Før/efter billeder

4. plads til Newcomers i Mens Physique

Her ser i Daniels resultat af et års arbejde imod Newcomers 2017 som endte med en flot 4. plads ud af 13 atleter.

Forskellen imellem billederne er ca. 10 kg og 7 % fedt.

At tabe fedt har ALTID en pris, nogle “trade-offs”. Desto lavere fedtprocent du vil have, desto flere handlinger skal du udføre. En fedtprocent < 5 % som Daniel står med på billede 2, kræver de ultimative handlinger. Alt fokus er rettet imod at lave mad, spise efter en specifik plan, træning og restitution. Man er sulten og tænker på mad konstant og det er svært at have et socialt liv. Det er IKKE en form som man skal og bør holde året rundt - prisen er for stor, men en nødvendighed hvis man vil stille op i en fitness konkurrence.

Mit råd til dig, hvis du vil tabe fedt, så find ud af hvad du vil opnå og find ud af hvor meget du er villig til at gøre. Handlinger som som du kan holde ved i det lange løb. Nogle gange er det ikke prisen værd at gå en ekstra procent eller to ned kontra de handlinger der skal udføres ekstra.

Overvejer du derimod at stille op i en fitnesskonkurrence som Daniel, eller er du blot nysgerrig på at se hvad det kræver for en helt almindelig person at komme i den bedste form i sit liv? Så synes jeg du skal bruge 10 minutter på at læse dette spændende interview med Daniel.

Fortæl lidt om dig selv og din træningsbaggrund? 

 

Mit navn er Daniel Christensen, jeg er 24 år og til dagligt studerer jeg idræt på Aalborg Universitet. 

Mit valg af uddannelse samt min interesse for træning går hånd i hånd, da de begge i stor grad omhandler hvad jeg finder mest interessant, nemlig kroppen.

Jeg har trænet on og off i mine yngre teenageår. Træningerne bestod primært af arme og bryst og jeg havde ikke rigtig fokus på de andre muskelgrupper - jeg var nok det man kalder en ”disco-pumper”. Dengang vidste jeg ikke bedre, hvilket nok også var grunden til, at jeg ikke opnåede de resultater, jeg drømte om. Kosten havde jeg heller ikke styr på. Jeg vidste ikke hvad protein, kulhydrater, fedt betød for kroppen. Man kan sige at min mangel på viden indenfor træning og kost resulterede i, at jeg mistede motivationen for at træne, da udbyttet af min træning ikke var som jeg ønskede.

I starten af 3.g begyndte kiloene for alvor at sætte sig. Da jeg færdiggjorde gymnasiet tilbage i 2012 var vægten steget drastisk. På det tidspunkt vejede jeg 103 kg fordelt på 1,78 cm. I den periode var alt uoverskueligt, problemet voksede sig større – både fysisk, men bestemt også psykisk, så jeg vidste, at jeg måtte gøre noget ved problemet.

Men det er svært at lave om på mange års dårlige vaner. Jeg havde fået et usundt mønster både i forhold til kost, træning og min søvn. Før i tiden spillede jeg fodbold et par gange om ugen, jeg havde lidt idrætsundervisning, og ellers var jeg meget inaktiv. I perioder levede jeg

af junkfood, og jeg elskede at feste. Kombinationen af alt for meget alkohol, junkfood og manglende søvn, gjorde at tallet på vægten blev højere og højere.

Alle disse ting måtte jeg ændre. Der skulle ske en ændring hurtigt, da jeg ikke kunne klare at se sådan ud længere. Tilbage i september 2012 besluttede jeg, fra den ene dag til den anden, at mit liv skulle laves fuldstændigt om. Fra den 1 september meldte jeg mig ind i Fresh Fitness, (som det hed dengang) og jeg begyndte at træne dagligt. Jeg begyndte også til fodbold igen, og jeg lavede min kost fuldstændig om og droppede alkoholen.

I løbet af de første tre måneder tabte jeg noget i nærheden af 20 kg. Jeg kan huske, at jeg blev fuldstændig hooked på fitness, jeg fandt endelig noget, jeg havde succes med. Efterfølgende da jeg havde færdiggjort min værnepligt i 2013, besluttede jeg mig for, at jeg ville endnu mere med min træning. Jeg valgte derfor at uddanne mig som fitnessinstruktør og personlig træner. Dette gjorde jeg for min egen skyld, jeg ville gerne dygtiggøre mig mere indenfor området.

Med tiden begyndte jeg at få resultater med min træning, jeg fik mere muskelmasse på kroppen. Jeg kom i snak med en af mine bekendte, som har været i fitness-verden i flere år og jeg spurgte ham til råds i forhold til hvordan, jeg kunne udvikle mig i forhold til min træning. Vi aftalte, at han skulle hjælpe mig henimod et photoshoot, således at min motivation blev øget og mine personlige grænser presset. Jeg havde nu sat mig mit første konkrete mål med min træning, og da jeg ramte dagen hvor billederne skulle skydes, glemmer jeg aldrig følelsen af glæde og stolthed. Følelsen af at have knoklet og ydet mit bedste for at komme i mål og ramme mit livs form. 

Efterfølgende ville jeg have mere. Ideen om at stå på scenen i klassen Mens physique blev plantet så kraftigt i hovedet på mig, at jeg ikke kunne tænke på andet end at det skulle blive til en realitet og det er her at UP kom ind i billedet.

  

Hvordan fandt du frem til UP? Og hvad var dit grundlag for at vælge os?

 

Jeg fandt frem til UP igennem en anden bekendt, en Mens physique atlet som selv har været en del af teamet. Grunden til at jeg valgte UP skyldes, at jeg boede i nærheden af deres gym og at jeg kunne se, at de havde erfaringen indenfor konkurrence, hvilket var den overordnede grund. Nu hvor jeg havde besluttet mig for at stille op, så skulle det også gøres 100 procent. Forstået således at jeg havde brug for en træner med erfaring indenfor konkurrencemiljøet, men så sandelig også en træner som kunne presse mig fuldt ud. Tanken om at jeg ikke selv skulle strikke min kost- og træningsplan sammen fjernede på forhånd en del stress.  Jeg startede hos UP tilbage i april 2016 og er stadig en del af teamet, hvilket jeg aldrig har fortrudt.

 

Hvorfor valgte du at stille op i en fitness konkurrence?

 

For at holde motivationen høj er det altid vigtigt for mig at have konkrete mål at gå efter. Det bidrager til en positiv udvikling og til at opretholde gnisten. Det skulle ikke blot være et mål, men det skulle være noget som overgik mine tidligere præstationer og de udfordringer jeg har gennemført i forbindelse med min livsstilsændring. Ved denne målsætning om Newcomers vidste jeg, at jeg ville blive presset helt til kanten. Og den følelse er fed. Grunden til at jeg valgte en fitness konkurrence skyldes, som tidligere nævnt, at jeg allerede havde ramt mit livs form, og denne var jeg fast besluttet på at forbedre. For at kunne slå de andre atleter vidste jeg, at jeg måtte knokle hårdere end nogensinde før, ellers ville jeg ikke komme med en tilfredsstillende form. Dét punkt med at skulle konkurrere mod andre tiltalte mig meget, da jeg er et konkurrencemenneske. Selvfølgelig var det min indre motivation der drev mig. Hvis ikke det er ens egen kamp der driver værket, vil jeg mene at vejen til scenen bliver alt for lang og strid, da ønsket om scenen bygger på et forkert og usundt grundlag. Men at skulle konkurrere mod andre, bidragede kun til min motivation.  

 

Hvordan så din kost- og træningsplan ud i de sidste uger op til Newcomers?

 

I ugerne optil var jeg tæt på grænsen. Jeg lå mellem 1800-2000 kcal og havde en high-carb hver tredje-fjerde dag, hvor jeg fik ca. 300 kcal ekstra i form af kulhydrat.

Jeg fandt hurtigt ud af hvilke fødevare, jeg helst ville have den sidste tid op til konkurrencen. Hver morgen fik jeg altid æggehvider og havregrød. De næste to-tre måltider var primært kylling med en masse frysegrønt. Før træning fik jeg den fermøse Super-shake fra UP (opskrift gives gerne), for at få en smule kulhydrat indenbords. Før sengetid fik jeg altid fiskefars og bønnefritter, hvilket gjorde jeg sjældent gik sulten i seng.

I takt med at maden blev skruet ned, blev min træningsplan intensiveret, således at jeg nu skulle gå + 10.000 skridt om dagen udover mine fem styrketræningspas og mine fem cardio sessioner om ugen (20 m. stairmaster / korte intervaller på romaskinen)

I mine træningspas var der altid tunge løft inkluderet og der var massere af supersæt for at holde pulsen oppe. De sidste uger handlede om, at holde muskelmassen vedlige og derudover få svedt så meget som muligt, for at forbrænde det sidste fedt.

  

Hvordan oplevede du peak week? 

 

Peak week var fantastisk! Vi fandt frem til at ris og havregrød var det jeg skulle spise for at få fyldt min kulhydratdepoter op. Min krop tog godt imod disse fødevarer, og kroppen blev fyldig og vaskulær (tydelige blodårer).

Jeg synes bestemt også at peak week var speciel. Både fordi at konkurrencen var lige rundt om hjørnet, men også fordi vi kunne manipulere med min krop og se hvordan den ændrede sig fra måltid til måltid, alt efter hvad jeg spiste.  

Hvordan var det at stå på scenen?

 

At stå på scenen var nok vildeste jeg nogensinde har prøvet. Alle de følelser der strømmede igennem mig var helt ubeskriveligt. Der var mange følelser som kulminerede den dag. At gå fra at være overvægtig til at stå på scenen i mit livs form. Jeg var så stolt over mig selv og hvad jeg havde præsteret. Alle de mange timer jeg havde lagt i træningscenteret. Alle de timer der var brugt på forberedelse i køkkenet. Alle de timer der var brugt på at øve poseringer og optimere konstant. Og ikke mindst alt det jeg havde ofret over en lang periode.

Det betød også utroligt meget for mig at have min kæreste, venner og ikke mindst team UP ved min side. Det at kunne dele mit livs oplevelse med disse personer var fantastisk.

 

undefined

 

Har forløbet indfriet dine forventninger og mål, og i så fald hvordan?

 

Forløbet hos UP har været lige efter bogen. Jeg har døjet med en del skader før og under forløbet og alligevel synes jeg, at vi formåede at komme med en rigtig god form. Derudover var min målsætning ikke blot at stille op, men at komme i finalen, hvilket vil sige en top seks placering. Jeg endte ud med at få en fjerde plads og DM-kvalifikation. Jeg er ovenud tilfreds med det hele og jeg glad for stadig at være en del hos UP og ikke mindst Kasper Odsbjerg. Igennem hele perioden frem til scenen har UP haft en kompetent, sund og realistisk tilgang til det hele.

 

Hvordan har forløbet været efter Newcomers?

 

Tiden efter Newcomers har været meget blandet. Det har været svær at overskue at jeg nu skal begynde at leve anderledes. Det er svært at gå fra at leve i en boks, hvor alt ens mad er planlagt, til at jeg nu har ”frie tøjler” og alle madvarer nu er frit tilgængelige. Det er også svært at sætte sig op til træning, nu hvor jeg har besluttet, at jeg ikke skal stille op til DM i 2017.  Det sværeste har dog helt klart været at se vægten stige. På scenen vejede jeg 74,5 kg og i dag vejer jeg omkring 86 kg. Det kræver tid at vænne sig til ikke at være skrællet helt ned og have meget synlig mavemuskler, til ikke at have nogle overhovedet. Det er svært at forstå hvordan kroppen har ændret sig så hurtigt i den modsatte retning i forhold til hvor jeg lang tid, jeg har brugt på at komme i form. Det er ændringer som disse der kræver tid at acceptere psykisk. Det har været en udfordring at det faktisk er normalt at have fedt på kroppen, og ikke være i sceneform og ligne en person der er helt udsultet. Netop fordi vejen til scenen har været så fokuseret og været mit primære fokus i så lang tid, så er det svært at det lige pludselig ikke skal have den samme rolle i mit liv, som jeg hurtigt var blevet vant til.

Jeg vil sige at godt tre måneder efter konkurrencen har jeg det bedre, min livskvalitet er blevet meget bedre, nu hvor jeg faktisk kan fungere som et menneske igen grundet det større kalorieindtag. Jeg lever ikke i min egen lille boble mere. Det er fantastisk at kunne følge med på studiet, være der for de mennesker man holder af og få glæden tilbage ved at træne efter en hård konkurrenceperiode.

 

Hvilke(t) råd vil du give andre der overvejer at stille op i en fitness konkurrence?

 

Om man er mand eller kvinde, så vil jeg kraftigt anbefale, at man tænker sig om en ekstra gang inden man kaster sig ud i sådanne et projekt. Det handler virkelig om at være indre motiveret, at man vælger denne ekstremsport af de rigtige årsager. Det er svært at vide hvad det faktisk kræver af en og ens omgivelser før man står i det. Hvis man på forhånd begynder at tvivle på sig selv, så synes jeg, at man skal lade være ellers bliver det ikke en tid, hvor man kommer til at nyde processen, men det bliver nærmere end sur tjans der bare skal overstås. Alle dage er ikke lige sjove på diæt, og jo tættere man kommer på scenen jo hårde bliver det. Derfor synes jeg, at man skal være helt afklaret med de ting man sætter til side, og om man synes at det er det værd - for der er er mange fravalg. Inden diætstart troede jeg sagtens, at jeg kunne være en ”supermand”, at jeg sagtens kunne klare træning, diæt, kæreste, familie, arbejde, venner og så videre. Men jeg fandt hurtigt ud af at det ikke kunne lade sig gøre, og at jeg derfor måtte prioritere, hvad jeg helst ville.

Derudover er mit råd til andre der ønsker at stille op, at anskaffe sig en træner som er kompetent og veluddannet indenfor området. Allier dig med en coach der kan sit kram. Én der ikke udsætter din krop for unødvendigt pres i form af vilde væskeudtømninger og andre stunts for at ramme den bedste sceneform. Sørg for at finde en coach der for dig langt nok ned i fedt i passende tid frem mod scenen, så det ikke er nødvendigt at manipulere med kroppen på vanvittige måder. Det er ikke det værd, hvis du i perioden frem til scenen kun skal leve af madvarer som giver dig kvalme bare ved tanken. Eller at du skal drikke vanvittige mængder væske og generelt bare leve så langt fra det normale og fra det du er vant til. Det er guld værd i sidste ende at have en træner med en fornuftig tilgang til diæt og træning – specielt i de hårde perioder. Og måske er man heldig at få sig en ven i sin træner, ligesom mig 😉.

 

Hvad skal der ske fremadrettet?

 

Hvad fremtiden bringer at stadig uvis. Det afhænger meget af hvordan min form er, når jeg rammer januar, februar. Til den tid har jeg et praj om, hvor jeg ligger formmæssigt, og om jeg har forbedret mig på de rette områder. Derudover skal jeg også se hvordan det står til med studiet, da jeg ikke vil forsømme det igen i samme grad. Hvis tingene flasker sig, kan det meget vel være, at jeg er at finde til DM i Mens physique i september 2018.  

 

undefined