Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Derfor er nogle mennesker overvægtige

Mange tror at overvægt er et aktiv valg og udelukkende skyldes dårlig kost og inaktivitet. 

Dette er ikke korrekt. 

Der ligger mange andre faktorer bag overvægt, fx genetik og hjernen, som er udenfor egen kontrol. Med de rette strategier, kan du dog stadig overkomme din krops udfordringer og opnå et vægttab.

 

3 vigtige udfordringer bag overvægt der ofte bliver glemt

1. Genetik

Risikoen for at blive overvægtig kommer meget an på din genetik. Der er genetiske forskelle på hvor mange kalorier forskellige mennesker optager, sult, mæthed, lyst og nogle er derfor mere disponible for at blive overvægtige end andre.

 

2. Hjernen regulerer din appetit

Hjernen bestemmer om du er sulten eller mæt fra signaler den modtager inde i kroppen og udefra. 

Indefra modtager hjernen informationer om kroppens energiniveau. Denne information kommer fra neurale signaler og hormoner, som fortæller hjernen hvor meget mad der bl.a. er i maven.

Udefra får hjernen signaler fra alle de madtriggere du omgiver dig med, fx mad du ser på instagram, duft af god mad osv. 

Al denne information bruger hjernen til at beslutte om den er sulten eller mæt. 

 

3. Kroppen forsvarer dens nuværende niveau af kropsfedt

Det tyder på at kroppen har et ”normalpunkt”. Det betyder, at når du taber dig, initierer kroppen en respons af øget sult og reduceret kalorierforbrug, som øger sandsynligheden for at tage på igen over tid. 

Dette er hjernes handlemønstre til vægttab, uanset om du starter med lav eller høj kropsvægt. 

Har du altid været disponeret for overvægt, er der derfor en øget sandsynlig for at blive overvægtig igen.

 

Undgå at gøre det udfordrende for dig selv

Mange er af den overbevisning, at de tror det er nødvendig enten at tælle kalorier eller undlade en hel fødevaregruppe fx fedt eller kulhydrat for at opnå et kalorieunderskud og dermed vægttab.

Udfordringen er, at de fleste ikke gider tælle kalorier eller fraskrive sig en langrække fødevarer permanent. 

Læs også: Hvad er kalorier egentlig?

Det er dog godt at være bevidst om hvad forskellige fødevarer indeholder og hvor meget de bruger af dit daglige kaloriebudget:

Læs også: Sådan læser du en varedeklaration

Eftersom kroppen har et ”normalpunkt” og risikoen for at tage på igen er forøget, er det vigtigt at anvende strategier som du kan se dig selv eksekvere permanent. 

 

Det skal du gøre

Du skal finde simple strategier til at komme i et kalorieunderskud, du kan gøre i enhver situation. 

Spis fødevarer med lav kaloriedensitet

Giv hjernen de bedste forudsætninger for at føle sig mæt og tilfreds ved spise portioner som fylder maven op og skaber mæthed, uden at få dit kalorieindtag til at flyde over.

Læs også: Tips til at spise færre kalorier og føle dig mæt til dine måltider

 

Gør lokkende fødevarer mindre tilgængelige

Der er en uskreven regel der siger: Du spiser det hvis du har det.

Ved fx at fjerne alt fra dit køkken (hus), og fylde det med sund mad har du taget et bevidst valg for alle de kommende situationer.

Læs også: Lav en køkkenmaveover og tab dig

 

Få regelmæssig fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet forøger dit kalorieforbrug og øger dermed dit budget for hvor meget du kan spise for at tabe dig. 

Læs også: Forøg din daglige aktivitetsniveau og tab dig og Så mange gange skal du styrketræne om ugen for at nå dit mål

 

Få nok søvn 

Søvn er en af de mest undervurderede strategier til at opnå den krop du drømmer om. Ved at sove mere kan du tabe mere fedt og bedre vedligeholde din muskelmasse under et vægttab.

Det skyldes at lidt søvn resulterer i øget sult og nedsat mæthed. Derudover kan lidt søvn påvirke din viljestyrke til at træffe sunde valg negativt. Hvis du er træt og ser et stykke kage på bordet eller slik i skuffen, så får du langt mere lyst til at spise det for at få energi, end hvis du havde sovet mere.

Læs også: Tab dig dobbelt så meget fedt ved at sove mere

 

Referencer

Regulation of Food Intake, Energy Balance, and Body Fat Mass: Implications for the Pathogenesis and Treatment of Obesity

Stephan Guyenet, PhD.

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar