Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Kondition vs. styrketræning – Hvad er bedst for vægttab?

Inden vi går ind i debatten om hvilken træningsform der er bedst for vægttab, så lad os starte med at slå fast, at enhver form for bevægelse er godt! Den mest effektive form for træning til vægttab (eller en hvilken som helst anden målsætning), vil til enhver tid være den træning du får gjort regelmæssigt.  

Når det er sagt, og du allerede er vedholdende og gerne vil optimere din træning, så lad os prøve at dykke ned i hvilken træningsform forskningen viser, der er mest effektiv for vægttab.  

 

Konditionstræning og vægttab  

Konditionstræning, også kaldet aerob træning, er enhver form for aktivitet der får din puls og vejrtrækning til at stige. Typisk moderat intensitet af 50-70 % af din maksimale puls. Det kan være svømning, løb, cykling, hurtig gang osv.  

Fortalere for konditionstræning mener det er bedst for vægttab, pga. det forbrænder flere kalorier pr. time, sammenlignet styrketræning.   

Derudover forbedrer konditionstræning funktion af hjerte og lunger samt reducerer en lang række sygdomme som diabetes, kræft, kardiovaskulæresygdomme og hjælper med vægttab.  

 

Styrketræning og vægttab  

Fortalere for styrketræning mener det er bedst for vægttab pga. det opbygger muskelmasse, som får dig til at forbrænde flere kalorier i hvile. Hvert kg muskelmasse du opbygger forbrænder ca. 10-13 kcal pr. dag. Det gør ikke en stor forskel, medmindre du opbygger rigtig meget muskelmasse og det tager tid! 

Læs også: Spis dig til større muskelmasse og bliv klogere på hvor meget muskelmasse du kan opbygge pr. måned. 

Det forbedrer samtidig din knoglestyrke, holdning og reducerer risikoen for skader. Styrketræning har også de samme sundhedsfremmende fordele som konditionstræning og hjælper med vægttab.  

 

Hvad siger forskningen om vægttab – hvad er bedst? 

I litteraturen anses konditionstræning oftest til at være bedst ift. vægttab. Hvis vi kigger lidt dybere, er svaret er dog lidt mere nuancereret! Ja, du forbrænder flere kalorier ved konditionstræning end ved styrketræning og taber dig mere. Men vægttab er ikke altid det bedste måleredskab, du kan tabe vægt på mange måder: Madforgiftning, blive smidt i en fangelejr osv. 

De fleste folk vi arbejder sammen med vil tabe fedt, uden at miste muskelmasse. De vil gerne strammes op, så vægttabet sidder rigtig.  

Når du styrketræner modvirker du en del af vægttabet ved at du opbygger muskelmasse, selvom det går relativt langsomt.  

Styrketræning vinder derfor aldrig en ren vægttabskonkurrence, men det hjælper dig med at opbygge muskelmasse og forbedre din styrke.   

Konditionstræning er muligvis bedst hvis vi ser isoleret på vægttab, men det kommer også med den ulempe at du mister muskelmasse.   

Vi anbefaler derfor en kombination af både konditionstræning og styrketræning til at booste dit vægttab, samtidig med at du vedligeholder din muskelmasse og bliver stærkere.  

 

Som vi lagde ud med at forklare i introduktionen, uanset hvad forskningen siger der er mest effektiv, skal du vælge den form for aktivitet du bedst kan lide, det giver dig de bedste resultater i det lange løb.   

Har du brug for hjælp til at nå i mål med dit vægttab, og samtidig opbygge muskelmasse og stramme kroppen op, så skriv dig op til en uforpligtende samtale og prøvetræning her. 

 

Referencer   

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar