Skrevet af: Kasper Odsbjerg

6 tips til at gøre dit vægttab permanent

Du har sikkert selv haft succes med at opnå et vægttab ved at følge en specifik slankekur eller en diæt. Årsagen til at du læser dette blogindlæg er måske fordi du har taget det hele på igen? Det skal du ikke være flov over, det er svært at opnå et vedvarende vægttab! 

Opskriften på at tabe sig og blive fit og sund er simpel, spis sundt og træn regelmæssigt. I praksis er dette MEGET sværere end som så!

 

Derfor er det svært at vedligeholde et vægttab

Lad os starte med at se på hvorfor det er så svært at spise sundt for de fleste mennesker og hvorfor det ofte kun holder en uge eller to. 

De mest almindelige grunde er:

 • Din kost er for restriktiv og er for svær at følge i det lange løb
 • Du sulter dig selv og bliver sulten
 • Du spiser sundt, men indtager en masse ”gemte” kalorier i fx sodavand, andre kalorieindholdige drikke, bruger en del stegefedt osv.
 • Det er svært at sige nej, der er fristelser alle steder som du gerne vil undgå og når nogle har bagt kage på jobbet er det svært at sige nej.

 

De to vigtigste faktorer for at gøre dit vægttab permanent 

Der er to vigtige faktorer, der skal opfyldes, før at du kan opnå succes med dit vægttab og vedligeholde vægten.

 1. Du skal følge en plan hvor du forbruger mere energi end du indtager dvs. du skal være i et kalorieunderskud
 2. Når du har regnet en plan du kan følge, vil du være i stand til at tabe dig og vedligeholde din vægt.

 

De fleste tror at det skal føles hårdt at tabe sig og desto hårdere kosten er, desto bedre virker det. Dette er ikke sandt. Selvfølgelig vil det være hårdt til tider, men for det meste skal du nyde det du gør, ellers går der ikke lang tid før at du stopper med at udføre handlingen.

Det er lige meget hvor effektiv og hvor perfekt din kost ser ud på papiret, hvis du ikke kan blive ved med at følge det så lad være med at starte med det, medmindre du er interesseret i et kortvarigt vægttab. 

 

Her får du 6 gode råd til hvordan du kommer til at spise færre kalorier imens du holder en god mæthed

 1. Spis dig 80 % mæt. Når du spiser sender kroppen en række signaler ud som sætter gang i hormonerne. Disse hormoner er bl.a. det der fortæller dig at du er mæt, fyldt eller stadig sulten. Det tager i mellem 15-20 minutter før disse hormoner afgiver signalerne. Af samme årsag skal du forsøge at få hvert måltid til at tage 15 minutter eller længere. Dette giver dig muligheden for at mærke hvornår du er tilfreds og ikke mæt. For at du kan mærke signalerne bedst, skal du undgå distraktioner imens du spiser, som f.eks. TV, telefon, tablets mm. 

 2. Spis langsomt og nyd din mad. Ved at spise langsommere indtager du færre kalorier. Det kan være svært at spise langsomt, hvis du er vant til at spise hurtig. Så tyg din mad grundigt og læg dit bestik fra dig pr. bid, så kommer det automatisk til at tage længere tid.

 3. Drik kaloriefrit og sluk tørsten i (dansk)vand. Drik kaffe eller te i stedet for kakao, sodavand, juice osv. Sødemidler er bedre end sukker, så de fleste gange du gerne vil have en drik med smag, så vælg en sukkerfri variant. Hvis du gerne vil drikke alkohol, så begræns dit indtag mere end det er på nuværende tidspunkt. Du kan fx aftale med dig selv at du drikker 1 glas vand pr. glas alkohol. Det kan også være en fordel at vælge lavere kalorie drikke såsom light øl og begræns alkohol med meget tilsat sukker.  

 4. Spis mere frugt og grønt. Grøntsager og frugt indeholder mange fibre som giver en god mæthed. Derudover indeholder de få kalorier, så det er svært at overspise 

 5. Spis mere protein. En fejl mange begår når de prøver at tabe sig er, at de ikke får nok protein. Protein er ekstremt vigtig i forbindelse med et vægttab eftersom det giver en god mæthed. Derudover hjælper protein dig med at vedligeholde og endda opbygge muskelmasse i kombination med styrketræning imens du taber dig. Mere muskelmasse betyder, at du forbrænder flere kalorier dagligt. En sidste fordel ved at spise meget protein er, at det er sværere for kroppen at nedbryde end kulhydrater og fedt. Det betyder, at hvis du indtager 100 kalorier fra protein, optager kroppen kun omkring 85 af dem. En simpel måde, hvor på du kan sikre dig at du spiser nok protein, er ved at spise en proteinkilde til alle måltider dagligt. 

 6. Prioriter dine søde sager. Det er helt okay at spis slik, chips og dessert engang imellem. Det er faktisk en god ting. Mange har faktisk svært ved at tabe sig fordi de bliver for restriktive og udelukker helt søde sager. En dag går det galt, du overspiser, tænker det hele kan være lige meget og stopper din kostplan. Prioriter i stedet hvad du har lyst til, fx en kvalitetsdessert frem for et tørt stykke kage der har stået i kantinen i flere timer. På den måde vil du virkelig nyde din dessert i stedet for at fortryde den. 

 

Hvad sker der når du har nået dit mål? Du fortsætter den samme rutine og vaner resten af livet. Gør du ikke det, vil du med stor sandsynlig tage den tabte vægt på igen. Det er vigtigt at du ikke starter en diæt som du ikke kan holde i det lange løb, men foretager ændringer du kan holde ved og udføre dagligt. Hvis ikke du kan se dig selv spise det du gør på nuværende tidspunkt i det lange løb, så bryd det ned i mindre opgaver. Mindre opgaver kræver mindre motivation og er nemmere at holde ved i udfordrende perioder. 

Læs: Sandheden om motivation

Held og lykke med at gøre dit vægttab permanent. Del gerne med os hvilke tiltag du har valgt at dedikere dig til. Har du brug for vejledning til at gøre din livsstilsændring permanet, skiv til info@unlimitedperformance.dk og vi kan aftale en gratis uforpligtende samtale. 

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her

Klar til forandring?

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at opnå dine personlige mål. Kunne du tænke dig at høre mere om et træningsforløb ved Unlimited Performance? Kontakt os for en uforpligtende samtale.

Se mere her

Bootcamp for kvinder

Vi starter til marts. Få en gratis uforpligtende samtale

Læs mere
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar