Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Smerter i skulderen når du løfter armen? Få vores bedste øvelser

Smerter i skulderen er en af de hyppigste skader i kroppen. Størstedelen af alle smerter i skulderen stammer fra det såkaldte ”subacrominal smerte syndrom”, tidligere kendt som skulder impingement / afklemning i skulderen. Grunden til vi skriver tidligere er, at forskning viser, at det sandsynligvis ingenting har med afklemning at gøre. 

 

Skuldersmerter  

Skuldersmerter når armen løftes, får ofte forklaringen, at det er pga. impingement/afklemning i skulderleddet.  

Tanken er, at den relativ begrænset plads i skulderleddet let kan blive for lille for senerne, hvorved de bliver klemt imellem ledhovedet på overarmsknoglen og skulderloftet, og dermed ”tager skade”.   

undefined

Det viser sig dog at der ikke er forskel på pladsen i skulderleddet blandt dem med- og uden skuldersmerter, og smerten bliver ikke mindre ved at øge pladsen i skulderleddet. 

Samtidig har et helt nyt studie fundet, at dem som har en stærk og trænet rotator cuff (4 muskler der stabiliserer dit skulderled) har mere plads. Pladsen afhænger nok nærmere af hvor stærk dine cuff muskler er og ikke om du har smerte eller ej.  

I stedet for at fokusere på at skabe mere plads, tyder det på at man i stedet bør fokusere på at styrke rotator cuffen og musklerne der har funktion på skulderbladet, som i flere studier med personer med skuldersmerter, har vist sig at være svækket. Styrketræning af disse muskler giver bedre funktion og færre smerter. 

Læs vores guide til markerede og veltrænede skuldre her.

 

Vores 5 favoritøvelser til rotator cuffen og skulderbladets muskler 

For at øge aktiveringen af de skulderstabiliserende og undgå at nogle af de større muskler tager over, laves de fleste øvelser med pause i top og kontrol op og ned.   

1. Face pulls med elastik med 1 sekund pause i top

undefined 

2. External rotation sideliggende med håndvægt med 1 sekund pause i top  

undefined

3. External rotation siddende med håndvægt på knæ med 1 sekund pause i top 

undefined

4. Lateral raise med håndvægte kontrol op og ned 

undefined

5. Reverse flyes med håndvægte kontrol op og ned 

undefined 

Har du smerter i skulderen, eller har du haft smerter og er bange for at de kommer igen? Så kontakt os for en uforpligtende samtale og hør mere om et tilpasset forløb til dig.

 

Referencer 

No relationship between the acromiohumeral distance and pain in adults with subacromial pain syndrome: a systematic review and meta-analysis

Acromio-Humeral Distance Is Associated with Shoulder External Strength in National Elite Badminton Players—A Preliminary Study

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar