Skrevet af: Oliver Thorgaard

2 grunde til at du (måske) ikke bør følge en kostplan ved vægttab

Kostplaner kan være mange ting, og effektive er bestemt én af dem. Hvis du får at vide præcis hvad du skal spise, hvornår du skal spise, og hvor meget du skal spise, så er det relativt nemt at tabe sig. Problemet er dog, at du ikke er en ”robot” og at mad er meget andet end brændstof og kalorier. Der er nemlig både følelser, begivenheder, minder og traditioner involveret når det kommer til mad, og derfor er det altså ikke altid lige let, at følge en kostplan resten af sine dage.

 

2 grunde til at kostplaner er ineffektive i det lange løb

1. Kostplaner kan være restriktive, kedelige og ensformige.
Det kan gøre det rigtigt svært at holde igen, når fristelserne melder sig. Kostplaner gør det også svært at få plads til særlige begivenheder som fødselsdage, kærestemiddage og lignede. En kostplan vil ofte give dig 1-3 valgmuligheder til hvert måltid, hver dag, hvilket hurtigt kan blive trivielt. Lysten til at ”skeje ud” bliver ofte større og du får måske lyst til at gå amok i alt andet, end det der står på din plan. 

2. Du stopper på kostplanen, når du har nået det ønskede resultat. 
Forestil dig at du er nået i mål med dit vægttab, og er nu klar til at lægge kostplanen fra dig og begynde at spise "almindeligt" igen. Problemet er, at dine "almindelige" kostvaner var dem der resulterede i de uønskede kg til at starte med. Det vil sige, at når du vender tilbage til dine gamle vaner, er der stor risiko for at du vil tage kiloene du har tabt på igen og måske endda flere til. Dette kommer sig af, at kostplanen ikke har lært dig nye og sundere vaner, men blot lært dig at følge en kostplan. Du har f.eks. ikke lært at spise grøntsager til alle måltider og lytte til din mæthedsfornemmelse, men blot fået at vide, at du fx skal spise 200 g gulerødder og 100 g kylling, hvis det var det der stod på din kostplan.

Når dette er sagt, så betyder det selvfølgelig ikke, at en skræddersyet kostplan ikke kan hjælpe dig. Vi anbefaler blot at du gør op med dig selv, om dine resultater er noget du kan (og vil) holde fremadrettet.

 

Fokus på mindre ændringer for vedvarende resultater

Hvis du går efter langtidsholdbare resultater så anbefaler vi at du i stedet har fokus på at ændre en vane ad gangen.

Tag udgangspunkt i de vaner du har i forvejen og prøv at tillægge dem noget nyt.

Spiser du fx frokost hver dag, så kunne den nye vane være: Hver gang du spiser frokost, skal du spise grøntsager til måltidet. 

Læs mere omkring hvordan du kan identificere og ændre dine vaner til det bedre her:

Giv dine vaner karakter og bryd dine dårlige vaner

Sådan laver du gode vaner

Vi har også skrevet et indlæg om hvordan du kan gribe det an, hvis du føler at du bør ændre ALLE vaner til at starte med, og ikke aner hvor du skal gå i gang:

Sådan starter du dit vægttab og holder fast i det

 

Hvis du vil høre hvordan vi kan hjælpe dig med at få gang i nogle bedre vaner, uden at blive påduttet en kostplan, så kan du få en uforpligtende samtale omkring et forløb.

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar