Skrevet af: Anne Søndergaard

Du mangler ikke rygrad

Er du overbevist om, at årsagen til du ikke fastholder din træningsrutine eller kontinuerligt spiser sundt er manglende rygrad eller viljestyrke? Så vil vi forklare dig hvorfor du tager fejl. Du har rygrad og viljestyrke, det er bare ikke de redskaber du skal bruge for at opretholde gode vaner og rutiner. 

 

Viljestyrke

Viljestyrke er en begrænset ressource, hvor du dagligt har en vis mængde viljestyrke til rådighed. Viljestyrke er tiltrængt opgaver som du ikke naturligt er motiveret for, og når din viljestyrke er opbrugt er den opbrugt! 

Læs her: 10 tips til at øge din viljestyrke 

Brug derfor din viljestyrke klogt og sparsomt. Hvis du grundlæggende ikke er motiveret for at spise sundt og motionere, men udelukkende baserer dette på viljestyrke, vil du opleve at den begrænsede ressource nogen gange er opbrugt. Måske oplever du at det er nemmere at bruge din viljestyrke til at kontrollere dine valg fra morgenstunden og ud på formiddagen, hvor du er udhvilet? Men når du når hen på eftermiddagen, hvor trætheden melder sig, er det sværere at bruge viljestyrken som løsning. Viljestyrken er opbrugt! Det var ellers om eftermiddagen du havde planlagt at træne og du sidder tilbage med følelsen af manglende rygrad. 

Du må forstå at det ikke er din skyld, men at viljestyrke ikke er det bedste redskab til at implementere vedholdende vaner. 

Derudover kender vores omgivelser godt til manglende viljestyrke og træthed om eftermiddagen. 

Forestil dig en tur i supermarkedet, det er indrettet fuldstændig efter at du skulle komme på lige netop dette tidspunkt. Du kommer først igennem frugt og grøntafdelingen, som fylder din gode samvittighed op inden det går løs i fristelsernes land, for til sidst at kulminere i slaraffenland blandt slikhylderne, inden du står stille i køen i en episk storm af fristelser. Det er ikke nemt, men hvad gør du så?

Her er 3 andre redskaber du kan bruge til at skabe nye vedvarende vaner. For manglende viljestyrke kan føre til dårlig samvittighed, som igen kan føre til skyld og skam og ingen er nogensinde kommet i bedre form, blevet slankere, klogere eller smukkere af dårlig samvittighed og af at skælde sig selv ud. 

 

3 strategier som er stærkere end viljestyrken

1. Biologi

Kroppen vil fortælle, hvornår du er sulten og hvornår du er mæt, hvis ikke disse signaler undertykkes af logikken om hvad, hvor og hvornår vi må spise, samt at vi tør at lytte til kroppens signaler og stole på dem. 

Logisk, giver det god mening at sætte restriktioner og gøre ting der ikke er gode for os forbudte, men vi er bare mennesker og vores biologiske overlevelsesmekanisme er ofte stærkere end vores logiske fornuft. Derfor er det ikke nok at vide en masse om ernæring og at motion er godt for os. 

Undgå at gøre specifikke fødevarer forbudte, men tænk i stedet: spis lidt mindre af det du forsøger sætte restriktioner omkring. 

2. Hukommelse

Din hukommelse eller din kropshukommelse er klogere end du tror, hvis du tør lytte til den. 

I hukommelsen kan du fremkalde følelsen du havde i kroppen efter træning sidst du trænede.

Du kan også huske hvordan du havde det sidste gang du spiste noget bestemt, eller spørge dig selv om hvilken fornemmelse du gerne vil have i kroppen om 30 min. Når du lytter til din kropshukommelse kan du vælge noget fra, fordi du ikke har lyst til at den fysiske fornemmelse du oplevede sidst, fremfor at forbyde dig selv det.   

3. Hjernen

Sult og mæthed reguleres i hjernen på baggrund af signaler som den modtager fra kroppen.

Læs mere her: Derfor er nogle mennesker overvægtige

Appetit reguleres også i hjernen og påvirkes af andet end fysiologiske sult-mekanismer fra kroppen. Appetit og sult påvirkes også af madsignaler / madtriggere og food cues, som er koblet til vores erfaringer og glæde. Vi er omgivet af appetitvækkere som duft, madbilleder eller lyden af slikpapir som kan påvirke vores sult eller lyst til at spise. Nogen er mere følsomme overfor disse signaler. 

Forsøg derfor at gøre ting der trigger dig mindre tilgængelig.

 

Har du brug for hjælp til at komme i mål med dit vægttab? Så kan du kontakte os for en uforpligtende samtale.

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar