Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Beløn og fejr dig selv til vægttab

Du har måske også erfaret at mad- og motionsvaner er vejen til succes, hvis du tænker i år i stedet for i måneder. Men ved du så også at belønningen er noget af det vigtigste for at kunne skabe nye vaner? Rent faktisk er det ikke belønningen i sig selv, men du kan læse hvordan det hænger sammen her.

 

Belønning 

Er ifølge ordbogen: ”penge, genstand eller andet som nogen belønnes med”. Det er naturligt at du tænker på at give dig selv penge for at gennemføre motion eller holde en kur, men vi skal i en helt anden retning.  

Belønningen du kan give dig selv, er følelsen af succes og stolthed. Du kender måske følelsen. Prøv at tænke tilbage på den træning, hvor du trak dig selv op af sofaen og ned til træning, eller du undgik kagen eller slikskålen hele dagen på arbejde ”Yes, sådan, kanon, 100%, Wuhu, stærkt”. Måske du fik lidt af følelsen igen bare ved at læse det. Det er den følelse det handler om at genskabe som belønning. 

 

Fejring giver følelsen af belønning 

”Yes, sådan, kanon, 100%, Wuhu, stærkt”, highfives, skulderklap eller en lille sejrdans er alle måder at fejre succeser og giver dig følelsen af belønning. Selve fejringen afhænger af størrelsen af handlingen. Har du spist 1 ært, virker det måske ekstremt at løbe rundt om bordet med armene over hovedet og råbe, hvor imod et anerkendende nik, eller et lille smil, kan være fejring nok. Har du til gengæld fundet plads på din ferie i sommerhus med familien til at finde træningstøjet frem, kan en lille sejrsdans måske være den rigtige fejring. Det vigtigste er at den får dig til at føle succes/stolthed. 

 

Find din fejring 

Det er ikke altid åbenlyst hvordan DIN fejring er, så her er nogle retningslinjer og en fremgangsmåde til at finde én ud af mange fejringer du kan bruge.   

  1. Du skal kunne fejre overalt. Du bør derfor forsøge at holde dig til bevægelser uden lyd som ikke kræver rekvisitter. 
  1. Du skal kunne fejre i alle situationer. Det kan derfor være en god ide at finde fejringer som kan passe ind i diskrete selskaber, f.eks. ved middagsbordet, og andre mere storslåede som måske passer bedre på løbeturen eller i træningscentret. 

 

Fremgangsmåde til at finde en fejring

Forestil dig hvordan du vil reagere i følgende scenarier, prøv at leve dig ind i eksemplet: 

  1. Du har ansøgt for dit drømmejob. Du kommer igennem alle de indledende samtaler og lederen fortæller at de ringer med deres beslutning. Den næste morgen ringer telefonen og du kan se på nummeret at det er drømmejobbet. Du tager telefonen og det første du hører er ”Tillykke, jobbet er dit”. Hvordan reager du? 
  1. Du sidder på arbejdet og har nogle gamle papirer på dit skrivebord. Du beslutter dig at krølle papirerne sammen til en kugle og kaste det. Skraldespanden er langt væk og du er ikke sikker på at du kan ramme. Du kaster i en perfekt bue, ”bum” lyden af papiret der rammer bunden af papirkurven. Et perfekt kast. Hvordan reagerer du?  
  1. Du ser dit yndlingshold i finalen og der er uafgjort. Overtiden er i sine sidste sekunder, dit hold scorer, publikum går amok. Hvordan reagerer du? 

Det kan være virke akavet i starten, men når du finder frem til hvilke fejringer der giver en god følelse, giver det hurtigt bedre mening.  

For mere inspiration kan du tjekke listen med 102 forskellige fejringer i bunden (på engelsk). 

undefined

 

Handlinger der føles godt, bliver til vaner 

Vi ændrer os bedst når det føles godt, ikke når det gør ondt. Så smarte er vores hjerner! Derfor skal du have koblet de handlinger du gerne vil fortsætte med, sammen med din fejring, så du bliver belønnet HVER gang. Fremfor at bebrejde dig selv over at dine planer ikke lykkedes. 

Lige som når vi roser og fejrer små børn der forsøger at tage deres første skridt, skal vi fejre os selv for at tage vores ”første skridt”. Så det giver en god følelse, der giver dig lyst til at gøre det igen. 

For at hjernen kan forbinde handlingen med belønningen, er det vigtigt at belønningen falder så hurtigt som muligt efter handlingen.  

Forestil en gang hvor underligt det ville være først at rose barnet 15 minutter efter det har forsøgt at gå, eller give en hund en godbid 5 minutter efter den har givet pote på kommando. På samme måde svarer det til at du først belønner dig selv efter du har løbet dit første maraton eller tabt 10kg.   

Det er vigtigt at du lærer at knytte belønningen (følelsen du får af din fejring) til den handling du ønsker at gentage og derfor skal du belønne dig selv, hurtigst mulig efter du har taget handling. 

Eksempel:

Hvis du gerne vil løbe noget oftere (med mål om vægttab), kan du belønne dig selv idet du tager løbeskoene på. Eller er du mere erfaren kan det være når du har løbet de første 100 meter. 

Vil du gerne spise flere grøntsager (med mål om vægttab) kan du belønne dig selv enten når du køber grøntsagerne, finder dem frem fra køleskabet, tilbereder dem, putter dem på tallerkenen eller idet du har taget den første i munden. 

Det skal understreges, vi ændrer os bedst når det føles godt, ikke når det gør ondt 

Vi står altid klar til at hjælpe dig med at opnå en bedre livsstil med sundere mad og motionsvaner. Lad os hjælpe dig med at få den bedste start. Kontakt os her og så hører du fra os hurtigst muligt. 

 

God vaneændring 

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar