Skrevet af: Jørgen Rasmussen

Lær fordelene ved søde kartofler og få en lækker opskrift

Har du smagt søde kartofler? Eller ved du ikke, hvordan du bruger dem bedst? Så lad os friste dig, og måske inspirere dig til mere. For de søde kartofler har fortjent en plads i alle indkøbskurve og på middagsborde.  

Læs med og få en sød, saftig og smagfuld bid af en kartoffel, der er fuld af fordele og næring.  

 

Potato, potato - eller hvad?  

For at få alt på det rene, så må vi hellere slå fast, at søde kartofler faktisk ikke er en kartoffel. Det er nemlig en stivelsesplante under snerlefamilien, og har et vidt forgrenet stamtræ af flere hundrede forskellige varianter. De varierer endda i både størrelse og farve. Spændende, ikke?  

I Danmark har vi dog en favorit. Vi er vilde med de bløde af slagsen, der har orange kød, og som bliver søde og saftige, når de tilberedes.  

 

Skal du vælge mellem sød kartoffel og hvid kartoffel? 

Ikke nødvendigvis. Tag en af hver!  

Men lad os se nærmere på forskellen på de to krabater.  

Som navnet antyder er der en del mere naturligt sukker i søde kartofler sammenlignet med hvide kartofler - næsten fire gange så meget.  

Betyder det så, at du skal holde dig fra at sætte tænderne i dem? Nej, tværtimod. De orange knolde indeholder nemlig næsten dobbelt så mange kostfibre som den hvide kartoffel, hvilket både gavner mæthed og fordøjelse. 

Flere fine fordele 

Sammenlignet med den hvide kartoffel, har den søde (overraskende nok) et lidt lavere kalorieindhold, men er samtidig også lidt lavere på proteinindholdet. Den søde kartoffel trækker fra den hvide på A-vitamin, som faktisk er helt fraværende heri - og på C-vitamin, hvor forskellen også er værd at bemærke.  

Den hvide kartoffel står dog stadig helt solidt i feltet. Her får du både B6-vitamin, niacin, folat, magnesium, kalium, fosfor og jern - en lille snas mere end i den søde. 

Læs mere om kartofler her

Søde kartofler og hvide kartofler indeholder hver især forskellige næringsstoffer, og vi anbefaler på det kraftigste at lade begge indgå i din kost. Og lad os SÅ komme til det sjove!  

 

Sådan bruger du den søde kartoffel 

Ved du hvad? Du behøver ikke at skrælle en sød kartoffel, så længe den er skrubbet godt ren for jord. Hvis der er grimme pletter eller knolde kan de skæres fra. Det er da nemt. Ift. holdbarhed er det mest optimale, at opbevare en sød kartoffel ved 10-15 grader. Ved denne temperatur holder den længst.   

Lad os spise..   

Brug sød kartoffel som element i denne smagfulde og mættende salat, der fungerer særligt godt som tilbehør til kød, fjerkræ og fisk.  

 

Opskrift: Salat med sød kartoffel og sorte bønner

undefined  

Fremgangsmåde  

 1. Tænd ovnen på 180 grader og bag søde kartoflerne i ca. 20 minutter, eller til de er færdige

 1. Dræn bønnerne for vand  

 1. Rør dressingen sammen af olie, spidskommen, chili, salt og peber  

 2. Bland det hele sammen til en lækker salat 

 

Ingredienser  

(2 personer)  

 • 1 dåse sorte bønner  

 • 1 tsk. olivenolie  

 • 1,5 spsk spidskommen  

 • 1 tsk salt  

 • 1 tsk sort peber  

 • ½ tsk chiliflager  

 • 1 kg sød kartoffel (skåret i stykker af 1x1 cm)  

 • ½ dl løg (finthakket)  

 • Evt. koriander til topping  

 

Velbekomme!  

 

Har du brug for hjælp til at finde frem til den begrænsende faktor i din kost, som gør at du ikke taber dig? Så er du altid velkommen til at booke en uforpligtende samtale og høre mere om, hvordan vi vil hjælpe dig. 

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar