Skrevet af: Christian Kaae

Kryoterapi virker det eller er der bedre alternativer?

I 2023 kommer du nok ikke udenom de sociale medier og trends indenfor træning. En af de mere karikerede og populære trends indenfor træning, som virkelig har vundet frem de seneste år, er kryoterapi. 

 

Hvad er kryoterapi?

Kryoterapi, også kendt som kuldebehandling, er en form for behandling, der indebærer anvendelse af kulde på kroppen for at reducere smerte og betændelse, og det er blevet anvendt til at fremskynde restitution efter træning og idrætsskader. 
Kryoterapi dækker flere former for behandling/terapi: herunder kryokirurgi, helkropskryoterapi, ispakketerapi og isbad. Sidstnævnte er den mest udbredte. 

 

Hvad siger videnskaben – virker det?

Der er nogle videnskabelige beviser for, at kryoterapi kan have en positiv effekt på restitutionen efter træning og skader, men der er også nogle uafklarede spørgsmål og modstridende resultater i forskningen på området.

En meta-analyse af 21 studier om effekten af kryoterapi på restitution efter træning viste, at kryoterapi kan reducere muskelømhed og øge muskelstyrken, men den fandt ingen signifikant effekt på muskelgenvinding eller restitutionshastigheden (1)

På den anden side viste en anden meta-analyse af 11 studier, at kryoterapi kunne reducere smerte og betændelse, og fremskynde genopretningen af muskelfunktion efter træning og skader (2).

Selvom der er noget evidens for, at kryoterapi kan have en positiv effekt på restitutionen efter træning og skader, er det vigtigt at bemærke, at resultaterne er inkonsekvente og afhænger af faktorer som behandlingstidspunktet, behandlingsvarigheden og anvendelsesmåden. Der er stadig brug for yderligere forskning på området for at fastslå den præcise virkning af kryoterapi på restitutionen.

 

Er der bedre alternativer?

Mens kryoterapi (behandling med kulde) kan reducere inflammation og muskelsmerter efter træning, er søvn afgørende for kroppens evne til at reparere og genopbygge muskler efter træning.

En undersøgelse fra 2017 sammenlignede virkningerne af kryoterapi og søvn på restitution efter træning og fandt, at søvn var mere effektiv til at reducere muskelsmerter og forbedre muskelrestitutionen end kryoterapi (3)

En anden undersøgelse fra 2020 fandt også, at søvn var mere effektiv end kryoterapi til at reducere muskelømhed og forbedre præstationen efter Leg Curls. Herunder excentrisk træning af baglår(4) 

Selvom kryoterapi stadig kan have fordele for nogle personer, så er der evidens for, at søvn kan være mere effektiv til at fremme restitution efter træning.
Derfor kan du prøve at optimere søvnen før du kaster dig ud i behandlinger som kryoterapi, for at fremme restitutionen bedst muligt. 
Når det er sagt, har du god erfaring med kryoterapi til at fremme din restitution, bidrage til dit velbefindende og du synes det er "sjovt", så skal du selvfølgelig ikke stoppe. 
 

 

Referencer 

1. Wilcock IM, Cronin JB, Hing WA. Physiological response to water immersion: A method for sport recovery? Sport Med [Internet]. 2006 Nov 21 [cited 2023 Apr 10];36(9):747–65. Available from: https://link.springer.com/article/10.2165/00007256-200636090-00003

2. Hohenauer E, Taeymans J, Baeyens JP, Clarys P, Clijsen R. The Effect of Post-Exercise Cryotherapy on Recovery Characteristics: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS One [Internet]. 2015 Sep 28 [cited 2023 Apr 10];10(9). Available from: /pmc/articles/PMC4586380/

3 Krueger M, Costello JT, Achtzehn S, Dittmar KH, Mester J. Whole-body cryotherapy (−110 °C) following high-intensity intermittent exercise does not alter hormonal, inflammatory or muscle damage biomarkers in trained males. Cytokine. 2019 Jan 1;113:277–84. 

4. Haq A, Ribbans WJ, Hohenauer E, Baross AW. The Comparative Effect of Different Timings of Whole Body Cryotherapy Treatment With Cold Water Immersion for Post-Exercise Recovery. Front Sport Act living [Internet]. 2022 Jul 6 [cited 2023 Apr 10];4. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35873209/

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar