Skrevet af: Pernille Tøsti

Vælg det rigtige træningstøj

Du kender sikkert den svedige t-shirt, hvis duft ikke behager nogen. Men ved at vælge de rigtige materialer og/eller bruge nogle af vores fifs kan du komme dit problem til livs. Læs med og bliver klogere på hvordan du kommer uden om lugten. 

 

Hvilken type materiale, kan du med fordel kigge efter, når du køber nyt træningstøj? 

Gå efter træningstøj, der kan tåle minimum 40 graders vask, og gerne mere, da jo højere temperaturer der vaskes ved er med til at fjerne flest mulige bakterier. Meget træningstøj kan kun holde til 30 graders vask, og det kan undre os, da det er tøj der bliver svedt meget i, og derved er 30 grader i den lave ende af hvad man bør forvente af sit træningstøj.  

 

Udvalgte stofmaterialers egenskaber 

  • Merinould har en antibakteriel virkning, og kan optage over en tredjedel af sin egen vægt i fugt, inden tøjet føles vådt. Kan ofte vaskes med 40 grader. Dog er ulempen at ikke alle kan tåle uld, og derved slår ud på huden af at have det på.   
  • Bambus er temperaturregulerende, så kan bruges til forskellige træningsformål. Det har mange af de samme gode egenskaber som uld, og derudover fungerer bambus godt til folk med sensitiv hud, eksem osv.  
  • Syntetiske materialer er ofte rigtige gode til at lede sveden væk fra kroppen, dog kun i en hvis periode, indtil kemien de er blevet tilført for at have denne egenskab er vasket væk, og derfor oplever en del at deres polyamid og/eller polyester trøjer med tiden kommer til at lugte af sved.  

 

Planlæg dit træningsoutfit ud fra dit træningsprogram

Jo lettere påklædt du er, jo mindre vil du også komme til at svede, så hvis du ved at du skal ned og køre en længere og hårdere session, kan det være du skal vælge en top eller t-shirt og nogle shorts at træne iHar du ren styrke på dagens program, hvor der ofte er lange pauser, kan det være rart med lange tights og nogle lange ærmer, der bidrager til at holde dig varm igennem hele træningen. 

Hvorfor kommer noget træningstøj til at lugte af sved? 

Det er bakterier der hober sig op i dit træningstøj, og hvis du har en tendens til at dine t-shirts kommer til at lugte efter nogle måneders brug, så kan det være en stor fordel at vælge et antibakterielt naturmateriale, såsom bambus, som i mange år har været brugt til undertøj og strømper, netop fordi det er godt til at lede sveden væk fra kroppen, og samtidig ikke ophober bakterier på samme måde som eksempelvis bomuld kan have en tendens til.  

 

5 Tips til at fjerne svedlugten fra dit tøj

Har du noget tøj du ikke komme kan komme til livs med svedlugten, er her et par tips til at fjerne lugten, som kunne være værd at prøve:  

  1. Vask tøjet efter hver eneste træning, med mindre du har træningstøj såsom bambus, der kan du sagtens springe 1 vask over, hvis du vel og mærke lufttørre tøjet efter træning.  
  2. Vask dit tøj efter den angivne vaskeanvisning, og sørg for ikke at overfylde vaskemaskinen. 
  3. Læg tøjet i en spand med en blanding af 1 del klar eddike og 3 del vand i minimum 1 time, gerne natten over og vask herefter tøjet efter vaskeanvisningen. Dette skulle fjerne de bakterier, der er årsag til at svedlugten opstår.  
  4. Sørg for at dit tøj er helt tørt, før du ligger det sammen og ind i skabet, et fugtigt miljø danner grobund for bakterier. Omvendt skal du også sørge for at dit tøj hænger og tørre inden du smider det i vasketøjskurven, da dette har samme effekt for bakterier som ved rent tøj.  
  5. Du kan forsøge at komme dit tøj i en plasticpose og putte det i fryseren, da svedbakterierne bliver slået ihjel af fryserens kolde temperatur.  
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar