Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Feder sukker og er det skyld i overvægt? Få sandheden om sukker

Overvægt er de seneste årtier blevet et større problem, ikke blot på verdensplan, men også i Danmark. I dag er over halvdelen af den danske befolkning overvægtig ifølge Sundhedsstyrrelsen, og det er desværre et tal der er stigende.   

Men er sukker skyld i den kedelige statistik og hvor meget sukker må du spise?  

Det vil vi gøre dig klogere på. 

 

Hvad er sukker? 

De fleste af os tror at ”sukker” er det hvide pulver vi putter i kaffen, eller det som slik primært er lavet af.  

Sukker er dog meget mere end det!  

Samlet set ligger sukker under fællesbetagelsen kulhydrater. Sukker hører til de simple kulhydrater, som forekommer naturligt i frugt (frugtsukker), i mælkeprodukter (mælkesukker) og tilsat sukker, hvor stivelse og fiber hører under de komplekse kulhydrater. 

 

Feder sukker og er det skyld i overvægt?

Ser vi på data over sukkerindtag og antal overvægtige, har sukker indtaget faktisk været faldende i de sidste 20 år i USA og de sidste 50 år i Storbritannien, selvom antallet af overvægtige er vokset.   

Her er en graf som viser sukkerindtaget og raten af overvægtige fra 1980-2013. Sukkerindtaget inkluderer tilført sukker som bordsukker, honning og højfruktose majssirup, men ikke naturligt sukker som kommer fra frugt og grøntsager. 

undefined

Grafen viser at der ikke er korrelation mellem sukker indtag og overvægt efter 1999. Dataen viser at sukker indtaget er faldet med 15-23 procent over de sidste 2 årtiger, primært pga. folk drikker mindre sukkerholdige drikkevarer. 

Derudover har kulhydratindtaget generelt også være faldende de sidste 2 årtier i USA, dermed kan årsagen heller ikke skyldes kulhydrat indtaget.  

Læs også: Feder kulhydrater?  

undefined

 

Hvad forårsager så overvægt? 

Sukker feder ikke nødvendig ikke mere end andet. Det indeholder samme antal kalorier som andre kulhydrater og proteiner, men har en ringe mæthedseffekt, og derfor kan du nemt komme til at spise for meget. Fedt indeholder faktisk flere kalorier end sukker, og ser man på statistik over makronutrient indtaget over de sidste 100 år, har fedt faktisk været den eneste, konstant stigende over tid.   

undefined

 

Der er ikke en enkelt ting der forårsager overvægt

Overvægt vil altid være et resultat af et længerevarende kalorieoverskud, hvor du spiser flere kalorier, end kroppen forbrænder. 

Der er mange faktorer der bidrager til et kalorieoverskud, som fører til vægtøgning, men det er individuelt, hvilken der er udfordringen.   

For nogle er det for meget sukker, for andre er det for meget fedt og for nogle tredje kan det generelt være for store mængder, eller noget helt andet!

 

Hvor meget sukker må du spise? 

Det er svært at sige hvor meget sukker du må spise, det afhænger af dit mål, din generelle kost, dit kalorieforbrug fra dagligdagsaktiviter og motion samt præferencer.  

Fødevarestyrelsen anbefaler at maks 10 % af dit daglige indtag kommer fra tilsat sukker (sodavand, is, slik, kage). Det betyder at spiser du 2000 kalorier om dagen, svarer det til 200 kcal = 50 gram sukker. 

 

Hold fokus 3 fundamentale vaner og tab dig

 

 

 

Referencer

Fødevarestyrrelsen anbefalinger om sukker 

Sundhedsstyrrelsens antal af overvægtige  

Trends in sugar-sweetened beverage consumption among youth and adults in the United States: 1999-2010. 

Trends in dietary carbohydrate consumption from 1991 to 2008 in the Framingham Heart Study Offspring Cohort

Trends in dietary carbohydrate consumption from 1991 to 2008 in the Framingham Heart Study Offspring Cohort 

The science of body weight and health. Stephan J. Guyenet. PhD.

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar