultater.  

Vil du have et effektivt program, individuelt tilrettelagt til dig, eller have hjælp til muskelopbygning? Så kontakt os HER for en uforpligtende samtale og prøvetræning. 

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar