Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Sandheden om motivation

Du har sikkert lagt mærke til at det er svært at være motiveret hele tiden! Nogle perioder har du let ved at motivere dig selv til at spise sundt og komme af sted til træning og andre perioder er det nærmest umuligt at motivere dig selv.

Bare rolig, du er ikke den eneste der har det på den måde! 

Motivation er som en bølge, den kører naturligt op og den falder naturligt igen. Ofte er motivationen lav når det kommer til din egen sundhed i og med der ikke er en umiddelbar belønning eller konsekvens her og nu. 

Motivationsbølge

Misforståelser omkring motivation 

Forskere definerer motivation som lysten til at tage handling. Mange tror at man skal vente på at blive motiveret før at man kan tage handling. Men faktisk kommer motivation ofte EFTER du har taget handling og IKKE før.

At tage handling er en form for aktiv inspiration der naturligt skaber momemtum og resultater som derved giver dig motivation til at fortsætte. Eksempelvis kan du blive inspireret af en person på instagram, der får dig til at tage af sted til træning, du opnår resultater og du bliver motiveret af dine resultater. 

Handling giver motivation

Det er kun svære opgaver der kræver motivation

Ofte er det hårdere at gå rundt med tankerne om hele tiden at ville i gang, end at være midt i handlingen. Så snart du er i gang med at tage handling behøver du ikke meget motivation.

Motivation er faktisk kun nødvendig hvis du skal udføre svære handlinger. Ved at gøre svære handlinger mindre udfordrende er der kun behov for lidt motivation. 

BJ Fogg fra Stanford University forsker I menneskers adfærd. Han har lavet denne adfærdsmodel, som viser forholdet mellem motivation og sværhedsgraden på handlingen/opgaven. Desto sværere opgaven er fx at gå 30 minutter hver dag kræver større motivation end en nemmere opgave om gå 10 minutter 3 gange om ugen. Er opgaven sværere end motivationen sker handlingen ikke.

Adfærdsmodel

Det er bedre at lykkes med at lave 10 minutter 3 gange om ugen HVER uge og blive motiveret til at lave mere end at drømme om at gå 30 minutter, som du kun kan holde ved i de perioder hvor motivationen er høj og fejle i de perioder hvor motivationen er lav.

Sådan bliver du motiveret og tager handling

 

Start småt

Viljestyrke/motivation er altså slet ikke det vigtigste når det kommer til at tage handling, men at starte småt og bygge momentum. Vil du gerne i gang med at træne? Så start med 1-2 gange om ugen. Vil du gerne spise mindre slik? Så køb halvdelen af den mængde slik du plejer. Gør det så let at du ikke kan sige nej! På den måde vil du opnå det du sætter dig for og gøre det til en vane. 

 

Gode omgivelser giver dig succes

Du kan hjælpe dig selv med at træffe gode beslutninger ved at forbedre dine omgivelser. Vil du gerne træne? Så tag din træningstaske med på job. Vil du gerne spise mindre slik? Så undgå at have slik derhjemme. På den måde bliver du ikke fristet når motivationen daler. 

 

Planlæg fremad

Du skal ikke forvente at du vågner op og tænker ”jeg føler mig motiveret til at træne i dag”. Mange mennesker kommer ikke til træning fordi de ikke har planlagt hvornår de skal træne. Tænk på andre opgaver som du lykkes med dagligt. Du møder på arbejde fordi du kender dine arbejdstider. Planlæg ind i din kalender hvilke dage du planlægger at træne og på hvilket tidspunkt. 

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her

Modtag træningsnyt

Klar til forandring?

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at opnå dine personlige mål. Kunne du tænke dig at høre mere om et træningsforløb ved Unlimited Performance? Kontakt os for en uforpligtende samtale.

Se mere her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar