Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Det absolut vigtigste fokuspunkt når du skal tabe dig

Lad os starte med en lille quiz, hvilken af de 3 nedenstående strategier tror du der er vigtigst i forhold til et vægttab?  

Er det:  

  1. Forholdet mellem kalorier ind og kalorier ud? 
  2. Fordeling af protein, fedt eller kulhydrat (makrofordeling)? 
  3. Indtagelse af vitaminer og mineraler? 

Bingo hvis du gættede på nummer 1! Forholdet mellem kalorier ind og kalorier ud, er nemlig det korrekte svar. 

undefined

Måske det virker logisk når det bliver sat op på denne måde, måske gør det ikke – det skal du ikke være flov over! Vi oplever mange der er i tvivl om, hvad der egentlig får vægten til at gå ned. Det er hverken i sig selv sukker, brød eller kosttilskud der gør om du taber dig eller ej, men summen af alt hvad du spiser og drikker, fratrukket dit kalorieforbrug. Indtager du mindre end du forbrænder, så er du i kalorieunderskud og din vægt vil gå ned. Indtager du mere end du for forbrænder, så er du i kalorieoverskud og din vægt vil gå op.   

Læs også: Feder sukker og er det skyld i overvægt? Få sandheden om sukker  

Du kan altså sagtens spise både slik, chips og fastfood og tabe dig, det er den samlede mængde det kommer an på.  

Det er dog let at komme til at overspise kalorietætte fødevarer som slik og fastfood, da de ofte påvirker hjernen til at spise mere og overskride dine mæthedssignaler end f.eks. frugt og grøntsager. Derfor er det en god ide at fokusere på at størstedelen af din kost består af frugt og grønt, fedtfattige proteinkilder (skyr, kød, fisk, æg, bønner osv,) samt stivelser med fuldkorn, så der er plads til de kalorietætte måltider engang imellem.   

undefined

Når du har fundet en balance der gør at din vægt falder, kan du begynde optimere din kost yderligere, ved at se på din fordeling af protein, fedt og kulhydrat, hvor der f.eks. kan være en fordel i at spise mere protein, for at bevare muskelmassen. Og først i specielle situationer kan du gå ind og lave vurderinger på dit indtag af vitaminer, mineraler samt timing af måltider og kosttilskud. 

Det er vigtigt at du ikke starter på en kost, som du ikke kan holde i det lange løb (i hvert fald ikke hvis du går efter permanente ændringer), men foretager ændringer du kan udføre dagligt. Hvis ikke du kan se dig selv spise det du gør på nuværende tidspunkt i det lange løb, så skift strategi  

 

Har du brug for hjælp til dit vægttab? Vi har specialiseret os i kostvejledning med fokus vaneændringer. Kontakt os for en uforpligtende prøvetræning og samtale, så finder vi et forløb der passer til netop din livsstil.

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar