Uanset hvor erfaren en motionist du er, så har du formentligt oplevet at være i tvivl om en træningsøvelse, eller har set et ”slanke-træningsprogram” i det sidste dameblad, som du bare må give et skud! Måske føler du at du har styr på det hele, eller også kan det være du ikke aner hvad der er op og ned på træning. Det er helt okay, og det er umuligt ikke at begå fejl. Der er dog nogle fejl du kan springe let og elegant hen over, som du kan læse mere om i dette indlæg. Fejl som vi ser igen og igen.
1. Du skifter træningsprogram for ofte
I jagten på den perfekte træning, eller det perfekte program, kan det være du aldrig holder fast i den samme træningsrutine længe nok til at få resultater. Om det er hele programmet du skifter, nogle enkelte øvelser til hver træning, eller du måske hopper på tilfældige hold i det nærmeste fitnesscenter, så er det ikke optimalt hvis du vil maksimere dit træningsudbytte. At gå på hold kan være en fin måde at få motion og bruge kalorier på, men der er ofte ikke en planlagt fremgang i træningen, og den bliver derfor tilfældig fra gang til gang. Dette er altså ikke optimalt ift. styrke og muskelopbygning.
Du bliver god til det du træner – Altså er du nødt til at lave det samme en del gange før du kan forvente at få noget ud af det.
2. Du træner ikke hårdt eller tungt nok
Hvis du ikke bliver presset, og bliver ved med at udfordre din krop når du træner, så kommer du ikke til at få særlig gode resultater. Vi har oplevet at nogle kvinder er bange for at blive for store og muskelløse, da de frygter at de kommer til en ligne en kvindelig bodybuilder. Dette er dog ikke noget der sker over natten! Selv hvis du skulle blive mere muskuløs, kan du altid stoppe din træning inden du får for meget muskelmasse. Det der derimod ofte sker, når du træner hårdt og tungt, er at du får det ”stramme look”, du bliver stærkere og måske endda får et endnu mere feminint udseende med faste arme og baller.
Problemet er ofte også at der bliver valgt nogle ”lette” øvelser der måske føles som om de brænder helt vildt, men i og med vægten er så lav, og du måske stopper inden dine muskler er helt udmattede, så vil det igen ikke give dig det ønskede udbytte. Isolationsøvelser, som de kaldes, hvor du kun træner én muskelgruppe ad gangen, har sin plads i et træningsprogram, men vil du have det bedste udbytte, så bør dit program gerne bestå af andre gode øvelser som fx Squat, Hip thrusters, Dødløft, Push ups, Pullups o. lign.
Du kan læse mere om hvorfor du ikke skal være bange for at træne tungt og hårdt i dette indlæg: derfor bliver du ikke stor af at styrketræne som kvinde
3. Du laver øvelser for at punktforbrænde – Ikke for at træne dine muskler
Kroppen taber fedt ved at være i et kalorieunderskud, og kroppen bestemmer selv hvorfra den vil tabe fedt - det er din genetik der vælger hvor det sker. Derfor bør du have fokus på de muskler du gerne vil gøre stærkere og ”stramme op”, fremfor de steder du gerne vil tabe fedt. Vil du derfor gerne af med fedtet på maven, men er tilfreds med resten, så skal du fokusere mere på din kost, og generelt på at få lavet motion, end på at træne din mave.
Du kan læse mere om punktforbrænding her: er punktforbrænding ikke en myte alligevel?
4. Du følger blindt råd fra ”ufaglærte” personer
Dette er som udgangspunkt rigtig svært at finde rundt i, da der er så meget misinformation omkring styrketræning. Hvis en træner eller coach selv ser rigtig godt ud, så kan man hurtigt blive tilbøjelig til at lytte til hvad de siger. Men blot fordi de ser godt ud, betyder det ikke at de ved noget som helst om træning.
Det samme gælder slanke-tips du finder i blade, på nettet eller dine venner der har prøvet den nyeste slankekur. Lad være med bare at hoppe med på vognen, men undersøg hvorfor dette skulle være godt, og spørg gerne en du har tiltro til, om det er værd at prøve. Ellers ender du desværre ofte med at spilde dine kræfter, penge og motivation.
Forhold dig derfor kritisk til hvad du får at vide, og undersøg lidt mere om personen rent faktisk ved hvad de snakker om.
5. Du laver kun konditionstræning, selvom du ønsker en større bagdel eller veltrænede arme
Hvis du ønsker en ”opstrammet” krop, så er styrketræning ofte det rette valg. Du får ikke en rundere bagdel, eller mere veltrænede arme af at løbe lange ture, stå på stairmaster i 30 minutter eller andet i den stil. Du forbrænder kalorier og forbedrer muligvis din kondition og udholdenhed, men det er også det.
Store mængder motion kan faktisk påvirke muskelmassen negativt, så du måske kommer til at se endnu mindre trænet ud.
Konditionstræning er dog et glimrende redskab hvis du gerne vil forbrænde energi og tabe dig, men ønsker du en mere veltrænet og velformet krop, så skal det altså kombineres med hård og tung styrketræning, som nævnt i punkt 2.
Bliv klogere på hvordan du skal træne for at få bedste resultater som nybegynder
Vil du gerne lære styrketræne med god teknik uden at være bange for at lave øvelserne forkert eller skade din krop? Så kontakt os og få en gratis, uforpligtende samtale om et træningsforløb.
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget