Overvægt er de seneste årtier blevet et større problem, ikke blot på verdensplan, men også i Danmark. I dag er over halvdelen af den danske befolkning overvægtig ifølge Sundhedsstyrrelsen, og det er desværre et tal der er stigende.
Men er sukker skyld i den kedelige statistik og hvor meget sukker må du spise?
Det vil vi gøre dig klogere på.
Hvad er sukker?
De fleste af os tror at ”sukker” er det hvide pulver vi putter i kaffen, eller det som slik primært er lavet af.
Sukker er dog meget mere end det!
Samlet set ligger sukker under fællesbetagelsen kulhydrater. Sukker hører til de simple kulhydrater, som forekommer naturligt i frugt (frugtsukker), i mælkeprodukter (mælkesukker) og tilsat sukker, hvor stivelse og fiber hører under de komplekse kulhydrater.
Feder sukker og er det skyld i overvægt?
Ser vi på data over sukkerindtag og antal overvægtige, har sukker indtaget faktisk været faldende i de sidste 20 år i USA og de sidste 50 år i Storbritannien, selvom antallet af overvægtige er vokset.
Her er en graf som viser sukkerindtaget og raten af overvægtige fra 1980-2013. Sukkerindtaget inkluderer tilført sukker som bordsukker, honning og højfruktose majssirup, men ikke naturligt sukker som kommer fra frugt og grøntsager.
Grafen viser at der ikke er korrelation mellem sukker indtag og overvægt efter 1999. Dataen viser at sukker indtaget er faldet med 15-23 procent over de sidste 2 årtiger, primært pga. folk drikker mindre sukkerholdige drikkevarer.
Derudover har kulhydratindtaget generelt også være faldende de sidste 2 årtier i USA, dermed kan årsagen heller ikke skyldes kulhydrat indtaget.
Læs også: Feder kulhydrater?
Hvad forårsager så overvægt?
Sukker feder ikke nødvendig ikke mere end andet. Det indeholder samme antal kalorier som andre kulhydrater og proteiner, men har en ringe mæthedseffekt, og derfor kan du nemt komme til at spise for meget. Fedt indeholder faktisk flere kalorier end sukker, og ser man på statistik over makronutrient indtaget over de sidste 100 år, har fedt faktisk været den eneste, konstant stigende over tid.
Der er ikke en enkelt ting der forårsager overvægt
Overvægt vil altid være et resultat af et længerevarende kalorieoverskud, hvor du spiser flere kalorier, end kroppen forbrænder.
Der er mange faktorer der bidrager til et kalorieoverskud, som fører til vægtøgning, men det er individuelt, hvilken der er udfordringen.
For nogle er det for meget sukker, for andre er det for meget fedt og for nogle tredje kan det generelt være for store mængder, eller noget helt andet!
Hvor meget sukker må du spise?
Det er svært at sige hvor meget sukker du må spise, det afhænger af dit mål, din generelle kost, dit kalorieforbrug fra dagligdagsaktiviter og motion samt præferencer.
Fødevarestyrelsen anbefaler at maks 10 % af dit daglige indtag kommer fra tilsat sukker (sodavand, is, slik, kage). Det betyder at spiser du 2000 kalorier om dagen, svarer det til 200 kcal = 50 gram sukker.
Hold fokus 3 fundamentale vaner og tab dig
Referencer
Fødevarestyrrelsen anbefalinger om sukker
Sundhedsstyrrelsens antal af overvægtige
The science of body weight and health. Stephan J. Guyenet. PhD.
Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget