Skrevet af: Steven Zartov

Smerter i Albuen? Måske det skyldes golf eller tennisalbue

Ondt i albuen?   

Smerter fra albuen skyldes ofte en overbelastning af senerne i underarmen og bliver ofte omtalt som enten golf- eller tennisalbue. Det behøves dog ikke have noget med golf eller tennis at gøre, da generne opstår hos en bredere befolkning, om det er ved styrketræning, hos håndværkere, eller ved bowling.  

Golf- og tennis albue er to forskellige tilstande, som rammer mænd og kvinder lige meget. De ses ofte hos folk som laver mange ens gentagende bevægelser over håndledet, og oftest hos personer over 40 år. Tennisalbuen har tendens til at opstå hyppigere end golfalbuen. 

I dette indlæg vil der være fokus på hvad golf- og tennis albue er, og hvad du kan gøre ved det. 

 

Hvad er Tennisalbue og hvad er golfalbue? 

Begge tilstande er overbelastningsskader, så mekanismen bag er den samme, og begge opstår af for meget gentagen belastning eller for meget for hurtigt, uden tilstrækkelig hvile. 

 

Hvad er det så der skiller dem af?   

Tennisalbue bliver i fagterm kaldet lateral Epicondylitis, hvilke skåret ind til benet betyder at smerterne sidder på ydersiden af albuen, hvor en golfalbue på fagterm bliver kaldt medial Epicondylitis hvilket simpelt betyder at smerterne sidder på indersiden af albuen.  

Ved tennisalbuen er det underarmens muskler der bøjer hånden bagover og strækker fingrene, der har brug for opmærksomhed. 

Ved golfalbuen er det underarmens muskler der bøjer hånden og fingrene der behov for opmærksomhed. 

 

Symptomer på tennis- og golfalbue 

Diagnosen stilles af en fagperson på baggrund af din historie og en undersøgelse. Men hvad kan du selv være opmærksom på? 

 

De typiske symptomer for tennisalbue: 

1: Smerter på ydersiden af albuen. 

2: Smerter på ydersiden af albuen når hånden bøjes bagover og fingrene strækkes. 

3: Nedsat grebsstyrke. 

 

De typiske symptomer for golf albue: 

1: Smerter på indersiden af albuen. 

2: Smerter på indersiden af albuen når hånden og fingrene bøjes. 

3: Nedsat grebsstyrke  

 

Behandling af tennis- og golfalbue 

Første råd er at holde dig fra generende aktiviteter, yderligere bliver styrke- og udspændingsøvelser ofte brugt til at behandle begge problematikker og det viser at reducere smerterne mere end at vente og se. Øvelserne for begge tilstande ligner hinanden meget, da det der skiller dem er hvilken vej hånden bøjes.   

Her er to øvelser du kan lave derhjemme. 

 

Tennisalbue 

1: Find en halvliters vandflaske, fyld den med vand og tag den i hånden. Sæt dig på en stol ved siden af et bord og hvil underarmen på bordet, således at håndfladen vender nedad og hånden hænger ud over kanten. Bevæg stille og roligt hånden op og ned, så det kun er håndleddet der bevæger sig. Dette skal du gøre 10-15 gange af 3 omgange, 3 dage i ugen. Er det for let, kan du øge vægten således du bruger 1 kg, og er det for svært, kan man fylde flasken halvt op. 

 undefined

2: Find et kosteskaft og tag det i hånden. Stræk armen ud foran dig, således at håndfladen vender nedad, drej langsomt, så at stangen kommer næsten op til lodret og drej så roligt ned igen. Dette skal du gøre 10 gange af 3 omgange, 3 dage om ugen. Du kan gøre det lettere ved at holde midt på skaftet og gøre det sværere ved at holde nærmere enden.  

 undefined

Golfalbue 

1: Find en halvliters vandflaske, fyld den med vand og tag den i hånden. Sæt dig på en stol ved siden af et bord og hvil underarmen på bordet, således at håndfalden vender opad og at hånden hænger ud over kanten. Bevæg stille og roligt hånden op og ned, så det kun er håndledet der bevæger sig. Dette skal du gøre 10-15 gange af 3 omgange, 3 dage i ugen. Er det for let, kan du øge vægten således du bruger 1 kg, og er det for svært, kan man fylde flasken halvt op. 

undefined 

2: Find et kosteskaft og tag det i hånden. Stræk armen ud foran dig, således at håndfladen vender opad, drej langsomt, så at stangen kommer næsten op til lodret og drej så roligt ned igen. Dette skal du gøre 10 gange af 3 omgange, 3 dage om ugen. Du kan gøre det lettere ved at holde midt på skaftet og gøre det sværere ved at holde nærmere enden. 

undefined 

 

Styrketræner du og oplever du smerter fra din albue, der passer til det ovennævnte, men du gerne vil træne videre mens du genoptræner, kan du benytte straps til dine løft, således at du skåner musklerne. Vil du gerne vide mere om straps kan du læse mere om det her: Svært ved at holde et godt greb? Straps kan være løsningen

 

Hvad gør du nu? 

Tror du at du har tennis- eller golfalbue, anbefaler vi at du søger professionel hjælp, enten ved egen læge, fysioterapeut eller kontakter os for et træningsforløb. 

 

Referencer

Treatment of Lateral Epicondylitis 

Efficacy of physical therapy for the treatment of lateral epicondylitis: a meta-analysis  

Lateral Epicondylitis of the Elbow  

Treatment of lateral epicondylitis: where is the evidence? 

Prevalence and Determinants of Lateral and Medial Epicondylitis: A Population Study 

Medial Epicondylitis Evaluation and Management 

A randomized controlled trial of exercise versus wait-list in chronic tennis elbow (lateral epicondylosis) 

Does effectiveness of exercise therapy and mobilisation techniques offer guidance for the treatment of lateral and medial epicondylitis? A systematic review 

Medial Epicondylitis 

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar