Skrevet af: Anne Søndergaard

Hvad er kalorier?

Du har helt sikkert hørt om kalorier hvis du vil regulere din vægt. Men hvad er kalorier egentlig? Er det små mænd der syer dit tøj ind imens du sover? 

Kalorier

Kalorier er afgørende for om du taber dig eller om du tager på i kropsvægt. 

  • Spiser du flere kalorier end du forbruger tager du på i vægt
  • Spiser du færre kalorier end du forbruger så taber du dig

Det er fakta! Så ”nemt” er det, vil du tabe dig så skal du nedsætte dine kalorier! Men hvad er kalorier, hvad betyder de, hvor kommer de fra og hvordan kan du regulere dem? Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på.  

Hvad er kalorier

Kalorier er en energienhed. 1 kalorie defineres som den energi, der skal til for at opvarme 1 gram vand 1 grad C, fra 14,5 til 15,5 grader. 

Fødevarers energiindhold angives i kilokalorier (kcal) eller kilojoule (kJ). Energimængden i fødevarer måles indirekte gennem det arbejde, som kroppen kan udføre ved indtagelse af fødevarer eller den varmemængde, som den kan udvikle. 

 

Syntes du allerede at kalorier er uoverskuelig? Det kan vi godt forstå! Derfor bruger vi sjældent at tælle kalorier.


Læs her: Kostplaner er ikke vejen til et varigt vægttab 

 

Sådan beregnes kalorier i fødevarer

Energiindholdet i fødevarer beregnes i et bombekalorimeter. I et bombekalorimeter anbringes en fødevare i en lukket beholder (bombe), omgivet af vand, med ilt og antændes med en elektrisk gnist. Ved total forbrænding af fødevaren beregnes kalorieindholdet ud fra temperaturstigningen i det omkringliggende vand. 

For at kunne bestemme den fysiologiske energimængde i en fødevare, er det nødvendigt at kende indholdet af kulhydrat, protein og fedt og deres forbrændingsvarme. 

 

Hvor nøjagtig er kalorier i fødevarer

Kalorieindholdet i en given fødevare er gennemsnitsværdier hvor der ikke er taget højde for: 

  • Årstidsvariation: Grøntsager og frugts indhold af bl.a. vitaminer og mineraler varierer med, hvornår de er høstet. Kalorier er baseret på et årsgennemsnit
  • Lagering: Under lagering kan der ske et tab af energi, vitaminer og mineraler. Kalorier er baseret på friske råvarer
  • Tilberedning: Ved stegning, hakning, iblødsætning, bagning, kogning, mm. Sker der bl.a væsketab, vitamin og/eller mineraltab og kalorieindholdet kan ændre sig.
  • Dyrkningssted: Sol, vind og vejr samt transport kan påvirke kalorieindholdet ligesom årstid og lagering. 

Eksempelvis er proteinindholdet i blomkål angivet til 2.4g/100g (i den lille Levnedsmiddeltabel). Et blomkålshoved kan ligeså godt indeholde 1.4g protein/100g eller 3.4g/100g, da de 2.4g er en gennemsnitsværdi. 

 

Det betyder kalorier

Kalorier er energi. Energi er i fysiks forstand evnen til at udføre arbejde eller opvarme noget. 

Vi har brug for energi til at kunne udføre arbejde, men også til at holde kroppens funktioner igang. Ved at indtage fødevarer kan kroppen omdanne fødevarens næringsstoffer til energi, som kroppen kan bruge til at udføre arbejde og varmeproduktion.

 

Her finder du kalorier

Du finder kalorier i alle madvarer og læskedrikke med tilsat sukker, fibre, protein, fedt og alkohol. 

Fødevarens kalorieindhold afhænger af mængden af næringsstoffer. 

Læs også: Spis mættende fødevarer og tab dig

 

Sådan regulerer du kalorier

Som udgangspunkt er energi rigtig godt og livsnødvendige. Problemet opstår når vi enten får mere energi end kroppen har brug for og dermed lagrer det som fedt. Eller hvis vi får for lidt energi, hvis vi gerne vil have de bedste forudsætninger for at tage muskelmasse på. Energibehovet er forskellig fra person til person, og afhænger foruden af personenes basalstofskifte, valg af fødevarer (fødevares termogene virkning) og af personens aktivitetsniveau. For at regulere kalorier kan du spise mindre, vælge mindre kalorietætte fødevarer (læs disse fødevarer mætter bedst) eller du kan øge dit aktivitetsniveau.

 

Eksempel 

Her kan du se hvordan 1600 kalorier kan se ud ved forskellige fødevarer:

Kalorier

(Billedet er fra Dan Prices Instagram profil)

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar