Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Så ofte skal du skifte øvelse eller program

Hvis du oplever at du har fremgang i dine øvelser, rammer du sikkert allerede rigtigt. Hvis ikke du oplever fremgang kan det bl.a. skyldes for lidt, eller for meget udskiftning i dine øvelser og programmer.

Hvis ikke du ved om du har fremgang i dine øvelser er der MEGET at hente her:

Uden logbog opnår du ikke de optimale resultater

 

Tegn på at du skifter øvelser for meget

  • Du føler dig ikke sikker på øvelsen
  • Du mærker ikke den rigtige muskel arbejde
  • Du oplever ikke fremgang i vægt eller gentagelser
  • Du leder hele tiden efter et nyt program
  • Du forsøger at ”chokke” eller ”forvirre” dine muskler

Variation i øvelser og programmer har helt sikkert sin plads, men oftest bliver det overvurderet, oftest pga. kedsomhed/utålmodighed. 

Ved at skifte øvelser ofte, når du sjældent at bliver særlig effektiv til en øvelse og udnytter derfor ikke dit styrkepotentiale i øvelsen. 

Kan du huske første gange du skulle lave rygøvelser? Her mærkede du det sikkert kun i armene eller nakken, uden at mærke musklerne i ryggen. Eller kan du huske da du skulle lave maveøvelser og det gik i ryggen eller i hoften i stedet for maven? Det skyldes at du ikke har haft god nok teknik til at udføre øvelsen rigtigt, hvilket betyder at andre muskler end den ønskede har taget over. 

 

Hvis du ikke mærker de rigtige muskler går du glip af rigtig meget, se bare her:

Du kan fordoble dine resultater ved at fokusere på den rigtige muskel

 

Tegn på at du skifter tilpas meget

  • Du føler dig stabil i øvelsen
  • Du kan mærke den rigtige muskel
  • Du bliver stærkere
  • Du kan bevidst lave små tekniske ændringer
  • Du skifte ikke med det samme du bliver demotiveret
  • Du holder fast i programmer i længere tid af gangen

 

Hvor lang tid skal du så holde fast i programmet eller øvelsen for at opnå ovenstående? Det afhænger primært af mål, erfaring og øvelsens sværhedsgrad.

Har du et mål om at blive stærkere i fx Bænkpres eller Chinup, er det vigtigt at du altid har øvelsen med i dit program, for hele tiden at kunne optimere netop den bevægelse så du bliver stærkere.

Har du et mål om at bygge muskler, kan det være effektivt at udskifte øvelser oftere. Både for at træne musklen fra forskellige vinkler, men også for at skifte imellem de muskelgrupper der skal være i fokus, i de forskellige perioder.

Er du meget erfaren vil du hurtigere lære øvelser og du vil have udsat dig selv for en øvelse så meget at nervesystemer kun giver meget små styrkeforbedringer. 

Er det en svær/kompleks øvelse som squat eller dødløft, vil det forventeligt tage længere tid for dig at lære øvelsen end f.eks. bicep curl, og du kan derfor holde fast i øvelsen i længere tid.

 

Vi laver programmer til 4 uger af gangen 

Begyndere vil ofte kun have ændringer i mængden (antal sæt og/eller vægt) i de 4 uger.

De mere erfarne kan have ændringer fra uge til uge i sæt/gentagelse/vægt/pause-systemer eller i selve øvelsen.

Øvelser som squat, bænkpres, dødløft og chinups indgår i næsten alle programmer.

 

Kunne du tænke dig at træne med os og få dit eget program? Så kan du altid kontakte os og få en gratis samtale omkring dine mål.

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar