Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Må du spise inden sengetid eller feder det efter aftensmaden?

Du har måske hørt, at det du spiser efter aftensmaden feder, eller det er usundt at spise lige inden sengetid. 

(Og/eller at morgenmad er dagens vigtigste måltid, som vi har undersøgt i et tidligere blogindlæg)

Grunden til at det har fået et dårligt omdømme at spise sent på aftenen skyldes, at flere studier har vist, at folk som spiser aftensmad lige før sengetid, eller snacker efter aftensmaden, har højere risiko for at blive overvægtig. 

Andre studier viser derimod, at der faktisk kan være nogle fordele ved at spise et lille måltid lav på kalorier og rig på næringsstoffer, f.eks. en lille portion skyr med frugt og bær, inden sengetid, for at øge proteinsyntesen.

Og nogle tredje studier viser, at der ikke er forskel på om du spiser lidt, meget eller ingenting efter aftensmaden.

 

… Forvirrende! Hvem skal du tro på?

 

Du må godt spise efter aftensmaden – det kommer an på dit samlede indtag

Baseret på de nyeste undersøgelser og vores egne erfaringer i UP med tusindevis af klienter, er timing af hvornår du spiser, ikke særlig vigtig for dit vægttab.

Som udgangspunkt er det eneste der feder et energioverskud, dvs. er dit energiindtag større end dit energiforbrug, vil den overskydende energi blive lagret i kroppen som ekstra væv f.eks. fedtvæv. 

Du bør i stedet for at fokusere på hvornår du spiser, fokusere på tiltag der skaber et energiunderskud. Enten ved at begrænse dit samlede indtag eller ved at øge dit fysiske aktivitetsniveau.

 

Lyt til selv og dine egne erfaringer

Spiser du aftensmad tidlig og bliver du sulten i løbet af aftenen, spis et lille måltid rig på protein og frugt/grønt.

Spiser du en stor portion aftensmad, fordi du ikke har spist siden frokost, pga. en travl eftermiddag, så spis en stor portion aftensmad. 

Spiser du snacks (chip, slik, kage, kiks osv.) efter aftensmaden fordi du bliver lækkersulten, så gør disse snacks svært tilgængelig, så du ikke bliver triggeret til at spise kalorietætte snacks, og skær i stedet noget lækkert frugt.

Vi er alle sammen unikke og der er ingen one-size-fits-all regel!

 

Bliv klogere på hvordan du skal opnå dit vægttab ved at læse nogle af vores tidligere blogindlæg, eller book en uforpligtende samtale omkring et trænings- og kostforløb.

Tab dig ved at øge dit proteinindtag

Lav en køkkenmaveover og tab dig

Tab dobbelt så meget fedt ved at sove mere

De bedste snack grøntsager, lige til at spise

 

Referencer

Association of night eating habits with metabolic syndrome and its components: a longitudinal study

The Health Impact of Nighttime Eating: Old and New Perspectives

Are large dinners associated with excess weight, and does eating a smaller dinner achieve greater weight loss? A systematic review and meta-analysis

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar