Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Spar på fedtet – spar på kalorierne

Overskriften kunne lyde som en renæssance af low-fat kuren. Dette er ikke intentionen! Formålet er at gøre dig bevidst om hvilke fødevarer der indeholder fedt og hvordan du kan spare på fedtet, en masse kalorier (og dermed tabe dig) uden at du bemærker det.


Fedt i kosten

Fedt er den mest energirige makronutrient (1 gram fedt indeholder 9 kcal) efterfulgt af alkohol (7 kcal), protein (4 kcal) og kulhydrat (4 kcal).

Læs her hvad kcal er.

Det er derfor let at indtage mange ekstra kalorier fra fedt i din kost, hvis du eksempelvis bruger feta i din ellers så sunde salat, steger dit fedtfattige kød i smør, hælder olie over dine rodfrugter i ovnen eller snacker en håndfuld nødder dagligt. 

 

Funktion i kroppen

Fedt forsyner kroppen med energi, men fedt har også en række andre vigtige opgaver:

  • Hjælper med at lave- og balancere hormoner
  • Former celler, hjerne og nervesystem
  • Hjælper med at transportere fedtopløselige vitaminer 
  • Giver kroppen fedtsyrer den ikke selv kan lave (omega-6 og omega-3)

Det er derfor vigtigt at spise fedt, men ved at reducere dit indtag kan du spare på kalorierne. 

 

3 primære typer af fedt

Der findes 3 primære typer af fedt i fødevarer: mættet, enkeltumættet og flerumættet fedt.  

3 primære typer af fedt  

De forskellige fedttyper har forskellige funktioner i kroppen. Det vigtigste er ikke, at du kender til den specifikke funktion, men at du er bevidst om hvilke fødevarer der indeholder fedt og at du varierer og balancerer dit fedtindtag. 

 

Sundt fedt 

Enkeltumættet og flerumættet fedt defineres ofte som det ”sunde” fedt hvor mættet fedt har fået et dårligt omdømme pga. det indeholder meget kolesterol, som kan resultere i åreforkalkning. Det er dog vigtigt at huske på, at kroppen selv kan producere kolesterol og spiser man meget mættet fedt producerer kroppen mindre kolesterol. Kolesterol er desuden vigtig for produktion af flere hormoner i kroppen. Man kan derfor ikke sige, at umættet fedt er usundt, men at det kommer an på den samlede mængde.

Usundt fedt er typisk det som er industrielt fremstillet, fx transfedt, som findes i bl.a. fastfood, popcorn og chips. 

 

Tips til at spare på fedtet

 

1. Vælg magre kødkilder 

Du kan spare mange kalorier ved at vælge lav fedtprocent kød. Vælg hakket okse/svin/kyllingekød og pålæg med lav fedtprocent eller vælg magre kødtyper som kyllingfillet, kalkun, torsk osv.


2. Vælg magre mælkeprodukter  

Mange af de mælkeprodukter du allerede spiser/drikker, findes ofte i en udgave med reduceret fedtindhold. Vælg den udgave med det laveste fedtindhold og spar på kalorierne.  

Vælg:

  • Skummetmælk frem for letmælk/sødmælk
  • Salatost 3 % i stedet for feta
  • Fromage Frais 0,3 % eller 9 % i stedet for 18 % cremefraiche
  • Madlavningsfløde i stedet for fløde
  • Lav fedtprocent ost
  • Skyr i stedet for græsk yoghurt

 

3. Steg fedtfattigt

Steger du ofte i fedtstof kan du spare mange kcal ved at brug en teflon- eller nonstickpande. Det fedt du steger i giver ofte en minimal smagstilføjelse til dine retter og er derfor et nemt sted at spare. Du kan også spare mange kalorier ved at undlade olie på kartofler/rodfrugter i ovnen.

 

4. Lav fedtfattige dressinger til salater

En salat er sund, men det der gør salaten rigtig lækker er ofte en kalorierig fedtkilde. Fedtkilder i salater er: 

  • Nødder
  • Kerner
  • Avocado
  • Dressinger og dip som hummus
  • Olier
  • Ost
  • Oliven/soltørrede tomater/ artiskokker i olie
  • Bacon

Lav derfor fedtfattige alternativer til salaten som dressinger af hytteost eller skyr. Brug eddiker og citron/limesaft som dressing uden olie. Pift salaten op med frisk frugt i stedet for kerner. Brug salattern i stedet for feta. Lav fedtfattige hummus på vand og citronsaft. Skyld olien af oliven/ soltørrede tomater /artiskokker under vandhanen. 

Du kan få inspiration til mange lækre salatopskrifter her: www.annesondergaard.dk

 

5. Begræns fedtrige snacks

Fedtrige snacks som chokolade, nødder, peanuts, chips er nemme at overspise, da de mætter lidt og indeholder mange kalorier, selv i begrænset mængder. Snacker du ofte, vil det være svært at få et balanceret forhold imellem indtag og forbrug, da snacks ofte indeholder 300-600 kalorier pr. håndfuld, som kræver ca. 1 times træning. Prioriter dine fedtrige snacks, portionsanret dem eller erstat med frugt/grønt.  

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar